Att bygga en långsiktig och väl fungerande garderob skall inte vara en vetenskap. Erfarenheter man gjort gällande färger, modeller och passform via plagg man redan äger är värdefulla och bör återanvändas.
Det tåls att sägas många gånger: Lita på din egen magkänsla när du bygger din garderob. Om du tänker efter gällande vilka plagg du tycker extra bra om och gärna bär ofta, kan du hitta mönster som gör det lättare att addera ytterligare plagg till din garderob.
Vi har skrivit många inlägg om saker att tänka på vid byggandet av en bra
basgarderob vilka är en bra utgångspunkt gällande exempelvis användbara typer av plagg och färger. Råd som dock alltid blir bättre i kombination med din egen erfarenhet!
Jag har exempelvis upptäckt att jag själv väldigt gärna bär brogues när det kommer till skor, och att mörkbrunt sedan många år är den skofärg som jag använder allra mest oavsett säsong. När det kommer till
skjortor och
kavajer har jag hittat några olika varumärken som alltid levererar rätt snitt och passform, och som jag därför håller mig till så länge jag hittar varianter, färger och mönster jag söker i deras utbud.
Detta har gjort att jag trots den vanliga rekommendationen, att exempelvis bygga skobasgarderoben på släta
oxfords i första hand, ändå äger fler brogues än vad som brukar rekommenderas. Allt eftersom jag själv vet att jag använder dem oftare. För många män är ett par svarta oxfords med cap toe den mest användbara skon i hela garderoben, men för min egen del har jag upptäckt att jag använder dem mycket sällan.
Vilka fördelar har då detta? Är det inte lite tråkigt? Variation är naturligtvis bra och uppmuntras. Den övergripande största fördelen är dock att du vet hur plagg av samma modell du redan provat, exempelvis en skjorta och en slipover, beter sig när du bär dem tillsammans. Du är väl bekant med känslan när du bär dem, hur snitten och mängderna tyg fungerar så att skjortan inte känns knölig under tröjan, slipovern eller kavajen. Dessa detaljer är en stor del av grunden till att man vill använda kläderna ofta och gärna! Återigen, lita på din egen känsla, och låt dig inte övertalas av andras åsikter.
Detta betyder att om du hittar en skjortmodell som känns utomordentligt bra på dig, så köp då samma typ av skjorta i alla de färger du behöver och bär ofta. Köp din favorittröja eller slipover i så många färger du behöver, och håll dig gärna till de kavajer du vet fungerar med din kroppsform och dina mått. Via tre olika skjortor, två slipovers, två kavajer och tre par byxor kan du enligt lite grundläggande matematisk kombinatorik teoretiskt få ut 144 olika klädkombinationer med dessa plagg: 3! x 2! x 2! x 3! = 144.
I verkligheten fungerar ju inte exakt alla färger med varandra, så antalet verkliga kombinationer kan bli något färre beroende på din färg och materialmässiga planering. Poängen är dock som sagt att du redan vet att skjortan fungerar väl ihop med kavajerna, och att slipovern alltid sitter bra mellan skjortan och kavajen.
Gör nu en grundlig analys av din garderob, de kläder, skor och accessoarer du äger och använder helst. Troligtvis kan detta vinna dig tid, nytta och glädje vid användning när du skall addera nya plagg. Om du inte kan hitta en exakt variant av den kavaj du redan äger, försök då komma fram till vad det är som gör att du är särskilt förtjust i just det plagget. Det kan röra sig om bredden på kavajens slag, hur axeln sitter när du bär plagget, ärmvidden och så vidare. Denna kunskap kan i sig då istället bli grunden för dina nyinköp.
Lycka till!
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Vad tyckte du om den här artikeln?
6 Kommentarer
Bortsett från skjortor så äger jag bara överdelar i färgerna: vitt, svart, grått och blått.
Tycker det är både roligare och enklare att istället äga byxor i olika nyanser av beige, grönt, grå osv för att kombinera olika typer av stilar.
Jag vet inte om det är jag som inbillar mig, men det känns lättare att kombinera ett par mörkgröna chinos - snarare än en tröja i samma färg- och nyans.
