På frågan vad det är som styr priset på ett plagg och vad som är prisvärt eller inte finns egentligen inget rätt eller korrekt svar. För när det kommer till kläder så ligger mycket i betraktarens ögon och blir på så sätt subjektivt.
Text: Olof Nithenius
Foto: Evelina Svantesson
Publicerad
2018-07-28
Egentligen kan man gå in på djupet och resonera kring de aspekter och komponenter som styr ett pris på många olika nivåer. Det är så klart allt ifrån vad materialet kostar, arbetarnas löner, hur många mellanhänder som finns i distribution samt hur mycket man som kund får betala för varumärkets image i form av PR och marknadsföring. Det skall vi inte göra idag. Istället skall vi kika på en vanligt förekommande fråga: är handsydda plagg bättre än maskinsydda och är det motiverat att betala mer för dessa?
Det enda korrekta svaret är kanske, det beror på?
Tråkigt svar måhända, men det är också sant. Vi lämnar det dock inte där utan tar det ett steg längre. Allt som oftast kostar handsydda plagg mer än maskinsydda eftersom det helt enkelt tar längre tid att sy för hand än på maskin. Detta får man betala för vilket är logiskt. Är det då ur ett kvalitetsperspektiv bättre med handsytt än maskinsytt? Svaret på denna fråga är, det beror lite på. När det kommer till kavajer och kostymer så medför vissa moment som görs för hand, att plagget får en bättre form och utseende. Det är skillnad på en krage som sytts dit för hand kontra med maskin. Ärmarnas isättning och framstyckets kanvas mellanlägg likaså. Det går att forma och skapa en silhuett som är svårare att uppnå när man syr motsvarande med maskin.
Att vissa sömmar skulle hålla bättre om de sys för hand lär nog vara en myt. Idag görs många moment för hand också av estetiska skäl så som knapphål och vissa prickstickningar. Det läggs tid på det och någon vill betala för det, fair enough. Just den subjektiva upplevelsen skall man inte förringa. Man köper en helhetsupplevelse och de exotiska inslagen av att veta att någon suttit och använt ett gediget hantverk kan betyda mycket. Anekdoter som att man vid köp av en handgjord skjorta från italienska Neapel har kunnat känna rökdoft då
skjortorna vandrat runt stan och varit i hemmet hos en italiensk sömmerska som sytt några moment för hand och då rökt samtidigt. Det ger en extra dimension, skjortan får liv på något sätt.
Det har de senaste åren gått lite inflation i begreppet handsytt vilket säkert till viss del har att göra med att den italienska stilen varit väldigt tongivande för det mer klassiska modet de senaste tio åren. Just i Italien gillar man att använda detta som en kvalitetsstämpel för något bra. De är dessutom väldigt stolta över den hantverkstradition som finns där, med all rätt. Har man bara skrapat på ytan till den stil som populärt kallas Menswear så har man nog någon gång stött på en stolt italienare som med uttryck och stolthet hävdar att hans produkt är t
utto fatto a mano, översatt ungefär gjort helt för hand. I England finns det också väldigt bra tillverkare men där lyfts inte just handsömnad fram lika mycket som Made in England vilket för dem är ett väldigt viktigt begrepp och kvalitetsstämpel.
Oavsett hur man förhåller sig till det handsyddas, vara eller icke vara, så finns det en annan viktig aspekt av detta. I och med att efterfrågan på handsytt ökat rejält det senaste decenniet och ser ut att fortsätta så har det lett till att många unga valt att satsa på ett yrke inom denna bransch. En fördel då en yrkeskunskap som såg ut att sakta men säkert urholkas och försvinna nu fortsätter att föras vidare. Vi som tilltalas av det handsydda ser därför ljust på framtiden och kommer att kunna njuta av en perfekt formad kavajaxel i många år fram över.
Olof Nithenius
Vad tyckte du om den här artikeln?
2 Kommentarer
Jättetrevlig text, men det italienska uttrycket för ''helt gjort för hand'' är ''Tutto fatto a mano'', ''fatto a mano'' skulle endast symbolisera ''gjord för hand''.
Den 10 augusti 2018
@Claes: Tack för kommentaren. Detta tar vi med oss! Önskar dig en trevlig helg.
Den 10 augusti 2018