På Care of Carl hittar du vår
klockavdelning med ett kurerat val av kvalitetsklockor. Du hittar också P
re owned- och vintageklockor här. För att hjälpa dig med ditt köp och dina funderingar reder vi nedan ut några saker som kan vara bra att tänka på.
Användningsområde
För många är klockan mer än något att hålla koll på tiden med. Den kan vara ett verktyg, en symbol eller rent av en hobby. För de flesta är klockan ändå en investering och en vän som kommer sitta på handleden varje dag i många år framöver. Därför kan det vara bra att fundera på hur din vardag ser ut och vad för krav du ställer på din klocka. Sitter du exempelvis på ett kontor hela dagarna ser behoven annorlunda ut än om du jobbar som polis eller pilot. Både vad det gäller vilka komplikationer (extrafunktioner på klockspråk) som ska finnas och krav på klockans hållbarhet.
Ofta brukar man dela in klockorna i sport- och dressklockor. Något som det dock inte finns någon riktigt standard för, då något du ser som en sportklocka kan vara någon annans dressklocka.
Sportklocka -
samlingsnamnet för klockor tillverkade för aktiv användning. Ofta vattentäta, tåliga och utrustade med någon slags komplikation. Bland sportklockorna brukar man nämna
dykarur, benämningen på klockor som är skapta för att tåla vatten och högt vattentryck. Dessa har generellt en vattentäthet på 20 atm (200m) eller mer och karaktäriseras av sin vridbara glasring (bezel). Sportklockor kallas ofta också ”
toolwatches”, då de många gånger är utformade för att vara ett rent verktyg för en tänkt målgrupp.
Dressklocka - epitetet för ”finare” klockor som kanske inte har så många komplikationer eller som inte är gjorda för att användas i ur och skur. Är ofta lite känsligare och saknar vattentäthet.
Olika klockor lämpar sig som sagt till olika sysselsättningar och behöver du inspiration för hur olika modeller kan bäras kan du läsa mer
här eller maila in till oss. Står det angivet att klockan har en
vattentäthet på 10 atm (100m) eller mer så fungerar den till de flesta aktiviteter. Då är det istället valet av armband som kan sätta gränser.
Komplikationer
Funktioner utöver att visa tiden kallas på klockspråk komplikationer. Det finns en mängd olika komplikationer som en klocka kan förses med och det är också antalet eller komplexiteten hos komplikationerna som till stor del sätter prisnivån på både själva klockan och dess service. Nedan följer några vanliga komplikationer att hålla utkik efter.
1. Kronograf – samlingsnamnet på klockor utrustade med en komplikation för att separat mäta tid med stopp och startfunktion. Utmärks av de två extra knapparna placerade på var sin sida av kronan och de extra urtavlorna för sekunder, minuter och timmar.
2. Datumvisning – vanligaste komplikationen på en klocka utöver sekundvisare och innebär att dagens datum redovisas i separat fönster på urtavlan.
3. Worldtimer/GMT – innebär att klockan har en extra visare som kan ställas separat och med hjälp av sifforna på glasringen visa tiden i en annan världsdel. En komplikation som passar dem som reser mycket och som på ett enkelt och överskådligt sätt vill se tiden i flera världsdelar samtidigt.
Urverk
Urverket är själva hjärtat i en klocka, den inre mekanismen som driver alla komplikationer. Det finns två typer av urverk – mekaniskt och quartz/kvarts (batteri). Ett mekaniskt urverk drivs av en fjäder som dras upp, antingen manuellt genom att skruva på klockans krona eller automatiskt genom en inbyggd rotor som roterar när man rör på handleden och som i sin tur spänner fjädern. Vid stillasittande så drivs istället klockan genom energi som ligger lagrad i den spända fjädern, en s.k. gångreserv, som vanligtvis räcker i 1-3 dygn. Ett quartz-verk drivs av ett batteri som byts ut när det blir för gammalt medan det mekaniska verket servas med jämna mellanrum för att hålla urverket fräscht och välmående. Läs mer om service
här.
Generellt brukar klockor av hög kvalité vara byggda på mekaniska urverk vilket också är fallet för de flesta klockor i vårt sortiment. Undantaget är
UTC Skydiver som kräver ett batteri för att driva den digitala urtavlan och möta vissa andra krav.
Klockans övriga delar
1. Boett - den yttre delen av klocka, själva höljet som allt är monterat i. Oftast i någon slags metall där stål är absolut vanligast tack vare sin hållbarhet. Storleken på boetten anger storleken på klockan och brukar skrivas ut i mm. De delar av boetten som armbandet sitter fast i kallas för ”bandhorn”, eller ”luggar”.
2. Bakboett - skyddar urverket på baksidan av klockan och öppnas för att få tillgång vid service eller batteribyte. Finns både i stål och som glasat. Glasat har fördelen att det vackra urverket går att beskåda.
3. Krona - för det mesta placerad på höger sida av boetten och används främst för att ställa tid och datum men också för att dra upp fjädern vid behov.
4. Urtavla - enkelt förklarat där tiden visas. Finns i mängder av olika utföranden med olika storlek, material och färg på själva tavlan och detaljer i form av index, siffor och lysmassa. Ibland finns det bara en urtavla per klockmodell men många tillverkare erbjuder multipla val av både färg och material.
5. Glasring (bezel) - den ring som sitter monterad på boetten runt glaset. Vridbar på dykarur och vissa modeller med GMT-funktion. Som beskrivet innan så är det storleken på boetten som fastställer den faktiska storleken på klockan men viktigt att tänka på är att tjockleken på glasringen spelar stor roll för den uppfattade storleken. En tjock glasring på en 44mm klocka gör tavlan mindre och klockan kan därför upplevas som liten trots sin tilltagna storlek, medan en mindre dressklocka på 40mm kan upplevas som stor ifall glasringen är tunn och tavlan därmed får stort visuellt utrymme.
6. Armband - ett klockarmband består antingen av en länk i rostfritt stål, läder av något slag eller någon form av gummi. Armbandet spelar en stor roll för hur klockan upplevs visuellt och till vilka aktiviteter den är rimlig att användas. Ett läderband är väldigt elegant och klassiskt men bristfälligt i närheten av vatten, medan länk och gummi går utmärkt ihop med vatten men ger också klockan ett mer robust och sportigt uttryck. Något som inte är negativt på något sätt men som passar bättre eller sämre beroende på tillfälle eller vald klädsel. För inspiration kan du läsa mer
här.
Armbandet behöver självklart omsorg liksom resterande delar av klockan för att hålla så länge som möjligt. Läs mer
här om hur du bäst tar hand om din länk eller gör ändringar och justeringar.
LÄS MER: Tre kvalitetsklockor att ge bort som gåva
LÄS MER: Din guide till att köpa en vintageklockaLÄS MER: Klockvård - Hur du tar hand om din kvalitetsklocka