När jag tänker basgarderob så utgår jag från ytterplagg och skor. Det viktigaste i min mening.
Visst, det var inte roligt att lägga hiskeligt mycket pengar på mina bruna brouges från Lobb och min charcoal rock från Corneliani, men det är ju plagg som kommer att bäras i 10-15 år och se förträffliga ut.
Den 23 juli 2017
@Fredde: Intressant tankegång!
Personligen så associerar jag basplagg med sådant som är nära kroppen och jobbar mig sedan utåt till ytterplaggen. Men håller verkligen med dig om att det är roligare att investera i byxor av flera, lite mer ovanliga nyanser, än att ha överdelar i regnbågens alla färger.
Om man pratar om långsiktiga investeringar för att bygga sig en ordentlig basgarderob är ytterplaggen och skor verkligen nämnvärda och gör mycket för att skapa en väl fungerande garderob under en längre tid. Kanske handlar det lite om vad för startkapital man har att börja sitt byggande av garderob med, då det nog för många kan kännas lättare att start med smått istället för att köra på stort direkt.
Oavsett önskar jag dig fortsatt lycka till med byggande av din garderob!
Jon
Den 24 juli 2017
Hej,
Matematiken i artikeln är inkorrekt. Antalget möjliga kombinationer är 3*2*2*3 = 36
Användandet av fakultet (!) är i detta exemplet felaktigt.
Den 27 juli 2017
@Alexander: Guldstjärna i kanten Alexander ; ) Min danska kollega Morten påpekade även samma sak, och jag kan inte annat än medge att det finns en uppenbart anledning till att jag för många år sedan lämnade den renodlade matematiska banan, till förmån för en mer kreativt inriktad yrkesbana : )
Motivera även varför det förhåller sig på detta vis, så får du en till :D
Den 14 augusti 2017
Hmm jag kan göra ett försök...
Låt oss titta på två exempel:
1) Om du vill hänga upp 3 olika kavajer (blå/grå/brun) och 2 olika byxor (blå/grå) längst med en klädstång så finns det 12 olika sätt att göra detta på, förutsatt att du inte blandar kavajer och byxor mellan varandra (man tittar alltså på sekvensen av plagg). När du ska hänga upp din fösta kavaj kan du välja mellan 3 färger. När du ska hänga upp din andra kavaj så kan du välja mellan 2 färger (då en färg redan är tagen), och slutligen finns bara en färg kvar för den tredje kavajen. Alltså; 3 valmöjligheter * 2 valmöjligheter * 1 valmöjlighet = 3(!) = 6 olika sekvenser att hänga upp dina kavajer i. Samma sak gäller för byxorna, dvs. (2!) = 2*1 = 2 möjliga sekvenser, blå/grå - grå/blå.
Totalt då för klädstången gäller 3(!)*2(!) = 3*2*1*2*1 = 12 möjliga sekvenser av kavajer och byxor, enligt ovan påstående.
2) Om du däremot vill välja ut 1 av 3 kavajer från din klädstång att ha på dig samt 1 av 2 byxor så har du 3 valmöjligheter (kavaj) * 2 valmöjligheter (byxa) = 6 möjliga kombinationer (outfits)
Jag hoppas att mitt exempel ovan klargör skillnaden mellan möjliga kombinationer vad gäller sekvenser kontra valmöjligheter. Tro mig när jag säger att det krävs en hel del kreativitet för att bli en god matematiker, och då är jag en medioker sådan ;)
Den 21 augusti 2017
@Alexander: Härligt jobbat! Du har så rätt gällnde både svaret, och synen på att räkning kräver kreativitet ; )
Jag vill av mina många år i universitetsvärlden, men även viss erfarenhet som Ma-lärare på högstadiet, säga att de bästa matematikerna inte är dem som kan teoretiskt kan härleda svåra algoritmer eller teorem. De mest briljanta matematikerna i mina ögon, är de som i ord kan göra matematiken begriplig även för personer med annan kunskapsnivå, och jag får en känsla av att du nog i det avseendet ligger på klart högre nivå än medioker.
Sannolikt är du välklädd med, vilket inte alla matematiker jag träffat under åren inte kan ståta med ;D
Den 23 augusti 2017