Klädkoder
Var situation i livet kräver sin klädsel. För att underlätta vid formella tillställningar finns det flera olika klädkoder som ger en hint om vad man önskas bära. Dessa koder är till för att underlätta för gästerna vid sitt klädval samtidigt som de också finns till för att som värd unvika att någon gäst ska känna sig obekväm, som ett resultat av en avvikande klädsel. Självklart behöver man inte följa dessa riktlinjer slaviskt, men inte heller spåra ut helt i sitt klädval. Då man i så fall kan verka oartig när man inte respekterar värdens inbjudan. Nedan presenterar vi vilka de vanligaste klädkoderna är, hur du tillämpar dem och när de används.
Uddakavaj
|
Uddakvaj
Formalitetsgrad: Lägst
Engelsk benämning: Smart Casual
Innebär:
Mörk kavaj med en uddabyxa till, så som ett par chinos eller flanellbyxor.
Matchas med:
Här finns det stora möjligheter att ta ut svängarna vad gäller färg och mönstring jämfört med övriga klädkoder. Skjortan kan vara allt från ljust blå till oxblodsfärgad. Skorna kan växlas mellan läder och mocka i formell typ som ett par oxfords eller mer informella modeller så som loafers och munkskor. Slips är ingen nödvändighet men kan bäras om festen verkar vara lite finare.
Används:
Klädkoden udda kavaj är ett väldigt informellt alternativ till skillnad från övriga klädkoder och används ofta som ett substitut för klädkoden kavaj, vid de tillfällen värden önskar hålla en mer informell nivå på sin bjudning. Se dock upp så du inte blandar ihop kavaj och uddakavaj då man med en modernare tolkning av klädkoder kan missuppfatta kavaj som udda kavaj.
|
Kavaj |
Kavaj
Formalitetsgrad: Låg
Engelsk benämning: Business casual
Innebär:
Ljus eller mörk kostym beroende på sammanhanget. I princip är detta samma sak som klädkoden mörk kostym med undantaget att det här finns ett större utrymme för att ta ut svängarna vad gäller färgval.
Matchas med:
Här kan du i stort sett välja vilken färg och mönstring du vill ha på skjortan, dock är alltid det säkraste alternativet en ljusare skjorta, om du blir osäker på om du håller dig inom klädkodens ramar. Vit skjorta är alltid det mest formella alternativet. Skorna kan vara i både skinn eller mocka i modeller så som munkskor, derbys, loafers eller mer formella oxfords. Färger på skorna så som svart och brunt är alltid gångbart. När det kommer till dina strumpor är det säkra alternativet att matcha dem ton i ton med dina byxor.
Används:
Vid informellare tillställningar, oftast under dagtid, så som studentfest, konfirmation, informell affärslunch, teater eller konsterbesök. Traditionellt skriver man också ut klädkoden kavaj på inbjudan till bröllop men avser ofta mörk kostym. Lika så kan man idag skriva använda klädkoden kavaj men syfta på udda kavaj. För att undvika den där obekväma situationen när du inser att just du är den där killen som är har fel klädsel på festen så rekommenderar vi att om du blir osäker alltid hör med värden vad det är som gäller.
|
Mörk kostym
|
Mörk kostym
Formalitetsgrad: Mellan
Engelsk benämning: Dark Suit, Business Suit, Formal
Innebär:
En mörk kostym i blått eller grått alternativt en svart kostym. Dock så anses traditionellt den svarta kostymen enbart vara avsedd för begravning. Det går också bra att bära en mörk kostym som har ett mer diskret mönster, så som en mörkblå kostym med svaga kritstrecksränder, dock minskar detta kostymens formalitetsgrad något.
Matchas med:
Vit skjorta och en enfärgad eller diskret mönstrad slips. Du kan med fördel också bära manschettknappar. På fötterna är det släta oxfords i brunt eller svart som gäller. Om man vill vara strikt och följa klassisk etikett så får man inte bära bruna skor efter klockan 18:00, men detta är något som vi tycker att man idag inte ska ta allt för hårt på och själv välja beroende på vad för tillställning det är man ska på. Om du känner för det kan du till och med bära ett par loafers eller munkskor. Skulle det dock uppstå någon osäkerhet kring vad som gäller rekommenderar vi alltid ett par svarta oxfords som är det mest gångbara och formella alternativet. Även små detaljer som dina strumpor gör skillnad, dessa kan med fördel bäras i samma färg som din kostym.
Används:
Till finare mottagningar, formella middagar, borgerlig vigsel, jubileumsmiddagar, dop och begravningar.
|
Aftondräkt |
Aftondräkt
Formalitetsgrad: Hög
Engelsk benämning: Black Tie, Tuxedo, Dinner Jacket
Innebär:
Svart eller midnattsblå smoking, vit smokingskjorta, gördel eller väst, svart fluga och lackskor. Till en dubbelknäppt smokingkavaj bärs dock varken gördel eller väst.
Matchas med:
Ju högre upp i formalitetsgraderna desto mindre valfriheter får man när det kommer till matchning. Om man inte är allt för konservativ kan man dock växla färg på gördel och fluga samt byta ut lackskorna mot ett par lackpumps med rosett eller ett par svarta oxfords.
Används:
Smokingen används oftast på kvällen så som antyds av namnet aftondräkt. Den är vanligen förknippad med nyårsafton, men används också vid andra högtider och festligheter så som cocktailpartyn, galor och bröllop.
|
Högtidsdräkt |
Högtidsdräkt
Formalitetsgrad: Högst
Engelsk benämning: White Tie, Tailcoat, Full Dress
Innebär:
Frack, folkdräkt eller stor mässdräkt dvs. den militära motsvarigheten till frack. Om inbjudan endast lyder frack så innebär detta svart frackkavaj, matchande byxor, frackskjorta med vingkrage, knappar till skjorta, inklusive manschettknappar, väst och fluga i vit bomullspiké samt svarta lackskor.
Matchas med:
Här erbjuds väldigt små möjligheter för variation. Dock finns det möjlighet att lägga till ett par olika saker. Om du innehar några medaljer eller tjänstgöringstecken går dessa att bära till högtidsdräkten. Till fracken så kan du även lägga till ett par vita handskar, samt om du ska vistas utomhus, en hög svart hatt, vit sidensjal och svart cape. När det kommer till skor så kan du välja mellan ett par svarta lackskor med snörning eller ett par mer traditionella lackpumps med rosett på.
Används:
Denna klädsel används relativt sällan. Vid tillfällen så som bröllop, baler, akademiska högtider och sammankomster för ordensällskap kan denna klädsel påbjudas. Andra glamorösa tillfällen när du kan använda din högtidsdräkt är om du skulle bli bjuden på någon kungamiddag eller få äran att delta på nobelmiddagen.
|