Att leva efter principen "en in, en" ut innebär att du behöver göra dig av med något för att få plats med någonting nytt. Kan denna livsfilosofi vara nyckeln till lycka i vårt överdådiga konsumtionssamhälle?
Text: Sebastian Frank
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2019-07-12
Människan har sedan tidernas begynnelse ständigt varit på jakt. Jakt efter mat, jakt efter mark och på senare tid jakt efter den perfekta garderoben. Därför är det kanske inte konstigt att merparten av oss, 90% för att vara exakt, äger kläder som aldrig används, eftersom jakten sitter som etsat i vårt DNA. När vi inte längre behöver oroa oss över mat och tak över huvudet riktas istället våra instinkter mot garderoben.
Riktigt så enkelt är det förstås inte. Om jag får gissa är det den ständiga jakten på lycka som är skon som klämmer här. När vi köper kläder uppnår vi en viss typ av kortsiktig lycka, som oftast resulterar i att kläderna vi samlar på oss blir ett kvitto på våra tillkortakommanden. Har man istället en hälsosam syn på klädkonsumtion, det vill säga att köpa rätt plagg när man verkligen behöver dem, blir utfallet allt som oftast annorlunda.
Det kanske absolut viktigaste när det kommer till att forma en långsiktig och hållbar garderob, är att aldrig kompromissa. Att köpa något som påminner om det du egentligen är ute efter kommer med största sannolikhet bara att kosta dig tid och pengar. Om du istället sparar en längre period kommer det också att kännas mer rätt att genomföra köpet. Och bäst av allt, du kommer förmodligen använda plagget, klockan eller skorna under merparten av din livstid utan att tröttna. Vägen dit är också en viktig formel i ekvationen, eller för att citera Karin Boye:
”Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen, är en dag av törst”.Något som också är viktigt att lära sig är vetskapen om varför något är dyrare än någonting annat. Om lön och arbetsförhållanden är bra för de som producerat plagget kommer detta också påverka produktens slutpris. Samma sak gäller även om företaget ifråga arbetar mot en låg miljöpåverkan. Jag säger inte att kläder aldrig kan vara överprisade, för det kan de vara. Det jag menar är att hantverket bakom plagget kostar pengar, men det är också hantverket som gör plagget unikt och att det håller längre.
Så var det ju det där med ”en in, en ut”. För ett litet tag sedan lyssnade jag på en intervju med
Matt Jacobson, som är
head of market development på Facebook. Han lever efter en livsfilosofi som innebär att han måste göra sig av med något om han köper någonting nytt, vilket betyder att det han köper också måste vara bättre än det han redan äger. Denna ”en in, en ut”-regel applicerar Matt på allt från surfbrädor, klockor, luftkylda bilar och t-shirts, trots att han kan leva ett liv i överflöd om han vill.
I intervjun nämner Matt även att han aldrig vill äga något som han heller aldrig kan, eller känner sig obekväm med, att använda. Han nämner ett exempel med en klocka, en mycket ovanlig Rolex Daytona
’Paul Newman’ i 18k guld. En dag upptäckte han att en av klockans ”pushers”, knapparna som kontrollerar kronografverktyget, var borta. Han letade överallt i hemmet, i hans bilar och på restauranger han nyligen besökt, men han kunde inte hitta den. Till slut gav Matt vika, lade undan klockan och försökte glömma hela historian. Ett halvår senare var rörmokaren på besök hemma hos Matt och utförde ett jobb med diskhon, och där under låg den. Efter fyndet beslutade sig Matt för att sälja klockan. Den hade helt enkelt tagit för mycket energi från honom, och stigit så mycket i värde under åren han ägt den att han inte kände sig bekväm med att bära den längre. Därför var valet att sälja enkelt, eftersom Matt vill kunna använda alla sina saker utan att behöva oroa sig över dem.
Ska man kunna använda allt en äger måste man helt enkelt begränsa sig. Att leva i ett hem som är överfyllt av möbler, med en garderob som är överfylld av kläder, är det sällan någon som mår bra av. Vilket magiskt nummer man bör gå efter, eller vilka typer av plagg man bör välja, är en ytterst individuell fråga. Det viktigaste att komma ihåg, som Matt nämner i intervjun, är att materiella ting bara är prylar som finns där för att ge livet en extra guldkant – inte för att helt ta över det.