Precis som skorna sätter tonen på klädseln, kan den perfekta passformen på dina byxor vara direkt avgörande för hur helheten uppfattas. Det spelar sällan roll hur exklusivt tygval eller hur många handsydda moment det rör sig om, för sitter inte byxan som den skall är allt övrigt sekundärt.
Text: Andreas Weinås
Foto: Evelina Svantesson
Publicerad
2017-10-14
Tyvärr är långt ifrån alla skapta efter marknadens byxstorlekar och många har tvärtom svårt att hitta en riktigt bra passform utan att övergå till måttanpassade produkter. Det rör sig ofta om proportioner där exempelvis före detta idrottare med muskulösa lår kämpar med smala byxben men har för smal midja för att välja en större storlek.
Vad många inte känner till är att det finns mängder med enkla korrigeringar som kan få en konfektionsbyxa att se närmast skräddarsydd ut.
Byxans längd
Byxans längd är tveklöst den enklaste men också viktigaste att korrigera. Många kvalitetstillverkare levererar sina byxor med så kallad rålängd. Det innebär att byxan medvetet saknar upplägg och bör läggas upp efter bärarens önskemål. Oavsett om en byxa har rålängd eller inte går det alltid att korta byxan men ofta även lägga ned den ett par centimeter. När man väljer en byxlängd finns det vanligtvis tre benämningar man brukar prata om.
1. Full break, vilket innebär en tilltagen byxlängd som bryter mer än en gång på skon. En längd som var vanlig under 90-talet och riskerar att ge ett säckigt intryck där byxan förlorar sin naturliga linje.
2. Half break, vilket innebär att byxan faller rent till strax över klacken på skon och bryter en gång på skons ovansida. Detta är en traditionell och mer konservativ längd som är vanlig i formella sammanhang.
3. No break, vilket innebär att byxan slutar precis över skon och faller rakt utan bryt. Det ger ett modernt och framför allt rent intryck då linjen i byxan förblir obruten från höft till vrist.
Även om inte alla ändringsskräddare känner till respektive uttryck kan det underlätta att själv känna till dem för att enklare förklara vad det är man som kund vill uppnå. Det är ofta kommunikationen med skräddaren som är avgörande för ett bra resultat.
Ett alternativ när man lägger upp en byxa är att välja ett sytt slag nertill. Detta är en detalj som gått in och ur modet genom åren men fyller en viktig funktion utöver det rent estetiska. Ett slag består av ca 8-10 centimeter tyg vilket ger byxans avslut extra tyngd och därmed ett bättre fall. Vanligast är att göra ett slag på ca 4-5 centimeter men ha i åtanke att detta ofta kräver en byxa med rålängd.
Att lägga upp ett par byxor kostar i regel 250-300 kronor.
Byxans fotvidd
Efter man avklarat byxans viktigaste mått går vi vidare och tittar på dess vidd. Då ytterst få byxor idag är helt raka pratar man om fotvidd och lårvidd. Fotvidden är det mått som anger hur stor öppningen av byxan är nertill. Varför är detta viktigt för byxans passform undrar ni kanske då?
Det bygger på att fotvidden står i korrelation till dess längd. En smalt skuren byxa behöver således vara kortare än en vid byxa för att inte bryta på skon. Om man föredrar 18 centimeter, 19 centimeter eller 20 centimeter (omkretsen på byxans öppning delat på två) är helt individuellt och handlar om vilken typ av situation, modell och inte minst kropp man har. Är man något längre eller har stora fötter kan det vara värt att överväga ett något vidare avslut för att bibehålla balansen i helheten.
På vilket sätt kan man då korrigera en byxas fotvidd?
Det finns i regel 1-2 centimeter sömsmån på byxans respektive sidsöm. Detta gör att man åtminstone brukar kunna lägga ut byxan 1 centimeter vilket ger mer effekt än man först kanske tror. Om man istället önskar sy in byxan för en smalare fotvidd finns egentligen ingen direkt begränsning.
Vad skräddaren gör är att anpassa vidden vid avslutet efter önskemål för att sedan fasa ut skillnaden upp mot knät.
Att sy in eller lägga ut en byxas fotvidd kostar i regel 250-350 kronor.
Midjevidden
En annan enkel men ack så viktig skräddarändring på byxorna är midjevidden. Att byxan sitter bra i midjan är direkt avgörande för hela dess passform och även om den är försedd med bälteshällor så bör den sitta uppe även utan bälte. Midjevidden är som sagt relativt enkel att korrigera och behöver inte påverka byxans övriga silhuett. Däremot finns det ibland en begränsning till hur mycket det går att lägga ut midjevidden beroende på byxans sömsmån.
Byxans passform vid en för vid midja vs. en insydd midja
Att sy in eller lägga ut midjan på byxan kostar i regel 150-250 kronor.
Vad tyckte du om den här artikeln?
