Selvedge, eller selvage som är den amerikanska benämningen, är ett begrepp som ofta figurerar när man talar om denim. Men vad är det för något? Vi har tittat tillbaka i denimtillverkningens historia för att finna och förklara begreppets ursprung.
Text: Jon Carrington
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2018-11-18
Att ett par jeans är selvedge är ett begrepp som man titt som tätt stöter på när man tittar på byxor. För att enkelt förklara begreppet så är selvedgedenim ett jeanstyg som är vävt med en stadkant, det vill säga en kant som hindrar tyget från att fransa upp sig. Denna kant är oftast vit-röd-randig och går att se på insidan av de jeans som är tillverkade av denna typ av tyg om man viker upp det. För att förklara begreppet ytterligare så tar vi och tittar på historian bakom tillverkningen av denim.
SELVEDGE NU OCH DÅ
Att jeans tillverkats på samma sätt som när Levi Strauss tog fram den första versionen av ikonen 501, under slutet av 1800-talet, är det nog ingen som tror. Produktionstekniker och material har utvecklats och lika så tillverkningen av denim. Grovt räknats så kom det stora genombrottet för tillverkningen av selvedgejeans, eller kanske ska man säga fallet, när den moderna och mycket mer effektiva projektilvävstolen började vinna mark runt 1950-talet. Därmed ersattes de gamla klassiska skyttelvävstolar som selvedgedenim tillverkades på.
Vad är selvedge jeans?Ett par selvedge jeans är ett par jeans som är tillverkade av ett denimtyg vävt på en äldre typ av vävstol, som väver tyget med en stadkant - en kant som hindrar tyget från att fransa sig. Denna kant kan du hitta på insidan av byxbenet i form av en vit-röd-randig kant. |
Skyttevävstol som väver selvedge denim på det Japanska väveriet Japan Blue Co. Observera det härliga ljudet av vävstolen.För den som inte är så insatt i olika typer av vävstolar, så ska man veta att skillnaden på dessa maskiner är markant. Projektilvävstolen kan både väva ett mycket bredare tyg och detta med en högre hastighet än den gamla skyttelvävstolen som långsamt tuggade på med sina smalare tygstycken, som ofta låg mellan 21 och 32 tum (man pratar oftast om tum när det kommer till textilproduktion).
Begreppet selvedge
Så vad har tidigare nämnda vävstolar egentligen att göra med begreppet selvedge? För att hålla det så enkelt som möjligt, så tillverkas selvedge denim enbart på den äldre typen av vävstol (skyttelvävstolen) och kom därmed att i stort sett försvinna när den effektivare projektilvävstolen kom i bruk.
Namnet selvage kommer från när man väver ett tyg på en skyttelvävstol så skapar maskinen färdiga kanter på varje sida av tyget, så kallade stadkanter eller ”self-edge”, till skillnad från modernare vävstolar där tyget klipps av vid kanterna och lämnar en fransigare kant som måste göras iordning i efterhand.
Tänk på att…Selvedge denim inte är samma sak som rådenim. Ett rådenimtyg utmärks av att tyget inte har fått någon tvätt eller slitningar, medan selvedgedenim utmärks av sin stadkant och enbart tillverkas på skyttelvävstolar, medan rådenim kan tillverkas av vilken vävstol som helst. |
En fördel med stadkanten som uppstår på selvedgetyg är att denna minimerar risken för att tyget ska repa sig. Dock så är produktionsprocessen mer tidskrävande och kostsam, samt att tyget kan innehålla fler variationer. Variationer och texturer som i sig utstrålar en viss charm - något som japanerna under den andra halvan av 1900-talet insåg och som gjort att de idag blivit ledande på att tillverka selvedgedenim. Att ett par selvedge jeans idag kommer från Japan går därmed att se som en kvalitetsstämpel, även om det också finns flertalet andra välrenommerade tillverkare i länder så som USA och Italien.
Vad tyckte du om den här artikeln?
6 Kommentarer
Värt att tillägga är att Cone Mills, som har försett Levi's (och många andra) med tyg senaste århundradet stängde ned sin verksamhet vid senaste årsskiftet. Med det sagt finns det ingen erkänd tillverkare av just selvedage denim i USA (vad jag känner till). Det innebär att de tyg som har lyft Levi's och som har levt kvar i arvet under märket Levi's Vintage Clothing inte längre tillverkas.
Den 04 december 2018
@Ch: Hej och tack för kommentaren. Intressant, det var mer än vad jag visste. Tur att det finns många andra väverier av denna sort i bland annat Japan!
Hälsningar,
Sebastian
Den 04 december 2018
Jag kan inte mycket om jeans och mode men jag kan något om sömnad. Om du skär till ett par byxor så att yttre sidsömmen följer stadkanten så får du ett par byxor utan passform. Möjligen kan man göra det på framstycket men absolut inte på bakstycket. Byxorna på bilden verkar visserligen vara av en väldigt rak guldgravartyp, men jag undrar om det verkligen är den riktiga stadkanten eller om man bara kantat tyget i rödvitt? Eller om alla byxor ur denna typ av vävstolar görs med helt raka yttersömmar ?
Den 15 november 2020
@Ylva Eriksson: Hej Ylva,
En intressant frågeställning, som sannolikt kräver en god portion insikt i textilteori. I nuläget kan jag bara ge min högst filosofiska vinkel, ej grundad i djup formell kunskap i textilteori, som respons: Så vitt jag vet finns det dock ett antal jeansmodeller vilka sålts framgångsrikt genom åren, och som angivits vara av selvedge-denim. Två tankar om detta: Om de helt skulle sakna passform, känns det osannolikt att de skulle nå så bred popularitet. Vidare, om det inte rör sig om äkta selvedge, dvs. om man bara som du antyder kantat tyget i röd-vitt, känns det som att fler textilnördar världen över borde gjort uppror över detta : )
Dock som sagt en mycket intressant frågeställning. Inom kort hoppas vi kunna bistå med mer teknisk kompetens i vår svarspanel : )
Den 16 november 2020
Ni har väldigt kloka och informativa inlägg som jag uppskattar.
När det gäller selvage/selvedge denim är det ett rent marknadsförings-trick. En modern vävmaskin väver snabbare, billigare, bredare och med större kvalitetssäkring än gamla skyttelvävstolar.
Alla som kan konfektionering vet att det inte behövs stadkant för att hindra trådras. Det löser man på annat sätt.
Jag är utbildad väveritekniker och har arbetat över 40 år i branschen.
Den 03 maj 2021
@Lars Otell: Hej Lars, och ett uppriktigt stort och varmt tack för dina vänliga ord. Det betyder otroligt mycket när kunnigt branschfolk vill hjälpa till och bidra med sin erfarenhet, som du gör här. Jag tvekar inte en sekund över att det är som du säger. Som vi nämner i inlägget är många av de selvedge-vävar vi talat om vävda på just gamla skyttelvävstolar, ofta som resultat av att nostalgiska klädnördar blåst liv i gamla maskiner för att skapa plagg som i och med detta får lite av en unik identitet. Det är lite samma sak med detaljer som handsydda knappar och knapphål på skjortor: Är dessa tråcklade med nål och tråd av en lite gumma i Italien, kostar skjortan ibland någon tusenlapp mer än plagget med maskinsydda knappar och knapphål. Det maskinsydda håller ibland bättre, fast det är billigare och snabbare, men plagget har inte riktigt samma själ. De små imperfektionerna i den handsydda sömmen betyder mycket för vissa entusiaster : )
Den 04 maj 2021