Många kunder hör av sig till oss för att få hjälp att hitta rätt passform när de köper kavaj. Nyligen fick jag en fråga gällande ett problem som är vanligt för många män som är långa, smala och vältränade.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Publicerad
2017-02-18
Att köpa en kavaj och få rätt passform direkt vid köpet är inte alla förunnat. Ofta behöver exempelvis ärmar kortas, men framförallt är en vanlig ändring att sy in kavajen i rygg och midja. En av våra läsare beskrev nyligen en liknande problematik gällande
kavajer, samt att smalt skurna
skjortor sitter bra i kragen på honom, men att de är något för tighta över bröst och rygg.
Vad gör jag när kavajen inte sitter bra?
”Hej! Jag har ett problem med kavajer som i övrigt passar bra: nackglipan, d.v.s. ett osnyggt glapp mellan kavajens krage och skjortkragen där de istället borde mötas i nacken så att kavajen vilar snyggt mot skjortan. Det blir alltid mest påtagligt då kavajen är knäppt men kan också synas i oknäppt tillstånd.På de flesta kavajer blir det dessutom en glipa mellan skjortkrage och kavajslag. Jag tror att det beror på att jag har smal hals i förhållande till min torso och mina utskjutande skulderblad. Jag är smal, men ändå är det så att slim fit-skjortor med mitt kragmått sällan passar bra över bröstet (det är dock lätt åtgärdat genom att sprätta ryggsömmarna).
Detta problem uppstår oavsett märke, prisklass och snitt på kavajen och verkar nästan variera från plagg till plagg beroende på material, modell etc. En kavaj för tusenlappen från en klädkedjas eget märke kan glipa mindre än en från Ralph Lauren eller Paul Smith, och vice versa.
Jag undrar om ni har några generella tips kring detta. Min metod är att helt enkelt prova kavajer tills jag hittar en jag tycker om som glipar så lite som möjligt, men jag undrar om det finns något speciellt man ska titta efter.”
Anledning
Att kavajbröstet glipar och att kavajkragen därmed "lyfts bort" bakåt från nacken, är en effekt som bland annat kan uppstå om en kavaj är för liten och sitter för tight över bröst och rygg på bäraren.
Problemet med en tränad kropp
Detta är mycket vanligt för alla män med en något längre och slankare kroppsbyggnad, som dessutom tränar så att deras bröst- och axeltmått är aningen bredare än normalt och midjemåttet är smalare än genomsnittet. Deras midja och krag/nackmått gör att de behöver en kavaj exempelvis i storlek 48, medan bröstet kräver en kavaj i storlek 50.
Effekten på kavajen
En vanlig effekt av denna kroppsbyggnad är att kavajbröstet ”glipar” när kavajen sitter på när man då provar en storlek 48. Det vill säga att slagen inte ligger mot bröstet, och att kavajkragen ibland inte heller ligger an mot skjortkragen.
Det kan dock bero på en mängd olika orsaker som kan variera från bärare till bärare beroende på olika detaljer i dennes kroppsform och hållning.
Som jag uppfattade det av hur läsaren beskriver situationen med slim fit-skjortor, kan det vara så att han just har ett bröst och midjemått som kanske inte helt faller inom standardmallen för motsvarande kragmått?
One size, fits noone
Standardstorlekar på färdigsydda plagg har ofta ett visst bröst och midjemått som är i proportion till ett tänkt kragmått, enligt en storleksmodell som varumärket ofta räknat fram eller provat sig fram till själv för att passa en majoritet av deras tänkta målgrupp.
Att en kavaj från en klädbutiks eget märke ibland glipar mindre än ett plagg från ett mer påkostat varumärke, rimmar väl med detta resonemang. Detta då deras storleksmodell sannolikt är utformad för att ett och samma plagg skall passa fler olika kroppstyper än en kavaj från ett varumärke där man kanske mer specifikt riktat in sig på en särskild målgrupp vilken man föreställer sig på ett mer detaljerat och specifikt sätt.
Trolig lösning
Just att kavajkragen inte ligger emot kragen, föreställer jag mig kanske skulle kunna avhjälpas av att läsaren provar en större kavajstorlek, där han sedan får sy in kavajen i ryggen och midjan för att uppnå en bra passform. Detta är en mycket vanlig ändringssömnad som kan göras av de flesta skräddare, och ofta kostar någonstans runt 500 kronor att göra. Det är dock verkligen värt investeringen och ger ofta en kavaj med perfekt passform.
