Alla män kommer någon gång till en tidpunkt i livet då det är dags att bära kavaj. Den viktigaste kunskapen är då att kunna välja rätt storlek. En för stor kavaj raserar hela intrycket av kläderna du bär.
En för stor kavaj ser alltid bara ut som just en för stor kavaj, med flera följdeffekter. Bäraren ser märkligt liten eller smal ut, eller helt enkelt som om att han lånat någon annans kavaj i helt fel storlek. Det finns dock några grundläggande kunskaper som lätt räddar dig från att göra denna stilmiss.
Det viktiga axelmåttet
De viktigaste måtten på en kavaj i rätt storlek är axelmåttet och ärmlängden. Axelmåttet är bredden mellan de sömmar där kavajens ärm är fastsydd i bröststycket. Måttet tas mellan motsvarande punkter mitt ovanpå axeln vid denna söm.
Måttet varierar lite beroende på hur kavajens axel är sydd. På en kavaj med mjuk axelkonstruktion utan vadderad uppbyggnad, sitter axelsömmen lite längre upp på axeln då ärmens överdel blir en del av kavajaxelns rundning. Axelmåttet blir då lite mindre på en kavaj i rätt storlek eftersom mätpunkterna hamnar närmare varandra.
Generellt kan man säga att axelsömmen bör ligga någonstans ovanpå din axel där den precis börjar slutta neråt och övergå i överarmen. Om axelsömmarna ligger utanför denna punkt, ser kavajen för stor ut.
Läs mer: Så ska kostymen sittaVikten av rätt ärmlängd
Nästa detalj som gör att en kavaj ser för stor ut, är om den har för långa ärmar. Faktum är att om ärmarna är för långa tenderar hela plagget att se för stort ut, även kavajen sitter helt perfekt i övrigt.
Detta är dock en sak som är lätt att åtgärda hos en skräddare för en kostnad om ungefär 250 kr. För att kontrollera ärmlängden på din kavaj skall du ta den på dig, och stå med armarna naturligt avslappnat hängande längs kroppen. Din skjortärm bör sluta precis där handleden övergår i handen, och din kavajärm bör vara runt en till två centimeter kortare så att en del av skjortmanschetten sticker fram.
Avslutningsvis spelar passformen över ryggen och midjan in. Grovt generaliserat bör utrymmet vara ”lagom”. Om du får plats med en tjock stickad tröja under din kavaj, är kavajen i största laget. Dock bör du ledigt kunna få plats med en finstickad tröja under din kavaj om så önskas. Om du undrar hur du skall avgöra vilken storlek du skall köpa på din kavaj, tveka inte att fråga oss i kommentarerna nedan.
Text: Mikael VallinFoto: Evelina Svantesson
Vad tyckte du om den här artikeln?
17 Kommentarer
Hej
Jag tränar mycket och har en väldigt v-formad torso med smal midja. Jag har problem att hitta Blazer eller kavaj som sitter bra om mitt bröst och axlar men som även smalnar av neråt tillräckligt så den sitter snyggt. Vilka märken och lines rekommenderar ni för min typ av kropp? Eller är det skräddarsytt som gäller?
Den 08 januari 2017
@Karl: Skräddarsytt är väl alltid att rekommendera ;)
Den 08 januari 2017
@Hampus: David August nästa då
Den 08 januari 2017
@Karl: Jag skulle istället för att leta efter specifika märken rekommendera dig att hitta en kavaj som du tycker ser bra ut och som passar dig bra i axlar och bröst. Midjan går nämligen relativt lätta att få justerad efter önskad passform hos de flesta skräddare för ca. 400-700 kronor, beroende på vart du bor och hur kavajen är uppbyggd.
Om du skulle ha ekonomi till att skräddarsy en kavaj är det självklart ett väldigt bra alternativ för att hitta den perfekta passformen. Men generellt brukar det räcka med att hitta en kavaj som sitter bra över axlar och bröst (två delar av kavajen som är svåra att ändra hos skräddaren) och justera de delar på kavajen som inte sitter bra.
Den 09 januari 2017
Hej :)
Vad har modellen för kläder på sig?
//Ulf
Den 09 januari 2017
@Care of Carl (Jon): Tack så jättemycket!
Mvh
//Ulf
Den 09 januari 2017
En sak som är lätt att missa men som jag även anser att man bör kolla efter när en kavaj provas är om plagget får så kallad ''nackhylla'' - ett veck strax under kragen nedanför nacken. Detta kan va svårt att se i spegeln varför en vän eller personal bör be kolla det vid kavajprovning.
Problemet uppstår på grund av att det är för mycket tyg i förhållande till hur dina axlar är formade. Oftast uppstår det på personer som är bredaxlade och har mera raka axlar, medan ''normalformen'' är att en person har sluttande axlar.
Nackhylla kallas på engelska collar roll och kan korrigeras av en ändringsskräddare.
Den 10 januari 2017
Hej! Jag har ett problem med kavajer som i övrigt passar bra: nackglipan, d.v.s. ett osnyggt glapp mellan kavajens krage och skjortkragen där de istället borde mötas i nacken så att kavajen vilar snyggt mot skjortan. Det blir alltid mest påtagligt då kavajen är knäppt men kan också synas i oknäppt tillstånd. På de flesta kavajer blir det dessutom en glipa mellan skjortkrage och kavajslag. Jag tror att det beror på att jag har smal hals i förhållande till min torso och utskjutande skulderblad. Jag är smal, men ändå är det så att slim fit-skjortor med mitt kragmått sällan passar bra över bröstet (det är dock lätt åtgärdat genom att sprätta ryggsömmarna).
