Veckans klädval: Vad Paraplyet säger om din stilkänsla
Paraplyet blir då det används en mycket framträdande accessoar som säger väldigt mycket om din stilnivå och person. Välj med omsorg om du vill förknippas med tidlös stil eller reklamtrycket för din lokala bank eller försäkringsbolag. Nedan ger vi dig alternativet vi förespråkar.
Text: Mikael Vallin
Foto: Ted Olsson
Publicerad
2020-07-23
Paraplyet ger bäraren en svårdefinierad men tveklös pondus även när det bäres i hopfällt skick. En slags känsla som på något vis visuellt påminner om farligare tillhyggen, fast där paraplyet snarare skyddar mot regnskurar än våldsamma handgemäng. Ändå förstärker paraplyet tyngden i bärarens framtoning. Ryktet säger även att den Londonbaserade paraplytillverkaren
James Smith and Sons, grundat 1830, fortfarande tillverkar värjkäppar på beställning.
Låt ditt val av paraply ge tyngd åt din stilmässiga framtoning. Skärmens tyg bör färgmässigt harmoniera med din klädsel, precis som färgen på kryckan (käppen). Använd samma resonemang som när du väljer detaljer som bälte och skor till din kombination av kläder. Som exempel svart skärm till kläder i svart och grått, marinblå eller racinggrön skärm till kläder i en skala av blått, brunt och beige.
Den stilige mannens garderob bereder utrymme för flera paraplyer i olika storlekar och färger. Ovan syns en somrig kombination som sätter paraplyet i fokus under regniga sommardagar.
Vad tyckte du om den här artikeln?
8 Kommentarer
Hej, i en regnig stad med mycket blåst som Göteborg där paraplyet nästan är givet att gå sönder väldigt fort, vad rekommenderar ni? Har hittills kört golfparaplyer för deras tålighet, men de är inte jättefina direkt. Är det ett fall av; att använda billigare paraplyer när det är som värst väder eftersom det inte är hela världen när de går sönder , och använda de finare när det är någorlunda milt regn?
Den 23 juli 2020
@Nils: Min egna erfarenhet är att dyrare paraplyer (t.ex de från Fox) är mer välbyggda och robusta, de klarar av blåst på ett helt annat sätt än 100 kronors paraplyer.
En kille jag kom i kontakt med för några år sedan berättade dessutom att han brukade lämna in sitt Francesco Maglia paraply (
https://therake.com/brands/francesco-maglia.html) på lagning när det gick sönder. Jag misstänker att välgjorda paraplyer är en helt annan sak än slit-och-släng grejer, du borde lugnt kunna köpa ett stilfullt paraply utan att behöva vara rädd för att det ska gå sönder. De är väl gjorda för att man ska ha dem i många år gissar jag.
Den 24 juli 2020
@InteFrånGbg: Superbra inspel! Även om riktigt hårda vindar kan förstöra även välgjorda paraplyer, så klarar ett kvalitetsparaply anmärkningsvärt större påfrestningar än billigare varianter. Och, precis som du påpekar, är sedan de välgjorda varianterna också gjorda för att kunna lagas och återställas.
Den 27 juli 2020
@Nils: Tack för en bra fråga Nils! Även bra paraplyer håller till en viss gräns, innan nordsjövindarna sliter även dem i stycken. Dock håller premiumvarorna märkbart bättre än billigare diton.
Avvägandet kräver sannolikt lite magkänsla och erfarenhet gällande hur just rådande vindförhållanden är för hårda eller ej. Om det blåser så mycket att billigare paraplyer sannolikt riskerar att gå sönder, är vi i gränslandet till att en regnrock och sydväst blir tänkbara lösningar.
Många premiumtillverkare gör också paraplyer som har en mindre diameter, vilka fångar mindre vind ock därmed klara större påfrestningar.
Den 27 juli 2020
Jättebra skriven och inspirerande text som vanligt!
Bara en lite fråga; Heter inte paraplytillverkaren James Smith & sons, och inte John Smith & sons?
Den 24 juli 2020
@Sebastian: Det stämmer mycket väl Sebastian! Tack för att du påpekade missen. Har nu korrigerat texten,
Den 27 juli 2020
Generellt tål paraplyer mer vind ju längre de är. Ett fullängdsparaply tål med andra ord ofantligt mycket mer än det hopfällbara ''handväskeparaplyet. Jag har själv ett no-name paraply som är väl över fyrtio år. Det har fått känna på en hel del men håller år efter år.
Den 30 juli 2020
@Göran: Hej Göran!
Du är absolut på rätt spår i fråga om hållbarhet i förhållande till längd. Den avgörande parametern är dock typen av konstruktion: De paraplyer som byggts med flertalet leder i skärmens stödarmar, i syfte att göra paraplyet litet nog att förvara i en väska, skapar en mycket klen konstruktion. En skärm av lika liten diameter, som skapats med traditionella stödekrar i ett stycke, blir oerhört bastan, samtidigt som det blir ett mindre vindfång än ett paraply med märkbart större diameter.
Visst är dock gamla paraplyer otroligt härliga objekt att vårda och bära!! Jag har några ärvda paraplyer från 1950-talet, vilka jag inser nu är runt 70 år gamla! Det är vackra, har själ, och är mycket välbyggda. Ha en fortsatt härlig sensommar!
Den 10 augusti 2020