Långsiktiga inköp - bra för både plånbok och miljö
Vi förespråkar alltid plagg som går att använda vid flera olika tillfällen och inköp som har ett långsiktigt tänk. Det talas mycket om begrepp som slow- och fast fashion. Vad betyder det, egentligen? Vi tar er med på en genomgång.
Text: Emanuel Kristing
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2018-10-04
Du behöver inte ständigt uppdatera och köpa nytt för en stilfull klädsel. I ett allt mer miljömedvetet samhälle, behöver vi istället lära oss att tänka mer långsiktigt även i våra klädinköp.
Fast och slow fashion - vad är vad?
Fast fashion är egentligen precis som namnet beskriver, snabbt mode. Det primära målet för företag som ägnar sig åt fast fashion är att på ett kostnadseffektivt sätt, fort få tag på vad en snabbt föränderlig kundsmak önskar. Detta har i sin tur lett till oerhörd kritik på grund av att den konstanta produktionen är en miljöbov. Förmultningen av syntetiska material skadar omgivningen, och i många fall används just syntetiska material, då det kostar mindre att tillverka. Som konsument får du snabbt tag i det senaste, men ofta på bekostnad av miljön.
Idag är etiketten ”fast fashion” nästan synonymt med utbytbart mode. Det tillverkas helt enkelt inte för att vara länge. Hela syftet är att få ut de senaste trenderna på marknaden, så fort som möjligt. Det går nästan i ett rakt led från modeveckornas stora scener till butikerna. Som en direkt konsekvens av detta blir de flesta kläderna; missförstå mig rätt, oanvändbara när rådande trend är över.
Alternativet och motsatsen slow fashion förespråkar, likt slow food, högre hantverksskicklighet, större miljömedvetenhet och rättvisa förhållanden för både producent och konsument. Vi ser ett växande intresse för smart och hållbart mode. Flera butiker erbjuder idag lagning och returnering av trasiga kläder och att återanvända materialen i kläderna för att göra nya kläder minskar vårt koldioxidutsläpp avsevärt. Sverige är ett föredöme i just detta med märken som Nudie Jeans och Filippa K. Vi ser dessutom ökat påtryck på företagen om att visa på större transparens, vilket i sig är häftigt.
En del element i filosofin om långsamt mode gäller att handla av mindre producenter, återanvända gamla kläder och framförallt köpa kläder som håller längre. I motsats till snabbhandel vilar slow fashion-idén på att försäkra kvalitet genom alla led - för att förlänga livet på plagget. Det är skonsamt för vår omgivning och för din plånbok. Även om pris ofta används som ett argument för att handla kortsiktigt, är det mycket viktigt att komma ihåg att välproducerade kläder blir billigare i längden. Det brukar sägas att ett välproducerat och väldesignat plagg lever upp till fem gånger längre än dess motsats.
Ju mer du spenderar på dina klädesplagg desto större värde får de, generellt sett. Det beror främst på tre saker:
1. Det får med sig ett större affektionsvärde då det faktiskt kostat dig lite.
2. Vanligtvis brukar designen vara något sånär tidlös och det innebär att du kan bära det flera säsonger i rad.
3. Du vet att villkoren varit bättre för både personalen och miljön.
Vad tyckte du om den här artikeln?
4 Kommentarer
Så bra att ni lyfter denna fråga. Det som jag alltid har gillat med Care of Carl är just det att ni ger mig möjlighet till långsiktiga inköp, vilket är bra för både min plånbok och miljön. För den som vill fördjupa sig i ämnet slow fashion kan jag rekommendera boken ''Slow Fashion, din guide till smart och hållbart mode'' av J. Johansson & J.Nilsson.
Den 04 oktober 2018
@Planetskötaren: Hej och tack för kommentaren. Riktigt kul att höra och tack för boktipset!
Ha en trevlig dag
Hälsningar,
Sebastian
Den 04 oktober 2018
Intressant artikel. Enligt vår professor på högskolan som pratade om hållbarhet just idag (komiskt nog) så är 2% av den genomsnittliga svenskens Co2-utsläpp kläder. Som civilingenjör tycker jag inte det är hållbart.
Har alltid varit för kvalité framför kvantitet, fast man är student (med ibland en tunn plånbok).
Jeans är något som borde lyftas fram mer, så mycket energi och resurser det går åt ett par. Lägger hellre någon tusenlapp mer på ett par hållbara jeans än ett par som spricker veckan därpå.
Bra artikel som förhoppningsvis väcker en tankeställare hos alla ''impulsköpare''.
Den 04 oktober 2018
@Samhällsbyggaren: Hej och tack för kommentaren. Kul att du gillade texten! Precis som du förespråkar vi alltid att man bör planera sin garderob långsiktigt för både miljöns och plånbokens skull. Intressant att du tar upp jeans, det tar vi med oss.
Ha en fin dag och en trevlig helg!
Hälsningar,
Sebastian
Den 05 oktober 2018