Detta problem uppstår oavsett märke, prisklass och snitt på kavajen och verkar nästan variera från plagg till plagg beroende på material, modell etc. En Kapp Ahl-kavaj för tusenlappen kan glipa mindre än en från Ralph Lauren eller Paul Smith, och vice versa. Jag undrar om ni har några generella tips kring detta. Min metod är att helt enkelt prova kavajer tills jag hittar en jag tycker om som glipar så lite som möjligt, men jag undrar om det finns något speciellt man ska titta efter.
Den 26 januari 2017
@Glipan: Att kavajbröstet glipar och att kavajkragen därmed "lyfts bort" bakåt från nacken, är en effekt som bland annat kan uppstå om en kavaj är för liten och sitter för tight över bröst och rygg på bäraren.
Det kan dock bero på en mängd olika orsaker som kan variera från bärare till bärare beroende på olika detaljer i dennes kroppsform och hållning.
Som jag uppfattar det av hur du beskriver situationen med slim fit-skjortor, kan det vara så att du har ett bröst och midjemått som kanske inte helt faller inom standardmallen för motsvarande kragmått?
Standardstorlekar på färdigsydda plagg har ofta ett visst bröst och midjemått som är i proportion till ett tänkt kragmått, enligt en storleksmodell som varumärket ofta räknat fram eller provat sig fram till själv för att passa en majoritet av deras tänkta målgrupp.
Att en kavaj från en klädbutiks eget märke ibland glipar mindre än ett plagg från ett mer påkostat varumärke, rimmar väl med detta resonemang. Detta då jag föreställer mig att deras storleksmodell sannolikt är utformad för att ett och samma plagg skall passa fler olika kroppstyper än en kavaj från ett varumärke där man kanske mer specifikt riktat in sig på en särskild målgrupp vilken man föreställer sig på ett mer detaljerat och specifikt sätt.
Just att kavajkragen inte ligger emot kragen, föreställer jag mig kanske skulle kunna avhjälpas av att du provar en större kavajstorlek, där du sedan får sy in kavajen i ryggen och midjan för att uppnå en bra passform.
Detta är en mycket vanlig ändringssömnad som kan göras av de flesta skräddare, och ofta kostar någonstans runt 500 kronor att göra.
Den 27 januari 2017
@Care of Carl (Mikael): Tackar för snabbt och initierat svar! Ja, jag tror att min hals och nacke inte stämmer överens med omfånget på torson - i alla fall inte enligt modebranschens syn på saken :)
Brukar prova kavajer en eller två storlekar upp men finner samma problem där också. Då brukar också axlarna och nackringningen vara för stora, med påföljande effekter.
Även om vissa märken kan sägas glipa mer än andra så är det genomgående för de flesta - Ralph Lauren, Sir, Dressmann, Tiger, J Lindeberg, Filippa K, Lacrosse, Paul Smith, Matinique, Gant, Morris, Park Lane, Oscar Jacobson med flera. Både smalare och vidare snitt uppvisar samma problem. Man kan också se effekten i vissa jackor och rockar, både rymliga modeller från t ex Barbour och Cordings och smala varianter från t ex COS.
Det kan ju helt enkelt vara så att jag får acceptera mitt öde - men lite trist är det när man hittar ett kanonsnyggt plagg som passar i övrigt!
Den 27 januari 2017
@Glipan: Hej igen!
Mitt råd är att du går till en bra skräddare och ber denne ta en titt på saken. Detta är sannolikt den bästa och lättaste vägen till att konstatera hur du löser passformen på dina kavajer.
Var i Sverige bor du? Kanske kan jag ha råd om en skräddare att besöka : )
En del av oss män har en kroppsform som ibland gör att vi behöver skräddar- eller måttsydda plagg. Det är vanligare än många tror. Detta måste dock inte vara fallet för din del : )
Återkom gärna här och berätta hur det gått för dig.
Den 30 januari 2017
@Care of Carl (Mikael): Hej igen!
Tack för fortsatt engagemang i mina funderingar :)
Jag är bosatt i Skåne, skräddartips emottages tacksamt! Går vanligtvis till en ändringsskräddare i Malmö som gör ett bra jobb med byxmidjor och kavajärmar men detta är ju ett lite större ingrepp.
Den 30 januari 2017
@Glipan: Sätt honom eller henne på prov, och fråga! Jag har annars en gammal rekommendation på Gasverksgatan 4 i Malmö, som också kan vara värd att undersöka. Lycka till!
Den 30 januari 2017
Jag skulle vilja sy in ärmarna för att ändra vidden på dem. Är det möjligt? Vad är ett rimligt pros dör detta?
Med vänlig hälsning, Ola.
Den 18 februari 2018
@Ola Elsnert: Jag har aldrig provat, och vet inte om det är möjligt med ett gott resultat. den begränsande faktorn är ärmhålets vidd där ärmen övergår i kavajens bröst och ryggstycke. Den dianetern går ju inte att minska, då hålet inte kan göras mindre. Med detta sagt, går det säkert att tapera ärmen från manchetten något, så att den sakta upp mot armbågen övergår i ärmens ursprungliga diameter, såvida ändringen i vidd inte är för stor. Rådfråga en skräddare.
Min grova gissning är att tilltaget skulle kunna kosta mellan fyra och femhundra kronor att göra? Jag betalar själv 250:- för att korta en kavajärm, och 400:- för att både ta in vidden och längden på kostymbyxor, som referenspunkt. Ärmar innebär lite mer jobb, med foder, manschett och allt.
Den 20 februari 2018
Storlek på kavaj, trender kommer, trender går, det som idag ser helrätt ut bland fastighetsmäklare ser för en gubbe som mig ut som ylle tvättat i 60 grader :-)
Den 05 februari 2024