
Stiltips
Det omvända snobberiet
Publicerad 2016-08-07
Att klä upp sig, som många vill kalla det, är en laddad företeelse. Det finns ofta många åsikter om mannen i kostym och hans attityd. Frågan är dock: Vem har egentligen de största fördomarna?
”Nej, men inte behöver du klä upp dig för att komma hit”. ”Hit kan man komma klädd hur man vill”. ”Här kan man bara vara sig själv…”. Uttalandena och versionerna är många om förväntningarna, eller snarare påstådd avsaknad av förväntningar på hur man skall eller bör vara klädd i olika sammanhang.
Kläder och sätt att klä sig är som sagt inte sällan ett känsligt ämne. Man avråds idag ofta från att klä sig för fint, istället för att klä sig för ledigt.
Det talas om hur människor som klär sig med en dressad stil, direkt eller indirekt med sitt sätt att klä sig ställer krav på sin omgivning. Som att de som inte bär kavaj borde följa samma exempel? Eller att mannen i kostym på något vis skulle uppfattas tycka att han är lite förmer, än folk som valt att klä sig med en annan stil?
Jag har själv under många år tyckt om att gå klädd i kavajer eller kostymer, såväl på jobbet, till vardags eller till fest. Det är inget statement och inget försök att ge sken av att tillhöra någon annan samhällsklass, eller försök att ge intryck av förmögenhet. Jag har olika kostymer och kavajer för många olika tillfällen.
Jag är en vanlig man, som många gånger föredrar att bära kavaj och kostym, såsom många män i min ålder bär luvtröja, kanske en kofta eller stickad tröja. Jag tycker om att välja kläder, lite på samma sätt som andra män istället gärna kör en påkostad bil, som de vårdar ömt och underhåller med själ och passion. Min bil, får däremot inte mycket kärlek.
Det blir då ibland märkligt när man bjuds bort till en tillställning, där det menas att det inte finns några förväntningar på hur man skall komma klädd, då det sedan ändå visar sig finnas det tydliga krav på klädsel. Att man bara skall komma klädd som man trivs bäst, men ”inte klä upp sig”. Som att det finns lite prestige i att inte lägga ned för mycket tid och omtanke på sina kläder. Inte sällan just gällande män.
Av denna anledning vill jag väcka eftertanke om just att klä sig för sin egen skull, och att det är vad de flesta runt om oss gör. Att påpeka att mannen i kavaj är för uppklädd i en situation där ingen särskild klädsel förväntas, är inte på något sätt bättre än om mannen i kostym skulle klaga på att någon klädd i jeans och t-shirt inte är tillräckligt välklädd.
Stil sitter inte bara i de kläder du bär, utan än mer i den attityd du har till din omvärld. Snobberi handlar inte om vad du har på dig, utan hur du själv reagerar på andra personers klädsel.
Text: Mikael Vallin, Care of Carl
Bild: Oscar Jacobsson
Text: Mikael Vallin, Care of Carl
Bild: Oscar Jacobsson
Taggar:
Vad tyckte du om den här artikeln?
25 Kommentarer
#2
Sedan att så många faktiskt har en fin kostym som hänger i garderoben för det mesta till ingen nytta, nu under sommaren ser man ofta (via FB) så finklädda människor på väg till bröllop och liknande men sedan hängs kläderna undan tyvärr. Borde själv bli bättre på att använda delar av eller hela kostymen oftare, tack för ett bra inlägg.
Den 07 augusti 2016
#2
@Christofer : Du sätter fingret på en intressant del i hela resonemanget Christofer. De flest män tycker om att klä sig i kostym, och mår bra när de har den på sig. Tyvärr väntar också merparten av dem på att "få tillfälle" att göra det. När det gäller att "få tid" att göra något, måste man själv göra sig tid, det är sällan något man får utan att själv engagera sig. Precis på samma sätt är det gällande hur man klär sig: Det är bara att inse att man vill, och göra det. Det omvända snobberiet till trots ; )
Den 08 augusti 2016
#3
@Laurens: Tack själv Laurens. Ja, det är ett enkelt sätt att förklara saken. Men, Jantelagen fyller bara en funktion så länge folk, och i det här fallet vi män, fortsätter att böja oss för och bry oss om den. Den dagen allt fler av oss skrattar den i ansiktet, kommer Jantelagen sakta men säkert att tyna bort.
Den 08 augusti 2016
#5
Mycket bra skrivet! Jag har själv fått sneda blickar och syrliga kommentarer när jag ansetts vara ''för uppklädd'' på olika fester.
