När man pratar om kavajer nämns ofta olika delar som krage, slag och manschett. Vi ger här en kort grundläggande genomgång av vilka kavajens olika delar är och hur de påverkar intrycket av din kavaj.
Stil bygger mycket på den kunskap man har om kläderna man bär, snarare än att vara någon slags mystisk och svåruppnåelig egenskap. I alla sammanhang där en kavaj är inblandad, har man stor nytta av att känna till vilka de olika delarna på kavajen är, vad de kallas och lite om hur de påverkar intrycket av ditt plagg. Det underlättar att känna till dessa när du skall köpa din kavaj, och veta vad du själv bör vara uppmärksam på.
Vissa detaljer spelar större roll än andra. Några har historiskt en rent praktisk betydelse, men är nu mest estetiskt tilltalande.
Krage
Den del av kavajen som sitter runt halsen och ned till den lilla skarven på bröstet, där kragen övergår i slaget. Plaggets krage, helt enkelt.
Slag
Är den del av kavajen som visuellt mest påverkar intrycket av den kavaj du bär. Vanligaste varianterna är trubbiga slag. Därtill finns även så kallade spetsiga slag, vilka ofta återfinns på dubbelknäppta kavajer. På vänstra slaget finns det ett sytt knapphål som innan användning bör sprättas. I detta sätter men vid festliga tillfällen en blomma. En riktig blomma, där en vit nejlika eller ros är vackert nedtonat snygga alternativ tillsammans med en vit skjorta och näsduk. Kavajer av hög kvalité har ofta också en ögla på slagets baksida där du sticker in stjälken på blomman du bär för att hålla den på plats.
Gorge line
Viktig detaljkunskap för den genuint intresserade. Linjen där krage och slag möts. Denna punkt har stor inverkan på intrycket av hela din kavaj. På många äldre vintagekavajer ligger denna punkt långt ner på bröstet, vilket ofta är den detalj som ger den där svårdefinierade känslan av att kavajen ser gammal och kanske lite ”gubbig” ut. På svenska kallas punkten för ”slaghack”.
Bröstficka
Bröstfickan är en trevlig detalj på kavajbröstets vänstra sida, där du med fördel bär en näsduk, även kallad pochette, som stilhöjande accessoar. Tänk att näsduken skall harmoniera med kavajens färg, snarare än att utgöra ett färgglatt blickfång.
Ficklock
Vanligaste varianten är att kavajer har frontfickor med lock. Ibland har kavajen vinklade fickor, som på engelska kallas ”slanted pockets”. Även detta är en kvarleva från tiden då kavajen användes vid ridning. Vinkeln på fickan gjorde det helt enkelt lättare att använda fickan då man satt på hästryggen. Idag blir vinkeln på fickorna en visuellt snygg detalj som även förstärker intrycket av en smalare midja.
Biljettficka
Den lilla extra ficka som sitter ovanför höger frontficka. Som namnet antyder tänkt för att förvara biljetter vid besöket på teatern, operan eller konserten.
Sprund
Detta är den eller de slitsar som finns i nederkanten av kavajens baksida. Det finns enkelt eller dubbelt sprund. En slits mitt på, eller två slitsar på var sida av kavajens ryggstycke. Sprundet är en kvarleva från tiden då kavajen var ett renodlat sportplagg och ofta användes vid ridning. Då man satt på hästen gjorde sprundet att kavajens framsida fortfarande föll naturligt utan att kavajen drogs upp i ryggen av att man satt i sadeln. Dubbelt sprund är mycket av en smaksak, men om man exempelvis har en något mer vältränad stuss är dubbel sprund en stor fördel då enkelt sprund i mitten på kavajen kan tendera att glida isär och glipa.
Manschett
Ärmslutet och de tre till fem knappar som sitter där kallas manschett. Historiskt var även detta en rent praktisk detalj då man behövde kunna knäppa upp och vidga ärmslutet för att exempelvis läkare skulle undvika att få blod eller annan smuts på sin kavajärm. Idag är de mest en snygg detalj. Det sägs ofta att knapphål som går att öppna är en detalj som signalerar hög kvalitet på kavajen. Det är en sanning med modifikation då även mycket billiga kavajer kan ha fungerande knapphål. Osprättade knapphål är en stor fördel eftersom det gör att ärmarnas längd kan anpassas, vilket oftast är ett måste. Om hålen är sprättade, går inte detta att göra i samma utsträckning då det helt enkelt är hål i tyget som skulle komma för nära ärmslutet om man kortar ärmen märkbart.
Ärmlängd
En av de viktigaste detaljerna på din kavaj. Om ärmen är för lång ser hela din kavaj för stor ut, oavsett hur bra den sitter i övrigt. Riktmärke för rätt längd är att din skjortärm skall sluta precis där handleden övergår i handen, och kavajärmen skall vara minst en centimeter kortare för att visa lite av skjortärmen. Detta skall mätas när du står med armarna naturligt hängande ned längs med kroppen.
Knäppning
Knapparna med vilka man stänger kavajen. En vertikal rad med knappar, oftast två eller tre till antalet, kallas ”enkelknäppning”. Om knäppningen består av knappar i två vertikala linjer kallas det att kavajen är dubbelknäppt.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson