Fly undan aprilvädret och slå på en film. Med fokus på Ivy- och preppystilen har vi valt ut tre amerikanska filmklassiker som fullkomligt är fullproppade med stilinspiration.
Text: Martin Johansson
Foto: Alamy
Publicerad
2022-04-05
Filmens värld är så pass fylld av stilinspiration att det stundtals kan vara svårt att ta fasta på allt. I ett försöka att klara upp saker och ting ställer vi in siktet på en specifik stil och tittar närmare på filmer där den amerikanska östkustens Ivy- och preppystil står i fokus.
Rushmore
Idag är den amerikanska regissören Wes Anderssons filmstil etablerad och välkänd. Med symmetriskt inramade scener, tydliga kamerarörelser och parodiska karaktärer har han skapat sig en egen nisch i en värld där övriga filmer antar ett alltmer homogent uttryck. I Anderssons andra långfilm,
Rushmore, får man se denna säregna stil ta sina första försiktiga steg. Filmen följer den 15-årige Max Fischer som studerar på prestigefulla Rushmoreskolan, där han spenderar större delen av tiden med att försaka sina studier till fördel för olika studentföreningar. Efter att Max inlett en vänskap med den lokala industrimagnaten och samtidigt blivit förälskad i en klart äldre lågstadielärare är allt upplagt för en bisarr kärlekstriangel. Anderssons öga för stil sträcker sig även till hans karaktärer och Max klär sig filmen igenom som en sann preppy. Vill man kopiera hans signaturklädsel är det inte svårare än dra på sig ett par chinos, knyta en randig slips runt halsen och hänga klubbkavajen över axlarna.
Metropolitan
Det är sent 80-tal i december och i New York anordnas debutantbaler där societetens ungdomar kan visa upp sig, mingla och dricka sig berusade. På efterfesterna samlas dem i smoking och galaklänning för att diskuterar litteratur, politik och filosofi. Samtidigt som vissa av dem fasar över en framtid där misslyckande och den omvända amerikanska drömmen, ”downward social mobility”, väntar dem. Scenerna spelar upp sig framför tittaren som plockade ur en teaterpjäs där alla karaktärerna konstant befinner sig i en gråzon mellan fullständigt snobberi och försök till intellektualitet. Klädstilen domineras av balernas smoking och frack, men stundtals skymtar även en vardagligare klädsel förbi bestående av stickade tröjor, chinos och slitna kavajer som plockad ur en preppy-handbok. Att efterlikna stilen kräver inte mer än en hyrd smoking och dina bästa filosofispaningar.
A Beautiful Mind
A Beautiful Mind är den sanna berättelsen om den Nobelpris-vinnande matematikern John Nash. Filmen tar sin början 1947 då Nash anländer till Princeton University för att studera matematik. Den resterande berättelsen utspelar sig över flera årtionden och tar med tittaren till några av den amerikanska östkustens mest prestigefyllda universitet. Där får vi följa Nashs kamp för att bli erkänd som matematiker samtidigt som han kämpar emot sin mentala hälsa. En vacker och på många sätt inspirerande berättelse som även innehåller mängder av stilinspiration för den som gillar flanell, tweed och amerikansk östkust. Filmen visar upp en mångsidig och realistisk bild av Ivy League-stilen, från dess storhetstid under 1950- till 70-talet. Vill man klä sig som en ung John Nash bör man satsa på en nedtonad färgskala i grått och brunt, bära mycket stickad väst och våga plocka fram flugan när tillfället ges.
Vad tyckte du om den här artikeln?