Men ju äldre jag blivit så har jag insett att jag klär mig så för att det gör mig glad och det är den klädseln som jag känner mig mest hemma i.
Men ju äldre jag blivit så har jag insett att jag klär mig så för att det gör mig glad och det är den klädseln som jag känner mig mest hemma i.
Den 07 augusti 2016
#5
@Lubomir: Tack Lubomir, du träffar mitt i prick med dina tankar. Precis som du säger blir det ofta med åldern mer tydligt vilket som är det rätta valet, varför man gör det och hur märkligt det egentligen är att någon ifrågasätter det. Jag skrev en gång att män i kostym, slips och näsduk i vissa avseenden kan ses som nutidens punkare. En subkultur. Få människor höjer längre på ögonbrynen om du bär sönderslitna jeans, kängor, skinnjacka med nitar och mohawk-frisyr. En sidennäsduk med handsydda kanter i kavajens bröstficka, kan dock vara ack så provocerande ;D
Den 08 augusti 2016
#6
Detta var verkligen mycket bra skrivet, jag kan verkligen relatera till detta då jag ofta klär mig i kavaj eller kostym vilket icke är jätte vanligt i min ålder. Tack så hemskt mycket för denna vackra text.
Den 07 augusti 2016
#6
@Adrian: Tack själv Adrian, och stå på dig. Ju tidigare vi börjar klä oss dressat, av egen vilja, ju mer naturligt kommer det att bli i vardagen.
Den 08 augusti 2016
#8
Bra skrivet! Helt rätt att attityden inte sitter i kläderna utan på det sätt du tänker. Det är vår attityd. Jag klär inte upp mig för någon ; jag klär mig för mig själv. Emellanåt handlar det naturligtvis om rätt ''etikett''.
Den 07 augusti 2016
#8
@Mikael: Tack så mycket. Det är helt rätt väg att gå. Lita på magkänslan, och följ hjärtat. Det blir roligare och känns bättre för var dag, och med ens ler man mest åt tramset när det ifrågasätts att man är "för uppklädd". Naturligtvis bygger det på viss fingertoppskänsla, men att bära kostym i vardagen är inte mer märkligt än att gå klädd i jeans och t-shirt. Det handlar bara om personligt smak, eget tyckande och fri vilja.
Den 08 augusti 2016
#9
Som vanligt mycket bra skrivet men idag berörde du något jag tror många kan känna igen sig och vara berörda av. Kul att någon står upp och slår ett slag för att man ska få uttrycka sig fritt och vara sann mot sig själv. Tack för ännu en bra artikel!
Mvh
Mvh
Den 07 augusti 2016
#9
@Gustav: Tack själv Gustav. Ja, friheten till att som man klä sig som man själv vill, utan att bli ifrågasatt, är inte alltid så given som det ofta ges sken av.
Den 08 augusti 2016
#10
Måste bara instämma med kören.. det är så trist att dressat är ''fel'' för vissa och att man anser att ju mer avslappnat desto bättre.
Men ju fler män som klär sig snyggt och för sin egen skull, desto mer förändras förstås attityderna.
Men ju fler män som klär sig snyggt och för sin egen skull, desto mer förändras förstås attityderna.
Den 08 augusti 2016
#10
@Simon Holmqvist: Härligt Simon, och tack för bra återkoppling! Visst är det så, och redan i detta kommentarsfält märks en skön inställning bland många av er kunder och läsare.
Den 08 augusti 2016
#11
Jag uppskattar att klä mig ''dressat'' till speciella tillfällen och event. Om jag konstant skulle klä mig o kostym försvinner helt plötsligt spänningen och den unika känslan i att klä sig finare vid just speciella tillfällen.
För att ta ett exempel: Min flickvän går normalt sett utan smink dagligen, sminkar sig väldigt sällan helt enkelt. När hon väl sminkar sig får hon ofta kommentarer i stil med ''Vad fin du är idag!''
Att välja när man klär sig till olika evenemang gör att helhetskänslan av evenemanget kan förändras. Jag har även märkt att om man går dressad en vanlig vardag känner man sig annorlunda. Antingen precis som du skriver, överdressad eller rent av obekväm i vissa situationer. Lämnar man en arbetsplats där de flesta bär kavaj, för att ta sig till ut i skogen på promenad, blir plötligt känslan att något inte stämmer. Därav tycker jag vi ska bevara olika klädsel för olika tillfällen. Kanske konservativt eller bara min personliga åsikt.
