I samband med lanseringen av vårt nya avdelning The Outdoors visar vi upp tre olika sätt att klä sig ute i naturen. Vi fokuserar som vanligt på kvalitativa plagg med hög funktionalitet och stilgrad.
Text: Martin Johansson
Foto: Ted Olsson
Publicerad
2022-03-29
Hur bör man egentligen klä sig när man ska spendera tid i naturen? Svaren är oändliga och beror på allt ifrån vart på jorden man befinner sig till vilken aktivitet man ska utöva. Med utgångspunkt i tre olika stilar försöker vi dra en röd tråd genom olika typer av outdoor-kläder, dess inriktning och stil. Allt för att inspirera er att sakta ner en aning, ta er ut i naturen och njuta av dess närvaro.
Tekniskt
Outdoor-plagg har alltid varit förknippade med den senaste textila tekniken. Från 1800-talets vaxade bomullsjackor till moderna syntetmaterial har människan alltid nyttjat den senaste tekniken för att skydda sig från naturens krafter. Det är denna strävan efter innovativa egenskaper som ligger till grund för den moderna outdoor-stilen, och som gjort det möjligt för vanliga människor att ta sig an extrema aktiviteter i ännu mer extrema förhållanden. Man behöver dock inte syssla med bergsklättring för att uppskatta den komfort och rörlighet som tekniska plagg för med sig.
När ett gäng kanadensiska bergsklättrare grundade
Arc’teryx var det just strävan efter funktionella och tekniska plagg som drev dem, eftersom få miljöer kan vara lika extrema som en kal klippvägg i en avlägsen bergskedja. Varumärket har sedan starten kommit att definiera den högteknologiska outdoor-stilen med fokus på tekniska material och innovativa lösningar. För att hålla nere vikten på kläderna använder man till exempel tyger där olika membran, exempelvis Gore-Tex, som lamineras samman i lager på strukturer. Resultatet är kläder som klarar av extrema påfrestningar utan att väga ett gram för mycket. Själva stilen sätter säkerhet och teknik i fokus, där färgstarka skaljackor och robusta friluftsbyxor kombineras med vattentäta trailskor med målet att hålla en torr, varm och synlig. Samtidigt ser detaljer som dragskor i luvan och midjan till att passformen är optimal.
Japanskt
Japan har en väldigt rik friluftskultur där speciellt vandring vuxit sig oerhört populärt. Den japanska vandringen har dock antagit en speciell form och handlar inte nödvändigtvis om att ta sig fram längs slingrande bergsstigar under långa strapatser, utan fokuserar istället på att utforska närmiljön och komma närmare naturen under vardagen. Bor man i storstan kanske man tar tåget ut till närmsta grönområde för att få lite frisk luft. Eller så cyklar man till sitt favoritkafé för att köpa med sig en kaffe innan ett besök till det närliggande promenadstråket. Denna urbana outdoor-kultur är stark i Japan och har sedan 1950-talet ackompanjeras av varumärken som
Snow Peak, där storstadens estetik knyts samman med friluftsklädernas funktion.
Rymliga siluetter, många lager och mängder av fickor är typiska signalement för stilen, ofta i en nedtonad färgskala av jordnära färger som beige, grönt, khaki och svart. En stor mängd accessoarer och prylar är även något som hör den urbana vandraren till. Vattenflaskan kan man haka fast med en karbinhake medan man bär en liten väska för nycklar och telefon över kroppen, samtidigt som kameran och solglasögonen hänger i var sitt band runt halsen och de många fickorna är fulla av nötter och bars.
Old School
För att uppleva naturen på dess egna villkor behöver man varken klä upp sig i de mest högteknologiska materialen eller införskaffa den senaste campingutrustningen. Så länge man inte ska ge sig ut i några extrema miljöer räcker det ofta med slitstarka basplagg, bekväma skor och lite sunt förnuft. Denna kategori innefattar den retroinspirerade stil som har sin förlaga på de amerikanska vandringslederna och i nationalparker som Yosemite och Yellowstone. Iklädd väst, t-shirt, och shorts med ullstrumporna uppdragna högt över kängorna var man redo för allt naturen hade att kasta på en. Gärna med en bandana knuten runt halsen som solskydd. Stilen kännetecknas av ett fokus på naturliga material som bomull och ull, ofta i form av tjock canvas eller borstad flanell. Syntetmaterial förekommer främst i form av fleecetröjor och vindjackor, med eventuella undantag för kängor och skor. Det här är en klädsel för campingen, skogspromenaden eller en tidig vårdag bakom fiskespöt.
Vad tyckte du om den här artikeln?