Kalendern heter numera 2019, och vi har återgått till våra dagliga rutiner med förnyad energi. Arbetsförpliktelserna kallar, och därför handlar dagens inlägg om den klassiska kontorsstilen.
Text: David Brink
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2019-01-15
Nytt år bringar också nya möjligheter, och även om en genomtänkt klädstil inte är nyckeln till allt så vågar vi ändå påstå att det knappast har skadat att klä sig propert på jobbet. Kanske är du av typen som alltid klär dig oklanderligt till ditt arbete, eller så är du den personen som söker inspiration till att vara just så. Oavsett vem du är så ger vi dig idag några tips som visar hur du enkelt kan lyfta din stilnivå på jobbet.
Det är inte ovanligt att så här års känna sig lite extra anpassningsbar då man inte sällan kan ha en önskan om förändring. Även om denna outfit inte är revolutionär på något sätt så finns det ändå ett antal män där ute som vanligtvis aldrig skulle bära ljusa färger när det kommer till kostymer. Därför är denna tid ett perfekt tillfälle att prova på just detta.
Kostymen vi bär idag går i en vacker och djupt grå ullväv av typen "sharkskin", en referens som syftar på kostymens ytstruktur. Detta är ett fint komplement till den klassiska mörkblåa eller mörkgråa kostymen, och fungerar faktiskt i många fall bättre som vardagsuniform på jobbet än vad den mörka, mer formella uppsättningen gör. Den ljusblåa skjortans färg träder här fram mer än vad den vanligtvis gör med en mörkare kostym, och den mörkblåa slipsen fungerar som en mycket fin kontrast till kostymen och skjortan.
Som ett elegant avslut på denna outfit rekommenderar vi dig att välja ett aningen mer informellt ytterplagg men som fortfarande fungerar väl till kostym. Ett klassiskt exempel på detta är en khaki-färgad regnrock. De olika delarna av denna outfit får på så vis en typisk brittisk klang ackompanjerat med en italiensk finess, och vi kan inte komma på två bättre stilar att förena för att uppnå ett elegant resultat.
Vad tyckte du om den här artikeln?
4 Kommentarer
Trevligt tips, men kanske inte så årstidsanpassat med en tunn regnjacka när de flesta delarna av landet har minusgrader och snö? Tips på skor och tjockare jacka till kostymen?
Den 17 januari 2019
@X: Hej och tack för kommentaren! Det är lite svårt att förutse hur vädret ska vara så långt i förväg som vi brukar planera, och vädret skiljer sig dessutom från stad till stad och land för land just nu. Men jag förstår vad du menar, här i Borås är det iskallt idag, och inlägg likt de du föreslår kommer komma lite längre fram:)
Önskar dig en fortsatt fin dag!
Hälsningar,
Sebastian
Den 17 januari 2019
Hej!
När det kommer till kostymen, är det viktigt att den är 100 % ull? Det verkar som att alla hävdar att alla kostymer som inte är just 100 % ull är billigt skräp, stämmer det? Hur är en t.ex. 50/50 mix av ull och polyester. Ser ganska många sådana kostymer i även mer exlusiva affärer och tycker inte alls dom nödvändigtvis ger ett ?billigt? intryck utan att det finns många fina sådana kostymer också som ser väldigt exlusiva ut och jag ser inte att dom skiner mer än 100 % ull som många menar.
Med vänlig hälsning
Den 23 januari 2019
@Jacob: Kort sammanfattat: ju mer polyester i tyget, desto lättare bildas det fula ?noppor?. På fackspråk kallat "pilling". Det ser snabbare matt, slitet och bedagat ut än ett rent ulltyg. Noppor bildas av fiberändar som sticker ut på tygets yta och med tiden samlas i små bollar. Dessa fiberändar uppkommer dels naturligt där fibern slutar, och dels där dåliga fibrer i tyget gått av. Polyesterfibrer glider lättare i garnet, varpå ändarna som sticker ut drar med sig mer och mer av fibern.
Sen handlar det även om kvalitén mellan olika ulltyger. Ett bra ulltyg har genomsnittligt längre fibrer. Med andra ord: färre fiberändar, och därmed färre noppor. Inte ens rena ulltyger är helt noppfria.
Ju högre tygkvalité, desto längre fibrer i tyget, och därmed även ofta ett något högre inköpspris. Dock väl värt att betala för. Polyester, och än värre Akryl, är glatta fibrer som visserligen gör tyget något mer slitstarkt, men ofta fulare i ytan på grund av nopporna.
Tyg som innehåller en högre halt av syntetfibrer blir billigare att tillverka, vilket ger tillverkaren en högre vinst, eller i bästa fall, ett lägre pris för konsumenten.
Den 23 januari 2019