Enligt din text skulle jag säga att du helt enkelt blivit van vid att bära kavaj dagligen, vilket inte är fel. Är man dock ovan vid att bära ''finkläder'', befinner du dig i ett mönster som är svårt att bryta. På samma sätt som du inte vill ta på dig en huvtröja.
Kollar man internationellt, har även här mönstret på hur man bär kläder förändrats. Företag som Apple,Ikea och Facebook är några av de företag som speglar att det finns en ''översittarattityd'' att bära kostym. Tänk på detta nästa gång du tittar på Mark Z, Tim C eller Ingvar K.
Personligen tycker jag om att ''klä ner mig'' i vardagen, då jag tycker att det finns många fördomar från människor i sättet man klär sig. Träffar man en ny person bärande kostym versus vit t-shirt, jeans och sneakers blir man behandlad på olika sätt, även glasögon har en påverkan. Detta märks tydligare än man tror, vilket jag personligen fått erfara. Varför klär jag mig då i t-shirt, jeans och sneaks? Folk har en tendens att behandla dig på ett ''nedvärderande'' sätt, inte helt sanningen, men folk har mindre förväntningar på vad du har att säga. Om du då kan briljera med dina tankar och idéer kring olika ämnen hamnar lyssnaren ofta i shock. Detta är den komiska och intressanta delen i att ''klä ner sig''. En annan aspekt är att folk har en tendens att lyssna sämre på någon i t-shirt, jeans än på någon i kostym. Även om personen i t-shirt kanske är smartare och har mer genomtänkta idéer.
Intressant läsning dock, ha det fint!
För att ta ett exempel: Min flickvän går normalt sett utan smink dagligen, sminkar sig väldigt sällan helt enkelt. När hon väl sminkar sig får hon ofta kommentarer i stil med ''Vad fin du är idag!''
Att välja när man klär sig till olika evenemang gör att helhetskänslan av evenemanget kan förändras. Jag har även märkt att om man går dressad en vanlig vardag känner man sig annorlunda. Antingen precis som du skriver, överdressad eller rent av obekväm i vissa situationer. Lämnar man en arbetsplats där de flesta bär kavaj, för att ta sig till ut i skogen på promenad, blir plötligt känslan att något inte stämmer. Därav tycker jag vi ska bevara olika klädsel för olika tillfällen. Kanske konservativt eller bara min personliga åsikt.
Enligt din text skulle jag säga att du helt enkelt blivit van vid att bära kavaj dagligen, vilket inte är fel. Är man dock ovan vid att bära ''finkläder'', befinner du dig i ett mönster som är svårt att bryta. På samma sätt som du inte vill ta på dig en huvtröja.
Kollar man internationellt, har även här mönstret på hur man bär kläder förändrats. Företag som Apple,Ikea och Facebook är några av de företag som speglar att det finns en ''översittarattityd'' att bära kostym. Tänk på detta nästa gång du tittar på Mark Z, Tim C eller Ingvar K.
Personligen tycker jag om att ''klä ner mig'' i vardagen, då jag tycker att det finns många fördomar från människor i sättet man klär sig. Träffar man en ny person bärande kostym versus vit t-shirt, jeans och sneakers blir man behandlad på olika sätt, även glasögon har en påverkan. Detta märks tydligare än man tror, vilket jag personligen fått erfara. Varför klär jag mig då i t-shirt, jeans och sneaks? Folk har en tendens att behandla dig på ett ''nedvärderande'' sätt, inte helt sanningen, men folk har mindre förväntningar på vad du har att säga. Om du då kan briljera med dina tankar och idéer kring olika ämnen hamnar lyssnaren ofta i shock. Detta är den komiska och intressanta delen i att ''klä ner sig''. En annan aspekt är att folk har en tendens att lyssna sämre på någon i t-shirt, jeans än på någon i kostym. Även om personen i t-shirt kanske är smartare och har mer genomtänkta idéer.
Intressant läsning dock, ha det fint!
Den 12 augusti 2016
#11
@John: Du har många intressanta tankar, men jag känner att du missat kärnan i textens budskap. Du inleder med de trevliga i att få komplimanger av omgivningen när man ibland klär sig på ett sätt som omgivningen uppfattar som mer "fint". Visst kan komplimanger vara trevliga, men är i mitt resonemang egentligen helt oviktiga och ganska ointressanta. Att klä sig för sin egen skull. Inte omgivningens.
