Text: Camilla Åsedal
Foto: Alamy
Bruce Springsteen är en av de mest inflytelserika musikerna under det senaste århundradet. Just nu aktuell med en Europa-turné med långlivade och fartfyllda spelningar, sina 73 år till trots. Känd för sin unika stil inom rock and roll, med kännetecken som hans råa och passionerade röst, energiska liveframträdanden och texter som bottnar i den amerikanska arbetarklassen. Klädmässigt har han genom åren burit allt ifrån denim till läderjackor och flanell. Men vad har egentligen Springsteen gemensamt med ett par stentvättade amerikanska jeans? Nedan går vi igenom musiken och klädstilen.
Springsteen föddes 1949 i New Jersey. 1965 gick han med i sitt första band The Castiles, som frontgitarrist och sångare. Därefter var han medlem i flera andra band innan han bildade Bruce Springsteen Band, 1971. Även om Springsteens första album Greetings from Asbury Park, N.J. från 1973 fick positiva recensioner, nådde det aldrig riktigt kommersiell framgång. Det var först hans album Born to Run från 1975, som skulle bli genombrottet för hans pop- och rockkarriär. Albumet innehöll hitlåtar som "Thunder Road" och "Born to Run" som skulle bli ikoniska låtar i musikbranschen. Dne största hitlåten blev dock "Dancing in the Dark" från 1984, från albumet Born in the U.S.A. De flesta av oss känner förmodligen igen det legendariska LP-omslaget med Levi's-jeansen och den röda kepsen i fickan.
Bruce Springsteens klädstil är lika ikonisk som hans musik. Denimjacka eller skinnjacka, rutiga flannelskjortor, vit tank top, ett par jeans och bandana är plagg som kännetecknar Springsteens 80-tals-stil på scen, där i synnerhet bandanan blivit en karaktäristisk accessoar. För att kopiera stilen kan den våghalsige bära den utslitna flanellskjortan med avklippta ärmar för en äkta autentisk Bruce-känsla.
Den amerikanska flaggan, cowboyhattar och motorcykelstövlar är andra element av amerikanskt arv som integreras i Springsteens klädstil och speglar inte minst hans arbetarklassbakgrund och kärleken till amerikansk kultur, precis som låtarna han skriver.
Så vad har egentligen Springsteen för koppling till de där jeansen? Förutom att han bar ett par Levi Strauss Jeans på Born in the U.S.A-plattan är också hans låtar lika tidlösa som jeansen i fråga, med risk för att göra en lätt klichéartad metafor. Vi kan lyssna sönder låtarna och tröttna på dem för stunden; men sedan kan de väckas till liv igen, år efter år, generation efter generation. Precis som när vi plockar fram de gamla håliga jeansen ur garderoben efter fem, tio eller trettio år, fortfarande lika aktuella och redo att brukas igen.
Tougher than the rest (Tunnel of Love, 1987)
Låten skrevs medan Springsteen var gift med hans dåvarande fru och anses vara en av hans mest romantiska låtar. Musikvideon spelades dock in tillsammans med hans bandmedlem, tillika framtida fru, Patti Scialfa. Om man inte kan få nog av låten finns flera välgjorda versioner, där bland andra countrysångerskan Emmylou Harris gör sin version.
I'm on Fire (Born in the USA, 1984)
Låten har en följsam melodi inlfluerad av rytmer från Johnny Cash, som senare också spelade in en egen version av låten 2000. Många amerikanska radiostationer slutade spela låten efter terrorattackerna 2001 eftersom symboliken till eld ansågs vara för känslig.
Hungry heart (The River, 1980)
"Got a wife and kids in Baltimore, Jack" kan förmodligen varje Bruce-fan. Den här låten skrevs av Springsteen efter att sångaren Joey Ramone bad om att få en låt skriven till sitt band The Ramones. Springsteen behöll dock låten själv.
Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.