Att köpa studentkostym blir lätt och roligt med rätt kunskap. För många män blir studentkostymen den första riktiga kostymen i garderoben. Vi förklarar här de viktigaste sakerna att tänka på när du köper din studentkostym, så att ditt plagg blir ett långsiktigt och mycket användbart köp, både avseende stil och kvalité.
Text: Mikael Vallin Publicerad: 2022-02-15 Uppdaterad 2024-01-17
Det är många faktorer som kan påverka valet när du köper din studentkostym. Här hjälper vi dig att undvika vanliga fallgropar, och istället navigera rätt. En av de viktigaste parametrarna när du köper studentkostym är dess färg. Detta val påverkar i hög grad plaggets användbarhet i kommande situationer. Studenthögtiden äger rum en tid på året då det är varmt, vilket ibland gör det lockande att köpa en ljust färgad kostym som beige eller rent av vit. Om du redan äger en annan första kostym kan en ljusare kostym vara ett trevligt alternativ.
Om din studentkostym dock är den första kostym du köper, med avsikt att äga och ha glädje och nytta av under en längre tid, bör du välja en mörkare variant som en enfärgad marinblå eller mellangrå. En kostym i någon av dessa färger kommer att fungera dels i klädkoden ”mörk kostym” vilken är vanlig vid bröllop eller andra högtider. Kavajen i en marinblå kostym fungerar även som uddakavaj med både jeans och chinos, vilket gör att du får ytterligare användning för din studentkostym under lång tid framöver.
När det gäller övriga detaljer i din studentkostym är detaljer i både kavaj och byxor faktorer som också bidrar till dess användbarhet. Kavajen i din studentkostym blir mycket användbar om den har två eller tre knappar.
Precis som när vi talat om färg och utförande, avgör det tyg din studentkostym är gjord av mycket av dess användbarhet. Det bästa valet är en kostym av ett tunt ulltyg i vikter mellan super 100s till super 120s. Denna siffra beskriver, kort förklarat, hur tunna trådar ulltyget vävts av. Tyger i de kvalitéer som nämnts ger ett plagg som både ser bra ut och är slitstarkt. Högre siffror ger ”finare”, men också känsligare, och ofta dyrare tyger och kostymer.
Ulltyger i super 100s – 120s är svala att bära när det är varmt, och varma nog att bära när det är kallt ute, tack vare ullfiberns naturliga egenskaper. Så här finvävt ulltyg är definitivt inte heller ”stickigt” att bära, vilket kostymköpare ibland kan tro.
"En av de viktigaste parametrarna när du köper studentkostym är dess färg. Detta val påverkar i hög grad plaggets användbarhet i kommande situationer." Mikael Vallin - senior stilrådgivare Careofcarl.se"
En studentkostym är som sagt ett långsiktigt köp. Därav bör den även stilmässigt hålla rätt nivå. Även när det kommer till kostymer, finns det trender som visar sig i exempelvis kavajens längd, slagens bredd, byxbenens vidd och längd. En studentkostym som är långsiktigt hållbart stilig bör ha en kavaj med en längd som minst täcker halva rumpan på bäraren. Byxbenens vidd kan vara smalt skuren, men bör inte sitta åt så att man ser siluetten på bärarens ben. En bra referenspunkt för detta resonemang är att byxans pressveck inte skall sträckas ut helt någonstans längs byxbenet. Läs gärna mer om att köpa och bära kostym i vår online-publikation Carl Magazine.
Vi besvarar ditt mail inom 24 timmar under vardagar.