Det handlar som jag säger inte om att kategoriskt och trotsigt undantagslöst gå i kostym och kavaj för att göra ett statement, eller visa att man inte vet skillnad på olika situationer, utan för att man trivs med det. Att det är ens naturliga stil i många situationer, lika väl som det är för någon annan att klä sig med vilka andra kläder som helst.
Hela essensen i det jag vill förmedla med min text, är just den nedvärderande inställning som enligt din tes skulle vara rättesnöre hos de företag och entreprenörer du nämner. Att det enligt det synsättet istället är lite "finare" att "klä ner sig". Varför skulle en man i kostym eller kavaj skulle ha mer "översittarattityd", än den inställning mannen som gjort det till en grej att bära grå t-shirt varje dag har, om han är den som ser ner på en man i kavaj eller kostym? Om han påstår att den "uppklädde" mannen är en översittare bara på grund av de kläder han bär?
Just detta, är det omvända snobberiet.
Den 12 augusti 2016
#11
@Care of Carl (Mikael): Det håller jag med om. Tror dock de flesta människor klär sig precis som man vill. Problematiken ligger i att andra människor har fördomar över hur du är klädd. Jag vet INGEN som inte har fördomar efter stil/klädsel. För att ta ett annat exempel kan vi titta på detta: https://www.youtube.com/watch?v=w1rwRT229Uo
Min poäng är att fördomar kommer alltid existera, tyvärr. På samma sätt som kläder alltid har en påverkan av hur människor tolkar och respekterar varandra. Att klä sig fint för sigsjälv är en sak, men det är ett väldigt förenklat sätt att se på problemet. Ja, man skall klä sig så man känner sig bekväm, men hade varit kul att be en person som alltid bär kostym att klä sig i lite för stora mjukiskläder från Gekås en hel dag. Bara för att uppleva verkligheten. Detta skapar insikt hos personen som bär kostym att förstå sig på människor som inte har det lika bra. Tyckte bara detta missades i din artikel, men kul att du svarade. :-)
Min poäng är att fördomar kommer alltid existera, tyvärr. På samma sätt som kläder alltid har en påverkan av hur människor tolkar och respekterar varandra. Att klä sig fint för sigsjälv är en sak, men det är ett väldigt förenklat sätt att se på problemet. Ja, man skall klä sig så man känner sig bekväm, men hade varit kul att be en person som alltid bär kostym att klä sig i lite för stora mjukiskläder från Gekås en hel dag. Bara för att uppleva verkligheten. Detta skapar insikt hos personen som bär kostym att förstå sig på människor som inte har det lika bra. Tyckte bara detta missades i din artikel, men kul att du svarade. :-)
Den 23 augusti 2016
#12
Hej Mikael!
Jag vill först tacka dig för ett mycket bra skrivet inlägg. Jag håller helt och hållet med dig att man ska klä sig för sin egen skull och bära kavaj/kostym om det nu är vad man vill bära. Jag tycker personligen att kostym är ett helt underbar plagg men jag kan ibland tveka på att bära kostym just på grund av hur andra slänger iväg kommentarer i stil med ''ojoj, ska du på bröllop?'' eller ''varför bära en kostym på en vanlig lunch, det behöver inte vara så sofistikerat?'' Jag är även relativt ung (19år) och kostymen anses även vara ''gubbigt'' av dem flesta ungdomar i min ålder...
På fritiden kommer jag försöka bära kostym/kavaj oftare och denna text har bara förstärkt min åsikt.
Jag har däremot en liten fråga till dig, i höst ska jag börja jobba på ett kontor i ett år innan jag börjar mina studier nästa sommar. Jag känner mig mer tvungen att tänka på hur andra kommer bemöta mig då det gäller jobb och inte fritid. Alla män på kontoret bär skjorta med jeans eller chinos (förutom vid kundbesök då är det kavaj/kostym som gäller). Hur tycker du att jag ska göra? Just i det här tillfället är jag rädd att folk ser mig som lite arrogant om jag kommer i kostym som yngst och nyast på kontoret och enligt dem gör ett statement. Det är naturligtvis inte så, jag älskar kostymer helt enkelt. Hur tycker du att jag ska göra?
Ha det fint,
Corentin Arnou
Jag vill först tacka dig för ett mycket bra skrivet inlägg. Jag håller helt och hållet med dig att man ska klä sig för sin egen skull och bära kavaj/kostym om det nu är vad man vill bära. Jag tycker personligen att kostym är ett helt underbar plagg men jag kan ibland tveka på att bära kostym just på grund av hur andra slänger iväg kommentarer i stil med ''ojoj, ska du på bröllop?'' eller ''varför bära en kostym på en vanlig lunch, det behöver inte vara så sofistikerat?'' Jag är även relativt ung (19år) och kostymen anses även vara ''gubbigt'' av dem flesta ungdomar i min ålder...