Hur ska en kavaj sitta?
I grund och botten handlar en kavajs passform om personlig smak, men enligt klassiska mått ska den sluta vid din tummes knoge när ärmarna hänger längs med kroppen. Ärmarna ska sluta vid handleden och axelsömmen där din axel går över till armen.
Midjan bör varken strama eller vara för lös, men detta är något som också går att ändra i efterhand hos en bra skräddare.
Vad tyckte du om den här artikeln?
6 Kommentarer
Jag har haft kavaj och skjortproblem i hela mitt liv och förvånas av att klädbranschen inte förändras. Man ska antingen vara ''normal''-storlek för att handla i butik eller som i mitt fall som är lång och alltid tränat har breda axlar/bröst men smal midja så får jag gå upp i storlek för att kavajen ska klara bröst/axlar men då är kavajerna alltid som tält i midjan och det finns ju en gräns på hur mycket som går att sy in. Jag är absolut ingen Hulk!
Tränar inte väldigt många idag och håller sin midja i form så att fler har samma problem?
Den 19 februari 2017
@Ola: Som jag skriver, tror jag vi är många som upplever denna problematik. Det är sannolikt också fortfarande väldigt många män som ännu inte riktigt vet hur en kavaj skall sitta för att ha god passform. Därav håller standardstorlekarna fortfarande samma form, och det krävs ofta att man går upp i prisklass för att hitta leverantörer som kan göra sin passform så specifik att avvikelsen blir mindre på män med axelbredd som är något över medelmåttet, i kombination med en midja som är smalare än medelmåttet.
Som kuriosa kan jag nämna att differensen mellan bröst och midjemått på en kavaj kallas "drop" på kavajspråk. Drop 6, 8 och 9 är förekommande siffror, som anger skillnaden i tum för hur mycket mindre midjans omkrets är än bröstomfånget.
Den 19 februari 2017
@Care of Carl (Mikael): och säkert många som vet hur de skulle vilja att den satt. Jag köper de flesta kostymer/kavajer mm på Holmens Gbg och har ett antal Hugo Boss och Oscar J i stl 56 och 58 för att klara bröst/axlar och då sitter de så tight upptill att jag i vissa modeller har problem att sitta på en middag och få upp armarna. Dessa får dock ett enormt midjemått, säkert 120-130 cm. Trots att man syr in dessa max så så sitter de väldigt taskigt nertill och absolut inte i närheten av mina önskemål. Nästa kostym blir nog helt måttsydd/skräddarsydd.
Har genom åren även frågat skjorttillverkare som tex Eton om när de kommer med Slim till oss längre med större nack och bröstmått. De har tex i flera år haft med måtten på Slim 45 men de tillverkar inga ...
Den 19 februari 2017
@Ola: Det stämmer Ola, och det låter helt klart som att du med de kroppsproportionerna kommer att ha stor glädje av en måttsydd kostym. Det kommer vara värt varenda krona av investeringen.
Oscar Jacobsons MTM-program är oerhört mycket kostym för pengarna. Gå in till Patrik i OJ-butiken på Avenyn och hälsa från mig. Jag är övertygad om att de kommer att kunna ge dig ett resultat som sitter riktigt bra.
Den 21 februari 2017
jag har som på bilden en glipa när jag provar kavajer men har inte speciellt tränade bröst och problemet uppstår bara på ena sidan av kavajen. På min vänstra sida, beror det på att jag har ett så stort hjärta?
Skämt å sido.. har inte fått kläm på vad det beror på. är smal idag och har både testat att gå upp och ner i storlek. ner funkar men då blir den för tajt i midjan o rygg tex och sträcker sig mkt när jag liksom tar upp armarna.
Den 04 maj 2017
@ola: Det är en intressant och inte alls ovanlig infallsvinkel i "problematiken"! Många män har assymmetrisk kroppsbyggnad och har svårare att hitta kavajer som sitter bra, precis på det sätt du nämner. Ofta kan axlarnas vinkel vara olika på var sida och ge upphov till liknande effekter.
Här har man stor nytta av en kunnig skräddare som i bästa fall kan sy om en rtw (ready to wear)-kavaj, såna som vi säljer här på Care of Carl. I de svåraste fallen av assymmetrisk kroppsbyggnad blir helt skräddarsydda kavajer vägen att gå.
Mitt råd är att du tar med en kavaj till en duktig skräddare, och ber denne analysera vilket behov just du har.
Den 11 maj 2017