21 Kommentarer
No Break är det absolut snyggaste, iaf på bild och på andra. De gånger jag själv fått byxor uppsydda med slag och No Break så ser det ok ut när man står helt still men när jag går eller för den delen ditter ner..
ser det förjävligt ut!!!
Byxbenen blir så pass korta att man ser hela vaden..
Kan det ha varit fåliga skräddare? Hur ser ett No Break ut på andra tex när man går eller sitter??
Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning, Micke
Den 14 oktober 2017
@Micke: Hej Micke,
Byxan kommer alltid åka upp något när man går och är den i perfekt längd innan så riskerar den tyvärr att kännas lite kort när man böjer benet i varje steg. Ett sätt att minimera detta är en lite vidare silhuett i såväl lår- som fotvidd. Dels åker inte byxan upp lika mycket i steget och den kan även bäras längre utan att bryta på skon.
Med vänlig hälsning,
Andreas
Den 16 oktober 2017
Tack för en riktigt hjälpsam och välskriven artikel. Däremot så har jag lite vidare frågor på hur man bör vika upp t.ex. jeans och chinos. Finns det några generella rekommendationer på hur det bör göras, och gärna lite tankar kring vad det ger för stilintryck.
Den 15 oktober 2017
@Marcus : Du har så tur att C/O Carl faktiskt skrev en artikel om det tidigare i år:
https://www.careofcarl.com/sv/carlmagazine/stilkunskap/2017/07/20/sa-rullar-du-upp-byxorna.htmlSjälv föredrar jag att rulla jeansen så att de imiterar ett sytt slag med ''no break'' enligt ovan, alltså en ganska grov uppvikning där byxan slutar precis över skorna. Gällande chinos tycker jag bäst om en lite mer diskret uppvikning där kanten får vara rätt smal oavsett hur korta byxorna är.
Den 15 oktober 2017
@Marcus : Kul att du gillar artikeln Marcus!
Som Daniel nämner så har vi faktiskt skrivit en artikel om just vad man ska tänka på när man rullar upp byxorna. Dock verkar det blivit någon bugg i kommentaren han lagt vilket gjort att länken inte funkar (något vi kollar på just nu).
Så länge skickar jag med länken här igen:
https://www.careofcarl.com/sv/carlmagazine/stilkunskap/2017/07/20/sa-rullar-du-upp-byxorna.html
Hör av dig om du skulle ha några ytterligare frågor!
Den 16 oktober 2017
@Daniel : Tack så mycket för upplysningen, jag hade helt missat den artikeln! Jag uppskattar också ditt personliga input.
Den 16 oktober 2017
Den ändring jag oftast gjort på byxor är utöver att lägga upp byxorna, att öka lårvidden. Även om det bara handlar om 1 cm extra kan det göra enorm skillnad.
Den 15 oktober 2017
Tråkigt dock att de jeans och även de flesta byxor ni säljer är allmänt tajta i passformen, kanske något att diskutera på nästa möte ni har.
Skulle se vilja se lite mer vidd, att ni tog in Levi´s klassiska 501 är en bra början tycker jag, mer sånt gillas!
Den 17 oktober 2017
@Niklas: håller med. En mer klassisk passform och normal lr högre midja är det en vuxen man bär. Slim fit etc känns som det sjunger på sista versen tack och lov,känns ofta lite pubertalt. När är det snyggt liksom?
Den 17 oktober 2017
@Niklas: Tack för ditt önskemål Niklas! Vi uppskattar all typ av sådan här feedback från er kunder/läsare. Jag tar det vidare till våra inköpare.
Kul att du uppmärksammat att vi åter tagit in Levi's i vårt sortiment.
Den 18 oktober 2017
@Care of Carl (Jon): Jag önskar att det fanns en funktion att sortera på fotvidd. Allt under 38cm går bort för mig då det oftast blir för tajt över vaden. Byxorna fastnar när jag går och skrynklar sig. Utbudet är stort men likriktat. Det blir lite som systembolaget som har 1000 varianter av samma vin.
Den 24 oktober 2017
@Patrick: Jag förstår vad du är ute efter Patrick! Vi tar med oss ditt önskemål till vidare utveckling av förbättringar i våra filter.
Den 25 oktober 2017
Hej
Som gammal simmare och idel på-tå-gåare har jag både stora lår, extrema vader och därtill en smal midja. Fantastiskt i många avseenden men jag kan inte hitta en byxa som passar. Ibland går det att hitta på diverse gubb-avdelningar men dem har så otroligt tråkiga byxor.
Jag söker: hög midja utan att pung måste välja lag, smal midja samt ingen slim-fit. Helst i kostym-byxa utförande!
Tack på förhand, Jacob
Den 24 april 2018
@Jacob: Hej Jacob,
Jag förstår ditt dilemma. Låter rätt lurigt att få till det, speciellt när jag gjort en genomgång av vårt sortiment och försökt finna några alternativ inser jag att det är rätt skralt med modeller som kan passa. Något som vi får kolla på.
