Liten tuva välter ofta stort lass lyder ett gammalt svenskt ordstäv, som syftar på att små detaljer ofta har stor betydelse. Din slipsknut kan ibland bli den tuva som välter omkull intrycket av din stil. Nedan följer några tankar om hur du undviker detta.
Text: Mikael Vallin
Foto: Evelina Svantesson
Publicerad
2017-07-09
Att älska slipsar och att bära dem medför många insikter och funderingar som tar plats i tanken när man minst anar det. På en flight mot London och bland annat inköpsmöten hos Drake’s och Turnbull & Asser satt i vanlig ordning ett antal män i kostym och slips i raderna då jag banade min väg mot min plats i kabinens bakre del.
Jag startar vid dessa tillfällen undermedvetet ett registrerande av detaljer som färger, vilken näsduk som sitter i bröstfickan i de fall dessa finns. Kostymtygets textur, färg och mönster. Slagbredder. Skjortkragar. Det som dock blir tydligast i dessa samlingar av propert klädda män, är förkärleken till stora, ofta mycket löst åtdragna slipsknutar. I merparten av fallen av modellen Windsor. Såväl halva som dubbla. Detta oavsett vilken typ av slips de bär.
Känner du igen tillfällen där man lägger märke till en välklädd man, där helhetsintrycket skapar en bestående känsla av stil och inte sällan en lätt önskan av att man själv hoppas ha samma utstrålning? Det intrycket bygger ofta på en mängd väl valda detaljer i såväl klädsel som personlighet och framtoning i allmänhet. En viktig detalj i mängden som skapar det där svårdefinierade intrycket av pondus och stil, är faktiskt en välbalanserad och rätt utförd slipsknut.
En viktig grund är att slipsknutens storlek harmonierar med skjortkragen du bär till, men än viktigare är att knuten fungerar till slipsen i sig. Smala slipsar med bredder på 5 – 6 cm ser fasligt bra ut till rätt kavaj med aningen smalare slag för att balansera slipsbredden. Det är dock viktigt att knyta dessa smala slipsar med en knut som i sig storleks- och utförandemässigt gör att slipsen kommer till sin rätt. Detsamma gäller för grovt konstruerade slipsar vilket ofta handlar om varianter av flanell och i vissa fall grövre bomullstyger.
En utgångspunkt i stort är att slipsknuten aldrig bör vara lika stor och bred som slipsen i sig. Det skapar en disharmoni och visuell obalans som olyckligt kan sänka den snyggaste klädsel omgående. Undvik förslagsvis alla typer av Windsorknutar om du bär smalare eller grovt konstruerade slipsar. Alternativt, dra åt din halva Windsorknut ordentligt så att den inte riskerar att blir ens i närheten lika stor som slipsens bredd. Det är mycket få slipsar som formar en smickrande dubbel Windsorknut.
Four in hand-knuten är i alla lägen ett säkert val då den inte bygger särskilt mycket volym. Det räcker att din slips är sydd av ett aningen grövre tyg eller att dess mellanlägg är av en grövre typ, för att slipsknuten snabbt skall bli mycket stor. Då spelar valet av knut och hur väl du drar åt den knut du knyter mycket stor roll för helhetsintrycket.
Låt oss uppskatta en bra riktlinje att använda som hjälp för att hitta rätt proportion mellan slipsknutens bredd och slipsen i sig. Jämför bredden på den övre delen av triangel din slipsknut formar mot skjortkragen, med måttet där din slips är som bredast. Här bör måttet på din slipsknut i grova drag inte vara större än hälften av slipsbredden. Detta storleksförhållande säkerställer att din slips blir en harmonisk del av din klädsel, och vackert kompletterar din stil.
Om knuten blir för bred, prova att knyta din slips med en annan typ av knut. En kort genomgång av de få slipsknutar du behöver för att klara dig, kan du läsa i
detta tidigare inlägg i Carl Magazine.
Vad tyckte du om den här artikeln?
2 Kommentarer
Bra text, men förstår inte hur ni kan sabba just denna texten med en bild på en enligt mig dålig slipsknut. Alldeles för stor och dåligt åtdragen mot den översta skjortknappen. Hade ni kunnat göra bättre!
Den 09 juli 2017
@Anders: Tack för din feedback! Ett intressant inslag av hur den egna personliga smaken är en så stor del av den här frågeställningen.
Knuten på bilden är i mina ögon en bra representation av det utförande av four in hand jag syftar på. Och jag tycker personen som stylade upp plaggen jag plockade ut gjorde ett bra jobb då en hårdare åtdragen knut sannolikt skulle vara obekväm att bära med avseende på blodcirkulation osv.
Den ligger kort sagt så tight mot kragen man kan förvänta sig, då det inte finns något som helst mellanrum mellan slipsen och skjortkragen. Den lilla skarv som kan anas i den vänstra sidan av knutens överkant är ett resultat av four in hand-knutens naturliga assymetri. Den egenskap som jag menar gör knuten mer levande än andra perfekt symmetriska varianter.
Det du menar med "stor", gissar jag har att göra med knutens längd, vilket i sin tur helt är en följd av var slipsens "bottleneck", eller tapering börjar. En del i designen som avgör hur bred den del av slipsen som formar knutens framsida blir.
Ett sätt att balansera upp det visuella intrycket av knutens längd, är att låta slipsens smalare ända kika fram på slipsens högra sida. Detta får slipsen att framstå något bredare, vilket i sin tur gör att knutens längd visuellt upplevs något mindre.
En krage med mindre grad av spread skulle också ha vägt upp detta måttförhållande, då du hade sett mer av längden på kragflikarna istället för att de hade dolts av kavajslagen.
Det går att resonera länge och väl om denna härliga del av slipsbärarens klädsel, och det är alltid härligt när män med öga för detaljer presenterar en egen åsikt som ovan : )
Ha en fortsatt härlig sommar, och bär slips med hängivenhet och glädje!
Den 10 juli 2017