1. Varför knäpper man inte alla knapparna på kavajen?
Som bekant knäpper man aldrig den nedersta knappen på en kavaj och om den är treknäppt sällan heller den översta. Men varför är det så?
En anledning sägs vara att den engelska monarken Edward VIII’s buk växte lite för fort och att han inte kunde knäppa den nedersta knappen på sin kavaj. I en tid före TV-kändisar och sociala media så var kungligheterna de stora superstjärnorna och man tog snabbt efter Edwards stil.
En annan mer trolig anledning till att vi knäpper kavajerna som vi gör idag är för att de faller mycket snyggare på detta sätt och är lättare att röra sig i. Många av de
kavajer som säljs är faktiskt till och med sydda för att inte vara knäppta med mer än en eller två av de knappar som sitter på dem.
2. Varför är kavajens fickor hopsydda när man köper den?
Det kan lätt upplevas besvärande och onödigt att du själv ska behöva sprätta upp fickorna på kavajen eller kostymen som du har köpt, men det finns en god anledning till detta. Fickorna sys i produktionen ihop för att kavajens fall ska bli bättre och dess passform inte ska deformeras lika lätt. Helt enkelt görs det för att du ska se så snygg ut som möjligt. Undvik därför att i så stor mån som möjligt sprätta upp fickorna och stoppa saker i dem. Om du ska göra det, satsa på att bara använda bröstfickan för en
näsduk och förvara dina småsaker i en av innerfickorna.
3. Varför ska man inte matcha näsduken med slipsen?
Av den enkla anledningen att det sällan ser bra ut. Om du matchar din slips med en näsduk i samma mönster och material kan det lätt se ut som om du har försökt lite för mycket och plockar för mycket uppmärksamhet från din övriga klädsel. Undvik därför detta och satsa istället på en
slips och näsduk som plockar upp färgtonerna i varandra eller andra delar av klädseln. Exempelvis kan det bli mycket snyggt att plocka upp någon färgton i skjortan med näsduken.
4. Varför är det nedersta knapphålet på en skjorta oftast horisontellt?
Bakom denna lilla detalj ligger det faktiskt mycket tanke. Om du tänker efter så utsätts just skjortans nedersta knappt för väldigt mycket slitage, när du exempelvis stoppar ner den i dina
byxor och när du rör på dig. Knappen är därför sydd horisontellt så att den kan röra sig lite i sidled och inte ryckas loss lika lätt. Om knapphålet hade varit sytt vertikalt hade det snabbare blivit deformerat då knappen dragits fram och tillbaka i sidled och knappen inte hade haft lika mycket utrymme att röra på sig och lättare då lossnat. Kanske känner du igen detta från någon gång när du har haft på dig en skjorta som varit lite för tight om bröstet och knappen lossnat eller bara töjt ut knapphålet?
5. Varför knäpps dam- och herrplagg olika?
Har du någon gång reflekterat över varför knapparna på damplagg sitter på vänster sida och herrplagg till höger? Förklaringarna är olika men gemensamt för dem är att vi får blicka en bit tillbaka i historien.
En anledning sägs vara att 1800-talets överklasskvinnor fick hjälp att klä på sig medan de flesta män fick klara sig själva. Kanske har det att göra med att kvinnornas klänningar knäpptes i ryggen och var svåra att räcka medan männens
skjortor knäpptes framtill. För att det skulle vara lättare för betjänterna att klä på de fina damerna sattes därför knapparna på kvinnornas kläder på vänster sida. En detalj som har hängt med än idag.
En annan anledning eller egentligen två kommer från kyrkan. Under medeltiden ansågs mannen liksom Jesus vara den som stod närmast Gud och hans högra sida, detta visualiserades med att knäppningen på männens plagg sattes på höger sida, medan kvinnorna fick representeras av den motsatta sida och fick sin knäppning på vänster sida.
Med tiden så kom man att skilja på män och kvinnor i kyrkan så att männen satt på höger sida och kvinnorna till vänster om mittgången. Knäppningen hade då en ytterligare funktion, nämligen att kvinnorna skulle kunna skyla sig från intresserade blickar från männens sida när de ammade sina barn.
6. Varför sitter det en trekantig söm framtill på sweatshirts?
Denna detalj har varit del av sweatshirtens design sedan den skapades. Av vissa kanske den bara ses som just en detalj och kanske inte heller så önskvärd? Men som med så mycket annat så finns den faktiskt där av en anledning. Den lilla trekantigt formade och ofta ribbade biten av tyg sitter där för att samla upp svett från bröstet och runt nacken, då sweatshirten kom till som ett träningsplagg. En annan användning för den är att denna detalj gör att plagget blir mer elastiskt runt kragen och lättare går att klä på sig.
Idag är den dock mest en estetisk detalj, men trots det så finns den där av ett från början tydligt funktionstänk.