Att köpa kostym kan vara både spännande och tankeväckande. Vad finns det för do’s and dont’s och vad behöver du veta innan? Vi reder ut vad som kan vara värt en funderare innan du skrider till handling.
Text: Emanuel Kristling
Foto: Charlotte Håkansson
Publicerad
2018-03-14
När det kommer till att köpa sin första kostym till studentfirande, första jobbet eller bröllopet är det smart att tänka på mångsidighet. Enkla färger är alltid gångbara och tänk på att omönstrat eller diskreta mönster i fina ullkvaliteter alltid fungerar. När väl kostymgarderobens bas är lagd kan du experimentera med andra kvaliteter men tänk långsiktigt och tidlöst i alla val.
Färgval
Har du en kostym, brukar vi rekommendera att den skall vara marinblå. Svart fungerar också alltid, men har en tendens att uppfattas som tungt. Mörkblå kostymer upplevs som mer lekfulla, utan att för den sakens skull vara mindre propra. En marinblå svid lirar väldigt väl med skjortor i alla färger eller slipsar och går som regel bra till både bruna och svarta skor. Argumentet att en blå kostym inte går att använda vid begravning, instämmer vi inte helt med. En svart kostym till begravning känns naturligt då svart som färg historiskt, i vår kultur, symboliserar sorg. Men vi tycker att bara den blå kostymen är mörk nog fungerar den i alla lägen.
Användningsområde
Vi brukar rekommendera att gå för en så lättanvänd
kostym som möjligt. Det kan vara klokt eftersom användningsområdena för en kostym kan vara antingen begränsande eller väldigt, väldigt många. En kostym kan vara så mycket mer än bara kavaj och byxa med vit skjorta under. I många fall kan kavajen användas till en klassiskt beige chinosbyxa med en randig
oxfordskjorta. Medan byxan för sig är väldigt fin till en pullover i merinoull med ett par vita sneakers i skinn. Det är alltid en god idé att köpa en kostym som går att klä upp- och ner.
Passform
Det viktigaste av allt när du köper din första kostym är att få den anpassad. Det är troligt att storlek 50 off the rack inte sitter precis efter din kroppsform även om den över axlarna är kanon. Därför bör du få en skräddare att titta på den och be om hjälp att få den anpassad. Väl hos skräddaren kommer ni överens om vad som bör justeras och till vilken grad. Stram passform kontra löst sittande, modern längd kontra klassisk och så vidare.
Tygval
Materialet bör vara av ull och då gärna en ull som fungerar alla fyra säsonger. Det kommer göra det enklare att använda samma kostym om och om igen över en lång period. Ullens tålighet definieras ofta av de så kallade supersiffrorna. Supersiffran indikerar finheten av de individuella fibrerna. Ju högre nummer desto tunnare och lenare är tyget. Det är viktigt att påpeka att ull blir sällsyntare ju högre supernumret är, (S180 och högre) ju unikare och mer sällsynt är materialet och därmed en högre kostnad. Med det sagt är det än viktigare att berätta att det inte nödvändigtvis betyder att de är bättre. Tunna ullkvaliteter som dessa skrynklar lättare och slittåligheten är låg. Resultatet efter frekvent bruk är en inte så elegant glans. Vi tycker om S120-kvaliteter eftersom det är en fin balans mellan användbarhet och len känsla i tyget.
Sprund
Dubbel sprund är de öppningar i en kavajs ryggslut som har funktionen att antingen underlätta påklädnad eller påverka hur plagget sitter på kroppen. När du köper kostym behöver du förhålla dig till ett av följande:
Enkelt sprund har historiskt sett varit mest vanligt och kan ibland vara ihopsytt vid köp. Denna skall då sprättas upp innan användning. Denna typ av sprund har länge varit synonymt med italiensk skräddarkonst. Dubbelt sprund är idag definitivt mer använt och då finner du öppningarna på varsin sida om ryggslutet.
Val av modell
När det kommer till design och generellt intryck är det ofta smart att gå klassiskt. Ta det säkra före det osäkra. Vi brukar säga att en enkelknäppt kavaj med två knappar är kostymernas motsvarighet till Ray-Bans klassiska
Wayfarer-modell. Det är ett säkert, men inte tråkigt kort, om du låter element som passform och färg tala. Vill du istället ta ut svängarna med en enkelknäppt kostym kan du experimentera med höglivad byxa, alternativt bredare kavajslag.
Dubbelknäppt är fantastiskt men vi brukar rekommendera att köpa en dubbelknäppt kavaj som andra eller tredje blazer. Det är för att det är enklare att lyckas med en enkelknäppt än en dubbelknäppt. Samma regel gäller dock för de bägge; knäpp aldrig den understa knappen.