Text: Joakim Rönnqvist
Foto: Alamy & The Telegraph
Okej, jag erkänner: Trots att jag är född och uppvuxen i de norrländska skogarna, bara några mil söder om polcirkeln, har jag aldrig varit särskilt förtjust i snön och kylan. Jag drömmer mig hellre bort till en varm söderhavsö, iklädd badbyxor och med en paraplydrink i handen.
Annat var det för Chris Furse, en äventyrslysten britt med en rad av de mest imponerande expeditioner bakom sig; han hade en annan inställning. 1984 tog han sig an något som för många känns helt otänkbart – en expedition till det iskalla och ogästvänliga Antarktis och berget Mount Parry.
Utan dagens GPS-teknik förlitade sig äventyrare som Chris Furse på andra navigationsverktyg. För honom blev valet enkelt: en Rolex Explorer II, särskilt anpassad för att möta Antarktis extrema utmaningar där ett pålitligt armbandsur kunde göra skillnaden mellan framgång och fara.
Vi återkommer till historien lite senare, låt oss först ta en titt på modellens historia.
Sedan sin debut 1971 har Explorer II genomgått flera förvandlingar. Den ursprungliga referensen 1655, även känd som 'Freccione' på grund av sin stora orangea 24-timmarsvisare, satte standarden för en pålitlig äventyrsklocka.
Den designades för äventyrare som Furse, vars arbete ofta innebar navigering i miljöer där det kan vara svårt att särskilja dag från natt.
På 80-talet introducerades referens 16550, som kom med flera förbättringar, inklusive ett bättre urverk och nya färgalternativ på urtavlan – bland annat den fantastiska vita varianten (även kallad "Polar"), som numera är en favorit och återfinns i dagens färgpalett.
Dagens moderna referens: 226570 har uppdaterats från den klassiska storleken på 40 mm till en mer robust 42 mm. Med sin vattentäthet på 100 meter är den inte bara stilfull, utan också funktionell, vilket gör den perfekt för allt från äventyr till vardagliga situationer.Låt oss prata detaljer. Vad skiljer den här modellen från alla andra lyxklockor? Det handlar inte bara om en statuspryl – den är designad för personer som tänjer på gränserna. Utan att kompromissa med den klassiska ”Rolex looken”.
Klockan har en hållbar Oystersteel-boett, känt för att stå emot de tuffaste miljöerna. De självlysande indexen säkerställer synlighet i svaga ljusförhållanden, oavsett om du befinner dig djupt inne i en grotta eller tittar på stjärnorna i vildmarken.Med över 50 år av historia har klockan burits av många, både kända och mindre kända personer.
Många tror att Steve McQueen bar denna modell, men det är fel. Trots att referensen: 1655 ofta kallas "Steve McQueen," bar han den aldrig. Smeknamnet kommer från en felaktig artikel i en italiensk tidning på 1970-talet.
Även om sanningen avslöjades, fortsätter smeknamnet att leva kvar i samlarkretsar.
Men hur gick det då för Chris och hans team? När han förberedde sig för sin expedition visste han att det inte bara skulle vara de extrema temperaturerna och ogästvänliga landskapen som skulle utmana honom.
Ingen kontakt med världen utanför. Inga radiokontroller, inga externa tidsangivelser – bara de, den vidsträckta isen och deras utrustning. Under dessa omständigheter blev tiden livsviktig. Klockans pålitliga 24-timmarsvisare möjliggjorde för honom och teamet att navigera genom polarnätterna utan att förlora greppet om tiden. Med hjälp av klockan kunde Furse hålla koll på dygnet och säkerställa att tiden var på hans sida. Den robusta konstruktionen, den fasta bezelen och tillförlitligheten gjorde den till det ultimata valet för den här typen av äventyr.
Efter nästan ett år insnöade på den iskalla kontinenten kunde han konstatera: "Vi hade ingen extern tidskontroll på nio månader, och vi behövde ingen." Chris Furse kunde helt enkelt lita på sin Explorer.
Oavsett om du planerar att ge dig ut på en polarexpedition eller bara navigerar genom vardagens prövningar, är modellen en pålitlig partner – redo att hjälpa dig att hålla tiden, även när världen runt dig inte gör det.
Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.