Samhället blir mer och mer digitaliserat. När funktioner som Swish, Klarna och Paypal existerar fasas den fysiska valutan successivt ut. Innebär det att plånboken och dess funktion också börjar försvinna? Är den funktionslös och onödig idag? Vi reder ut frågorna i dagens inlägg.
Det är lätt att tro att plånboken bara är till för en sak. Att förvara kontanter. Men det finns flera modeller och olika användningsområden.
Det kontantlösa samhället
Ungefär nittio procent av det totala penningvärdet utgörs av elektronisk valuta. Alltså ettor och nollor i cyberrymden. Det innebär att det inte längre finns lika mycket kontanter idag. En självklar utveckling, då den digitala revolutionen var ett faktum under 90-talet och internets framfart.
Faktum är att forskaren Niklas Arvidsson vid KTH skriver i sin rapport från 2013,“Det kontantlösa samhället – en rapport från ett forskningsprojekt”, att vi blir helt fria från kontanter någon gång efter 2030. Det finns flera anledningar till detta. Till exempel att det är dyrt för återförsäljare att hantera kontanter. Men också, enligt studien, är bankerna drivande i frågan om att fasa ut kontanter. Delvis för att vi människor litar på bankerna i större utsträckning idag, än förr i tiden. Pengarna är lika säkra i en dator på banken, som instoppade i madrassen hemma. Det är därför lätt att avfärda plånboken som onödig då vi närmar oss ett kontantlöst samhälle.
Betalkortens tidsålder
Istället för att gå runt med kontanter i fickan, har vi istället personliga kort som vi använder när vi vill betala något. Bankkort, kreditkort, tankkort. Det finns flera olika varianter som idag används som betalmedel. Enligt World Payment Report 2017, är betalkortet det betalmedel som vi använder mest av i Skandinavien. I till exempel Sverige görs 66 procent av alla köp med betalkort.
Anledningen varför vi drar upp denna statistik är för att påvisa att
plånböcker kan användas till mer än bara kontanter. Det finns en uppsjö av användningsområden för en plånbok även om vi blir mer kontantlösa.
Plånboken historia i korthet
Ända sedan byteshandeln upphörde och pengar tog en plats i samhället som värdeindikator, har människor haft olika lösningar på förvaringsproblemet. I det antika Grekland hade man allt från pengar, värdesaker och mat i en pungpåse med snöre.
Vi hoppar fram till 1690-talets Massachusetts och papperspengarnas uppkomst. Då uppfanns den första modellen av den plånbok vi är vana vid att se idag. Fram tills dess använde man samma sorts pungpåse i nästan två tusen år.
De första plånböckerna var vanligtvis gjorda av läder och hade ett litet fack där man kunde ha pengar och visitkort. Vid slutet av 1800-talet hade de flesta män en plånbok som var fäst i bältet. För det ansågs ociviliserat att bära den i fickan, i vissa kulturer.
Den moderna plånboken som vi ser idag med bland annat kortfack uppfanns på 1950-talet, när det första kreditkortet uppfanns. Affärsmannen Frank McNamara glömde sin plånbok när han åt på “Major’s Cabin Grill” i New York och kunde inte betala sin nota. Han skrev då kredit på en servett, och fick en idé.
Några månader senare återvände Frank till restaurangen med sin partner Ralph Schneider, med ett pappkort och det blev startskottet för The Diners Club Card.
Plånbok, korthållare, och passförvaring
De flesta människor har med all säkerhet ägt en plånbok någon gång i sitt liv. När man tänker på en plånbok tänker nog de flesta på en i läder med myntfack, kontantfack och kortfack. Därför är det lätt att tro att plånboken bara är till för människor med kontanter. Men det finns olika modeller som har olika funktioner. Allt från små korthållare till större plånböcker. Alla fyller sin funktion och du behöver bara veta ditt egna behov för att hitta den rätta plånboken för just dig.
Plånbok med myntfack
En klassisk modell som är praktisk för den som har mycket mynt. Reser du mycket i jobbet, eller bor på ett ställe som har euro som valuta, följaktligen mycket mynt, är ett myntfack en bra detalj att tillämpa. På ett enkelt och säkert sätt håller sig växeln på plats.
Enkel korthållare
En enkel
korthållare med ett fack passar utmärkt om man ska på fest och inte vill ha med sig hela sin arsenal av kort. Oftast räcker det med bankkort och/eller ID-kort och då får de båda plats utan problem i facket.
Korthållare
Om man sällan eller aldrig har kontanter är en korthållare ett elegant och smidigt sätt att förfara sina kort på. Genom att använda en korthållare av detta slag, förblir plånboken subtil. Den gör inga större märken i kläderna och är diskret när man bär den i fickan.
Kreditkortsplånbok
Samlar man på sig mycket kvitton, har i vissa fall kontanter, och innehar flera kort är denna plånbok ett bra val. Genom att ha fack för sedlar och kvitton kan man lätt hålla ordning på viktiga papperslappar. Avsaknaden av myntfack gör att den smalare, och orsakar mindre avtryck i fickan.
Myntplånbok
Är man på semester och ska köpa glass eller kanske besöka en loppis, är myntplånboken ett bra alternativ. Med plats för kort kan man med lätthet förvara både körkortet för att köra till en marknad och även samla all sin växel på samma ställe.
Visitkortshållare
Oumbärlig för affärsmannen som knyter kontakter. Om man delar ut visitkort, bör man göra det på ett stilfullt vis. Med visitkortshållaren undviker man att visitkorten blir tilltryckta och skavda. Det är därför också respektfullt gentemot personen man ger visitkortet till, att de förvarats på ett elegant vis.
Nyckelplånbok
Är man lyckligt lottad och äger en bil, bör man behandla nyckeln med respekt. Det gör man med en nyckelplånbok. Den skyddar också alla sorters underlag och plagg mot nyckeln om man förvarar den i nyckelfodralet.
Reseplånbok
Stor och rymlig plånbok med många fack. Ska man på en längre semester kan det vara bekvämt att inte behöva tänka på vart alla buss-, tåg-, hotell- och betalkort håller hus. Samla alla på samma ställe, för lättare hålla det organiserat. Sen kan det vara bra att ha en mindre plånbok med sig också, om man exempelvis ska till stranden.
Passfodral
Det är svårt att bli mer elegant i flygtransfern än när man förvarar sitt pass i ett passfodral. Förutom att vara stilfull, fungerar den också som ett skydd mot slitage. Matchar man de då fodralet med väskan och handbagaget är accessoarspelet fulländat.
Summering och plånbokens roll idag
När man klär sig elegant och klassiskt finns det många saker att tänka på. Skorna bör vara putsade,
slipsen ska var perfekt, och klockan kanske ska matcha
manschetterna. Om man går igenom en sådan process, bör man gå hela vägen. Och längs den vägen finns plånboken. För den är elegant och bör inte ses som omodern.
Trots att kontanterna är på väg att fasas ut, finns det flera andra användningsområden för plånboken och dess olika modeller. Det finns möjligheter att accelerera sin stilfullhet genom att hålla koll på sina accessoarer. Plånboken inräknat.