Många är skrönorna om mockaskor som slitits fort av att de använts i regn, slask eller till och med bara dugg. Vi vill slå hål på myten om att mockaskor endast är till för regnfria dagar.
Ett så vackert material som mocka förtjänar att användas. Gärna ofta. Precis som de flesta skinnkvaliteter mår materialet faktiskt ganska bra av att slitas, omsorgsfullt. Det tål det. Det är faktiskt så att med rätt medel kan en mockasko kännas fräsch under hela dess liv. Rent strukturellt är det dessutom så pass mångsidigt och användbart att du med ett par mockabrogues matchar precis lika snyggt till tredelad flanellkostym, som till chinos och jeans.
Mocka - ett enkelt material att handskas med
Alldeles oavsett om du köper dyra skor från John Lobb,
Edward Green eller Saint Crispin’s kommer skorna förfalla vid bristfälligt tillvaratagande. I grova drag handlar det om att impregnera och att rengöra. Nedan går vi igenom vård av mockan, rengöring, återpigmentering och impregnering. Det är alltid snyggt med klädsamt slitage men i fallet mocka, kan det vara till hjälp att känna till hur man återställer skon till dess ursprungliga skick. Vid omsorgsfullt vårdande av kvaliteten är det inte alls otänkbart att dina mockaskor kommer hålla mycket, mycket länge.
En enkel rengöring tar dig långt
Det första du bör göra är att investera i en ordentlig mockaborste. När skorna börjar se noppiga, eller kanske till och med karga ut, är borsten din vän. Denna speciellt utformade borste används främst till två saker:
1. Rengöra nubuck eller mocka från smuts.
2. Slätborsta materialet för ett mer oanvänt utseende.
När du borstar är det vanligt att skinnet ser olika mörkt ut. Nästan fläckigt. Var inte orolig, det beror bara på att man kammat lädret åt olika håll. Vi brukar föredra att borsta nedåt, mot tåspetsen. En väldigt bra allround-borste är
denna från Saphir, med undersida i räfflat naturgummi. Det finns de som förespråkar en lättare hästhårsborste, men det har vi upplevt inte varit lika effektivt. Ett enkelt husmorstips är att borsta av skorna över ett kokande vattenbad. Det öppnar fibrerna och löser upp smutsen. Efter det brukar det vara enkelt att få väck ingrodd smuts. Det finns alltid specialtvålar eller schampon för ordentligt ingrodda smutsfläckar som går att få tag på hos de flesta skomakare.
Bleknade skor går att återställa
Efter du tvättat och rengjort dina mockaskor är det inte ovanligt att materialet bleknar. Det går i största möjliga mån att återställa sina skor till dess originalfärg. För att göra det behöver du införskaffa dig en pigmenterad mockaspray. De här från
Saphir täcker de vanligaste färgerna. Allra enklast att återpigmentera är mörka färger och svårast är naturligtvis om du köpt skorna i en uddafärg som ljusblå eller taupe.
Tänk på att doften från den pigmenterade sprayen kan vara frän. Därför är det ofta en bra idé att ha fönstren öppna. När det kommer till detta kan det ibland vara svårt att hitta exakt samma färg, och därför rekommenderar vi att hellre använda en aningen ljusare nyans än motsatt. Det är för att vid bruk blir skon ofta naturligt något mörkare.
Impregnering - ett måste
Vi rekommenderar att sikta på att impregnera ungefär en gång i månaden för bäst resultat. Det gör du enkelt genom att spraya mot skorna på en halv meters avstånd. Utöver det ser materialet finast ut om du vid givet tillfälle rengör det. Det behöver inte ske ofta utan det räcker oftast med att göra det någon gång per år. Tänk också på att ha borstat av skorna innan. Anledningen till det är för att få bort intorkat smuts. Således stänger du inte in den gamla smutsen under ny spray.
Vad tyckte du om den här artikeln?