Då vårt klocksortiment omfattar klockor i premiumsegmentet kan man som köpare ofta fråga sig vilken skillnad det kan vara mellan klockor från olika varumärken i denna högre prisklass. Vi ger här några delar som spelar in i frågeställningen.
En kund var nyligen intresserad av en av våra klockmodeller från svenska
Sjöö Sandström, som i sammanhanget är en relativt ny aktör i klockbranschen (lanserade sin första modell 1993), jämfört med en klocka från schweiziska Longines som grundades 1832. Båda kostar ungefär lika mycket pengar att köpa. Då klockor i denna pris- och kvalitetsklass ofta är en stor och långsiktig investering är kundens fråga högst relevant.
Fråga: Hej! Väldigt sugen på att köpa en Sjöö Sandström Royal Steel med brunt alligator band som ni säljer. Dock så funderar jag på urverket, kvaliteten på klockan i sig i jmfr med en Longines Conquest Classic som ligger i samma prisklass. På vilket sätt utmärker sig Sjöö Sandström mot konkurrenter i samma prisklass? Får man ’mer klocka’ för pengarna då Longines och exempelvis Tag Heur är större och mer kända varumärken?
Svar: Huvudskillnaden mellan klockor i denna liga brukar, utöver designen (vilken man ju först bör föredra), till stor del ligga i urverkets kvalitet och prestation. Generellt förklarat finns det väldigt många varianter av mekaniska urverk, som varierar beroende av hur många funktioner de skall representera i klockan. Ju fler funktioner, desto mer avancerad blir konstruktionen urverket, och prisbilden blir därmed också högre.
Sjöö Sandströms Royal Steel innehåller ett mycket högkvalitativt ”standard”-urverk från Schweiziska urverkstillverkaren ETA, med referensnummer ”ETA 2824-2”. Det är modifierat för Sjöö Sandström, vilket innebär att det präglats och dekorerats utifrån företagets önskemål och profil: alltså försetts med dekorativa slipningar/poleringar och företagets logotyper. Det har 25 juveler. Det innebär att mekaniken består av ett antal axlar som de sammanlänkade kugghjulen sitter på, vilka var och en vilar på syntetiska ädelstenar vilka agerar kullager. Urverket oscillerar med 28.800 vph, vibrationer per timme. Ju högre tal, desto mjukare/finare gång i rörelsen, och över 28.000 är bra.
Detta urverk är automatiskt, vilket innebär att det finns en metallrotor kontinuerligt drar upp urverkets mekanik när du har klockan på dig. Det har en gångreserv på 40 timmar, vilket innebär att klockan fortsätter att ticka det antalet timmar från det att du lägger ifrån dig den och inte längre ”laddar/drar upp” det automatiska urverket med dina rörelser. Du skall dock alltid dra upp klockans fjäder manuellt med kronan när du inte burit klockan på ett tag, då automatik-rotorn inte ensam spänner fjädern tillräckligt från utgångsläget för att ge urverket och klockan en korrekt gång.
Longines Conquest Classic innehåller även den ett automatiskt mekaniskt urverk, detta baserat på verket ETA 2892/A2, med samma oscillation per timme: 28.800. Detta har 21 juveler. Antalet juveler ses ibland som ett mått på verkets kvalité då det indikerar mängden axlar och därmed mekanik, men behöver nödvändigtvis inte betyda att 21 är sämre än 25 som Sjöö Sandströms klocka har ovan. Gångreserven sägs här ligga på 42 timmar. Siffrorna på gångreserven är dock ingen exakt vetenskap, utan riktvärden som alla beror på urverkets skick, osv, och kan därav variera lite.
Har du också frågor om kläder och stil? Maila in dem till Fråga Carl så besvarar vi dem och kanske så publiceras just din fråga här.
Vad tyckte du om den här artikeln?