I vår inläggsserie om basgarderoben har vi nu kommit till ett plagg som är användbart i väldigt många stiluttryck: Sweatshirten. Läs om det gamla träningsplagget, som idag med fördel bärs såväl till gymmet, som ovanpå en skjorta.
Vi skall kanske börja med att rensa ut eventuell begreppsförvirring: Vad vi i vår artikel menar med ”sweatshirt” är tröjor vilka ofta är sydda av bomullsjersey. De är vanligtvis rundhalsade och går ibland även under namnet ”Collegetröjor”, då syftande på de tröjor som i den amerikanska universitetsvärlden ursprungligen pryddes av universitetets namn tryckt eller broderat på bröstet. ”Sweater” däremot, är den generella engelska termen för långärmade stickade tröjor i allmänhet.
Ursprungligen var sweatshirten i en svunnen tid ett plagg tänkt för träning och fysisk aktivitet. Idag är den mer ett universellt plagg som med fingertoppskänsla kan kombineras in i en mängd olika stiluttryck. Den finns i mängder av utföranden, färger och kvalitetsnivåer gällande material och tillverkning.
Som det ursprungliga träningsplagg det en gång var, vill vi gärna rekommendera att sweatshirten antingen används till relativt stillsamma aktiviteter, alternativt som värmande plagg före och efter exempelvis löpning. Anledningen till detta är att det relativt tjocka bomullstyget binder kopiösa mängder fukt, och blir både tungt, något strävt och vidare ganska kallt i vått tillstånd.
Färgval för basplagget
De sweatshirts som bygger en viktig del i den mer avslappnade delen av din basgarderob är med fördel marinblå eller någon nyans av grått. Dova gröna toner är också mycket användbara då de liksom grått och marinblått är en neutral ton som går bra att kombinera ihop med mängder av andra färger i både kalla och varma toner. Består din garderob och klädstil till stor del av svart och monokroma kombinationer, är en svart sweatshirt också ett gott val.
Som basplagg i vardagsgarderoben kompletterar sweatshirten som sagt en mängd stiluttryck. Varianter i exempelvis marinblått, brunt eller grön gör sig förträffligt bra ihop med chinos, burna över en oxfordskjorta. Denna kombination kan rent av även kompletteras med en kavaj i ett något grövre tyg för en ledigt dressad look som fungerar lika bra på arbetsplatsen som under fritiden.
1.
2.
3.
Storlek och passform
Precis som andra basplagg spelar storlek och snitt in vid köp av sweatshirten, men i något en mindre utsträckning än andra överdelar. En smalare och mer kroppsnära skuren sweatshirt ger ett mer dressat intryck, medan en vidare och mer löst skuren variant lätt ger ett mer ledigt fritidsbetonat intryck. Den senare blir även svår att bära som mellanlager under exempelvis kavaj, vilket kan vara bra att ha i åtanke när man väljer plagg.
En bra riktlinje gällande val av storlek är som ofta annars axelsömmens placering när man bär tröjan. Detta är sömmen som fäster plaggets ärm i tröjans axelparti. Denna bör när man bär tröjan ligga någorlunda nära det ställe där axelns rundning övergår i överarmen. Om sömmen ligger märkbart längre ned på armen upplevs plagget visuellt lätt som för stort. Likaså kan plagget upplevas som för litet om sömmen ligger långt upp på axeln. Viktigt att nämna i sammanhanget är tröjor med en axel av så kallad ”raglan-modell”. Dessa saknar vanlig axelsöm och tröjans axel är istället uppbyggd som en förlängning av tyget på ärmens ovansida. Här bör ärmlängd och vidd vara ett än större riktmärke för storleksvalet.
Sweatshirt med axelparti av raglanmodell
Sweatshirten kan sannolikt bli ett av de mest mångsidiga plagg du har i din basgarderob. Det är bara din egen stil och kreativitet som sätter gränsen för dess användningsområden, och som vanligt: om du hittar en modell som passar dig bra: investera i flera olika färger. För mer inspiration om andra plagg i basgarderoben, klicka
här.
Text: Mikael VallinFoto: Evelina Svantesson
Vad tyckte du om den här artikeln?