Det är inte för intet som Barbours klassiska oljerockar blivit så populära runt om i världen. Slitstarka material i kombination med en dressad design gör att många modeller passar lika bra i staden som på landet. Att de dessutom är leverantör för Storbritanniens samtliga tre hov gör populariteten knappast sämre.
Text: Sebastian Fredriksson
Publicerad
2018-08-15
En regnig måndag i Mayfair, London. Män i mörkblå kostym och svarta
oxfordskor pryder återigen gatorna längs stadens lyxstråk, men en sak är annorlunda jämfört med arbetsveckans övriga dagar – många bär Barbours oljerockar. Anledningen sägs vara att Londonborna återvänder direkt från deras landställen den första dagen på veckan, och vilka jackor är egentligen mer passande för den brittiska landsbygden än just de från
Barbour? Förmodligen ingen. Missförstå oss inte, jackorna passar lika bra i staden alla dagar i veckan, men den överrepresenterade andelen av de klassiska oljerockarna på just måndagar skvallrar om att plagget är det givna valet på landet för britterna.
Barbour som workwear
Många av Barbours klassiska oljerockar togs först fram för olika typer av utomhusaktiviteter, som jakt, fiske eller ridning. För vissa var det helt vanliga vardagssysslor och för andra var det hobbys som man enbart sysslade med under helger och lediga dagar. Och det är kanske just därför som jackorna har burits av såväl lantbrukare som kungligheter genom historien. De facto att Storbritannien gärna bjuder på regnigt väder har säkert också ett finger med i spelet om varför Barbours vaxade oljerockar, med den vattenavstötande ytan, blivit så populära i alla möjliga samhällsklasser.
När det kommer till jackans olika beskaffenheter så är det kanske inte så många av oss som faktiskt använder Barbours oljerockar så som de först var avsedda till, som fasanfickan på Classic Beaufort-modellen till exempel. Dock är det en ganska trevlig påminnelse om jackans historia och verkliga syfte, något som förstärker idén om att jackan är till för att bäras och täras i flera år framöver.
Bedale
Under 1980-talet, när Barbours
jackor blivit alltmer populära, togs modellen Bedale fram. Jackan var först avsedd för ryttare, vilket för ett tränat öga märks i designen. Jackans baksida har ett knäppningsbart dubbelt sprund, vilket gör det enklare för jackan att falla naturligt vid ett uppknäppt läge när bäraren sitter på hästens rygg. Vid ärmsluten sitter ribbstickade muddar för att hålla kylan borta vid ökad galopp under en dimmig höstdag. Numera är Bedale en riktig klassiker och en favorit hos både ryttare och stadsbor.
Ashby
Denna modell är en uppdatering av den lite äldre storebrodern Bedale. Ashby är aningen mer avsmalnad för att matcha dagens efterfrågade mått, samtidigt som jackan lämnar spelrum för en tjockare tröja eller en tunnare dunväst när kylan slår till. Likt Barbours övriga oljerockar har även Ashby ett mönstrat innerfoder signerat Classic Tartan.
Classic Beaufort
Mer tidlöst blir det knappast. Denna lite längre modell är en riktig klassiker, och blandar funktion med brittisk elegans. Jackan var först avsedd för att användas på landsbygden, då gärna med en side-by-side-hagelbössa hängandes över axeln, men spelreglerna har ändrats en aning. Jackans längd gör det nämligen möjligt att bära vilken kavaj som helst undertill utan att kavajens nederdel sticker ut utanför jackan. Därför är det inte helt ologiskt att denna oljerock numera kopplas samman med en
portfölj i staden snarare än med en hagelbrakare på landet.
LÄS MER: Hur vaxar man om sin Barbourjacka?
Vad tyckte du om den här artikeln?