Julen närmar sig och många av oss planerar sannolikt vilka kläder vi skall bära under helgerna. Givetvis gäller detsamma för oss i redaktionen på Carl Magazine, och vi delar här med oss av våra planer.
Julfirandet kan omfatta släktmiddagar som avkoppling framför brasan, eller trevliga stunder sittandes tillsammans med närmsta familjen. Alla firar vi olika och vill klä oss utifrån våra egna vanor och behov. Vi börjar med att uttalat ta avstånd från roliga julslipsar med komiska motiv. Lyft dock gärna in det julröda i något av plaggen eller accessoarerna du bär på ett nedtonat smakfullt sätt.
Som en del av vår jultradition, går vi nedan igenom skribenternas egna tankar om vi ska ha på oss och varför.
Mikael Vallin
Julafton spenderar jag enligt tradition alltid i kostym, som vilken dag som helst på året. Är det kallt och vintrigt ute vill jag gärna ha på mig flanell eller tweed. Detta oavsett om vi har ett litet firande med familjen, eller middag med större delar av släkten. I år tänker jag en brunflanellkostym, blå tweedhängslen med bruna läderstroppar och bruna skor, vit skjorta, kanske i oxfordtyg, vit bomullsnäsduk i bröstfickan. Slipsen är vinröd av grov grenadineväv.
Jon Carrington
Julen är för mig en väldigt ombonad och familjär högtid där det inte läggs så stort fokus på klädseln, utan mer på god mat och umgänge med familjen, där långa promenader ute i skogen är ett stående inslag.
Då vi oftast firar jul i mitt föräldrahem, som är ett äldre och kyligare hus, så gäller det att klä sig där efter. Det blir ofta lager på lager och många plagg i ull för att hålla värmen. Oftast blir det en grovstickad tröja, ett par lite tjockare byxor och några väl valda kängor för helgens promenader.
Olof Nithenius
Julen betyder väldigt mycket för mig. Det är en härlig tid då man umgås med nära och kära. Det är en sorts härlig avrundning på året. Lika viktigt som en mysig avrundning är att stanna upp lite och ge tid för reflektion och eftertanke. Att göra något gott i tanke och handling och dela med sig till andra som inte har det lika bra.
Men när jag ändå på julafton sitter med en mumma i handen och brasan är tänd då vill jag vara ledigt men ändå snyggt klädd. Det skulle i år kunna vara ett par sköna manchesterbyxor, flanellskjorta, en härlig jumper och ett par mönstrade ullstrumpor. Om vi ska ut i trädgården för att möta tomten eller ställa ut gröt till nissarna så tar jag på mig en praktisk väst, kängor, en mössa och halsduk. Som alltid ligger fokus på material mönster och känner jag mig själv rör det sig om hantverksmässiga produkter av bra kvalitet från våra vänner på de gröna öarna i väst.
Rasmus Motten
Julen för mig är en enkel tillställning och med en relativt liten släkt här i Sverige så blir vi inte alltför många som samlas. Miljön kring oss är sparsamt men elegant pyntad och stämningen är avslappnad och familjär. Jag klär mig också därefter, ett par enkla chinos i navy tillsammans med en långärmad pikétröja i en färg som nästan kan benämnas som denimblå. Till detta bär jag en brun flanellkavaj med en paisleymönstrad näsduk i blått, rött och grönt i bröstfickan. Kavajen åker antagligen av redan efter middagen och därför blir detaljerna i det jag bär i övrigt desto viktigare. Exempelvis de ribbade merinostrumporna och armbandet från Tateossian i massivt silver med stämplar som vanligtvis brukar sitta på insidan av armbandet istället placerade på utsidan.
Philip Conradsson
För mig har det alltid varit viktigt att klä upp sig på julafton, som senast till Kalle Anka eller när middagen börjar. Innan dess laddar vi alltid upp med en lång promenad och då känns en mer avslappnad klädsel i jeans, skjorta, kashmirtröja, rock och halsduk mer naturlig och passande.
Min tradition är att alltid bära kostym i varierande slag. I år kommer det att bli en ljusgrå flanellkostym med breda slag och raka fickor tillsammans med en krispig vit skjorta med bred cut-away krage samt en grövre ullslips. Jag föredrar gärna en mönstrad slips med lite vinröda inslag, däremot aldrig något som närmar sig den klassiska ”morfarjulslipsen”(ja min morfar bär också en sådan), har försökt elda upp den sedan första gången jag såg den. På fötterna blir det ett par klassiskt svarta oxfords.
Foto: Evelina Svantesson
Vad tyckte du om den här artikeln?