De jag hittade ligger tyvärr lite i den övre prisskalan och är många väldigt vida rakt över i modellen och har därtill frontveck. Något som kanske inte faller alla i smaken. Men de är relativt vida i benet så de borde kunna passa dig, dock tror jag eventuellt att du får vara öppen för möjligheten att köpa en byxa som sitter bra i benet men som du sedan kanske behöver sy in något i midjan hos en skräddare för att du ska få en optimal passform.
Här kommer några förslag:
https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/the-gigi-santiago-pleated-slacks-khaki.html
https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/incotex-slim-fit-wool-trousers-light-grey-3.html
https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/incotex-slim-fit-stretch-chinos-khaki-3.html
https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/ami-wool-pleated-turn-up-trousers-navy-.htmlhttps://www.careofcarl.com/sv/artiklar/wacay-wray-pleat-pant-eternal.html
Återkom om du har några mer frågor eller funderingar!
Jon
Den 24 april 2018
@Care of Carl (Jon): Hej Jon
Tack för ditt snabba (!) svar.
Ja men precis. På exempelvis GIGI som du skickade står det ju att det är ett ''kraftigt avsmalnande skurning'' på. Klart jag kan beställa hem alla och prova men trots att ni har fantastiska returer så måste jag någonstans tänka på miljön också.
Jag har svårt att motivera byxköp på över 2000 kronor och ser mig helst hamna runt tusenlappen. Grejen med att sy in är att min skräddare kan max sy in två storlekar i midja. Det jag gör nu är att lägga ut i vad / lår samt syr in 2 storlekar i midja - då blir det nästan en passande byxa.
Jag kan knappast vara ensam med detta problem och uppskattar om ni kan klura lite på en lösning.
På diverse udda-byxor så finns det snygga varianter att hitta i ej smal passform, men nu till det stora huvudbryet: När vi har ett land med så många vältränade och timglas-formade herrkroppar - varför kan inte kostymer göras i förslagsvis slim-fit kavaj med tillhörande casual-fit byxa?
En regular-fit kavaj ser löjligt fyrkantig ut och kan inte sys in så att den passar och en slim-fit byxa blir som slimmad och fastnar på vaden.
Tacksam för tips
Hälsningar, en lätt uppgiven Jacob
Den 24 april 2018
@Jacob: Det har du helt rätt i, kollade faktiskt inte på vad vi skrivit om byxorna från The Gigi, utan fokuserade bara på måtten och då framförallt fotvidden. Förstår också att 2000kr och uppåt känns som i det saftigaste laget.
Låter fullt rimligt att inte lägga in midjan mer än två storlekar hos skräddaren. Känns som att det sedan kan bli en något konstigt passform på dem. Utefter vad du skriver om dina skräddarändringar förstår jag att det är rätt meckigt för dig.
Har tyvärr svårt att hitta några andra modeller som skulle vara lika vida som de jag skickade i en lägre prisnivå, än de jag hittade innan, men kommer ta vidare frågan om lite rakare modeller till mina kollegor på inköp, som får kolla på vad som finns att få tag på. Kan glädja dig med att det finns tydliga tendenser till att många byxor börjar bli lite vidare än det varit på ett par år, även om det inte löser problemet just nu.
En intressant fundering du har över kostymerna och matcha kavaj och byxa i olika passformer. Har inte slagit i mig själv, men kan vara för att jag är pinnsmal ;-)
En idé för att lösa detta med vidare byxa till en smal kavaj skulle kunna vara att börja titta på andra byxor än de som är till just den kavajen du vill köpa. Många varumärken (ex. Oscar Jacobsson) erbjuder ofta både Slim Fit och Regular Fit på sina kostymer, åtminstone i deras bassortiment, och om man granskar kostymernas färgkoder kan man ibland ha turen att koden för den smala kavajen passar till den för byxorna till den vida kostymen.
Kanske inte så mycket till tips och du har säkert redan tänkt på det. Men hoppas jag kunnat ge dig lite råd i alla fall, även om jag önskar jag hade mer jag kunde ha erbjudit dig.
Jon
Den 24 april 2018
Tack för bra svar !
Den 24 april 2018
Hej Jon !
Har ni möjligen fått in någon byxa på denna front som kan passa?
/ samma Jacob som ovanstående
Den 15 oktober 2018
@Jacob: Hej Jacob,
Sebastian heter jag och är Jons ersättare då han slutade i somras. Jag har läst igenom de gamla kommentarerna från dig och likaså Jons svar, och jag förstår ditt dilemma då jag själv har ungefär samma problem. De enda byxorna jag kan komma att tänka på och som jag själv tycker sitter bra runt benen och låren är:
https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/the-gigi-tonga-stretch-flannel-pleated-trousers-medium-grey.html
Dessa kanske ligger snäppet över din prisklass, men är de enda jag kan hitta för tillfället och som jag själv provat. Dock bör man vara medveten om att dessa är snäppet kortare i längden, vilket skapar ett glapp mellan byxa och sko.
Hoppas du får en fin start på veckan!
Hälsningar,
Sebastian
Den 22 oktober 2018