På fritiden kommer jag försöka bära kostym/kavaj oftare och denna text har bara förstärkt min åsikt.
Jag har däremot en liten fråga till dig, i höst ska jag börja jobba på ett kontor i ett år innan jag börjar mina studier nästa sommar. Jag känner mig mer tvungen att tänka på hur andra kommer bemöta mig då det gäller jobb och inte fritid. Alla män på kontoret bär skjorta med jeans eller chinos (förutom vid kundbesök då är det kavaj/kostym som gäller). Hur tycker du att jag ska göra? Just i det här tillfället är jag rädd att folk ser mig som lite arrogant om jag kommer i kostym som yngst och nyast på kontoret och enligt dem gör ett statement. Det är naturligtvis inte så, jag älskar kostymer helt enkelt. Hur tycker du att jag ska göra?
Ha det fint,
Corentin Arnou
Den 14 augusti 2016
#12
@Corentin Arnou: Bäste Corentin! Det glädjer mig mycket att jag stärkt dig i tron på din egen klädstil. Jag kan verkligen relatera till dina erfarenheter, och de kommentarer omgivningen gillar att fälla då de anser att man i deras ögon är "för uppklädd". Mitt råd är att på fritiden helt enkelt hålla fast vid din övertygelse. Folk kommer att vänja sig med tiden, och med åren snarare be dig om stiltips, än att ifrågasätta hur du klär dig.
Ett tips är att bära slipsar och näsdukar i ull och bomull, i både stickade och vävda utföranden. Dessa sticker inte ut lika starkt som sidenaccessoarer. Vidare är kavajer och kostymer av flanell ett bra alternativ då det matta och lite grövre tyget ger en mer ledig framtoning. Vidare ger färger som grått och brunt ofta också kostymer en lite mindre formell framtoning, vilket gör det lättare att vänja både sig själv och omgivningen vid dessa härliga dressade kläder.
Du tänker mycket klokt gällande ditt år på kontor. Jag har själv arbetat på kontor ute i näringslivet på både svenska och globala företag under många år, och man tjänar här på att ta saker varligt. Det varierar även mycket på vilken typ av företag det rör sig om: Stort, litet, internationellt, typ av verksamhet/bransch, samt vilken klädkultur som gäller och hur uttalat det förväntas att man skall följa denna?
Börja med att ta reda på om man på din nya arbetsplats har en uttalad dresscode? Sedan gäller även samma sak här som på fritiden. Ta saker lite sakta, så att omgivningen får tid att vänja sig. Att komma i kostym första dagen riskerar lätt att bli ett för stort statement. Första steget kan sedan gärna vara en ledig kavaj av mjukt ruggat tyg och konstruktion till dina jeans eller chinos. Denna variant av mollskinn från Boglioli, ger trots sin marinblå ton ett ledigt intryck tack vare just tyget, modellen och den mjuka konstruktionen: https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/boglioli-moleskin-k-jacket-blazer-dark-navy.html . När du burit denna klädsel till vardags en tid, kanske du känner att det finns utrymme att ta nästa steg, och prova att bära kostym utan slips, med skjorta uppknäppt i hasen. Även då i en ledigare modell och tyg som exempelvis en kostym av flanell, eller bomull: https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/boglioli-coat-patch-pocket-cotton-linen-suit-light-grey.html .
Stort lycka till nu, och tveka inte att kontakta oss igen om du skulle ha fler frågor och funderingar. Mvh, Mikael.
Den 14 augusti 2016
Vill du fortsätta där du var?
Kundrådgivning
Chatt
Måndag-Fredag 08-17

Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.
Personlig Stilrådgivning
Vi erbjuder i dagsläget personlig stilrådgivning både via digitala och fysiska kundmöten i anslutning till vårt huvudkontor i Borås.
Om du är intresserad och vill boka en tid med vår personal shopper, skicka ett mail till [email protected] där du också specificerar om du önskar ett digitalt eller fysiskt möte. Vi återkommer med fler detaljer och förslag på tider.
Våra stilrådgivare ser fram emot att ta sig an uppgiften att hjälpa dig uppdatera din garderob och investera i kvalitetsplagg som håller över tid!
Logga in
Choose your delivery country