Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Publicerad
2017-09-03
Det finns två saker som till mycket stor del sätter nivån på stilen och kläderna vi bär. Rätt storlek, och rätt passform. Vad är då egentligen passform? Och framförallt, vad är bra passform?
När man ser en välklädd person finns det naturligtvis flera olika saker som kan tilltala oss: Typen av stil, kombinationen av plagg och material, sättet personen bär upp plaggen på. Listan kan göras mycket lång. Något som dock sätter prägeln på intrycket i alla dessa avseenden, är hur bra plaggen passar bärarens kroppsform. Vi ska här nedan försöka ge lite klarhet i begreppet passform, och hur du får ut det mesta av en passform som är bra för dig.
Vi ska börja med att klargöra att alla personer inte ser lika ut i plagg med exakt samma typ av passform. För att inledningsvis kort summera vad ”bra passform” är, så skulle vi kunna säga att det är kläder som är skurna på ett sätt som visuellt fördelaktigt följer bärarens kroppsform. Detta får följden att plaggen faller på bästa tänkbara sätt, och ser ut som de är tänkta att göra när de designades. Kläderna ser helt enkelt bra ut när de sitter på bärarens kropp.
Det här är en detalj som när den stämmer i stort sett kan vara skillnaden mellan att kläder ser bra ut på den som bär dem, eller inte. Passform är detaljen som kan göra att en billig kostym med rätt passform kan se mycket bättre ut på bäraren, än en kostym som kostar flera gånger så mycket, men har dålig passform för bärarens kroppsbyggnad.
När vi nu kommit så här långt, börjar nog redan många av er helt korrekt att förstå hur det hela fungerar i stora drag? Bra passform är ändå ett förhållandevis relativt begrepp, där bärarens eget tycke och smak också till viss del spelar in i ekvationen. Generellt kan man säga att kläder med god passform sitter så på bäraren att de inte stramar och är tighta, och inte heller sitter för löst och hängigt. De skall helt enkelt lyfta fram bärarens kroppsform i en fördelaktig dager.
Man kan med passform också trolla med det visuella intrycket av kroppsbyggnaden. Förstärka eller dölja olika drag för att ändra balansen mot det önskade. Mycket långsmala personer bör undvika kläder som sitter för tight, då det ofta får dem att se ännu smalare ut. För vida och löst sittande kläder skapar lustigt nog också detta intryck, då det ser ut som att bäraren är så smal att denne ”drunknar” i kläderna han bär. Lite extra tyg som inte framhäver den långsmala kroppen, men som ändå följer kroppens linjer är ett bra mål om man vill se mindre smal ut.
Kraftiga personer som önskar ge intrycket av minskat kroppsomfång, bör undvika vida, löst sittande plagg. Dessa får en bred kropp att se ännu större ut. Även här förstärker för hårt åtsittande kläder kroppens form på ett troligtvis mindre önskat vis. Återigen, är bästa vägen oftast plagg som faller snyggt utmed kroppens linjer, utan att sitta för löst, eller strama. Man kan även med hjälp av passform skapa intrycket av detaljer som en mer accentuerad midja, vilken i sin tur skapar illusionen av en slankare siluett.
Vid det här laget är det dags att lyfta in värdet av skräddaranpassningar i diskussionen. Att ta in vidden på kläder något, eller för den delen också lägga ut dem något om designern lämnat så mycket tyg att det är möjligt, är guld värt och inte sällan ett måste för att få kläder att sitta riktigt bra. Detta är framförallt viktigt gällande plagg som
kavajer, vilka skall följa kroppens form och skapa en snygg siluett.
Byxor, ser även dessa märkbart mycket bättre ut om man vid behov anpassar benvidden. Om man lägger upp byxorna mycket på längden, är det ofta extra viktigt att kompensera genom att även ta in benvidden något för att byxan skall behålla sin naturliga siluett.
Sammanfattat kan vi alltså än en gång konstatera att bra passform till stor del bygger på klädernas form i relation till bärarens kroppsform. Därefter tillkommer ett mått av bärarens egna önskemål om hur kläderna skall sitta. Det har exempelvis under en längre tid varit modernt och populärt med märkbart smala byxben, vilka ofta burits oavsett vilken kroppsform bäraren haft.
Det finns i vanlig ordning egentligen inget som är rätt eller fel när det gäller stil. Med kunskap om vad som ser bäst ut på dig själv, kan du få det mesta att fungera. Med god passform har du dock kommit ett gott steg på vägen oavsett stil.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Vad tyckte du om den här artikeln?
2 Kommentarer
Om du använder kavaj och har långa armar kan det vara värt att låta kavajärmen va kortare så att mer av skjortmanschetten syns (minst 2 cm istället för det vanliga tipset 1-2 cm). Det ger intryck av en mera proportionerlig överkropp.
Den 03 september 2017
@Daniel : En spännande reflektion och bra tips. Det är precis detaljer som dessa som kan hjälpa till att visuellt balansera upp kropps-proportioner. Förutsatt att man stilmässigt känner sig bekväm med att bära så korta kavajärmar : )
Andra sätt att balansera synintrycket av långa armar, kan vara att laborera med kavajdetaljer som placering av fickor och knäppning, men då börjar det mer handla om skräddar- eller måttsydda plagg.
Den 05 september 2017