Med tanke på hur livet ser ut för de allra flesta är tid för avkoppling idag knappast en vanlig företeelse. I vårt sökande efter svar om hur man blir en mer harmonisk människa träffade vi Yasuragi och fick en unik möjlighet att vistas alldeles själva i deras anläggning i Saltsjö-Boo utanför Stockholm.
Text: Sebastian Frank
Foto: Evelina Lind
Publicerad
2020-10-02
Det är en tidig morgon där trafiken sakta börjar tätna utanför Stockholms tullar. Vi är på väg mot ett av Skandinaviens mest unika bad för att förhoppningsvis få svar på frågan som de allra flesta säkert ställer sig år 2020 - hur blir man mer harmonisk i en kaosartad värld? Svaret visade sig vara enklare än vi trodde. När vi närmar oss ligger dimman tät längs med tallträden som omringar den tjugotvåtusen kvadratmeter stora anläggningen. Vi stiger in och blir välkomnade av Kersti Olophsdotter som är pressansvarig på Yasuragi. Kort därpå ansluter sig anläggningens Commercial Director Kristofer Skoglund, och vi får gemensamt en rundvandring. Kersti inleder med att berätta om husets historia.
”Från början, det vill säga i början av 1970-talet, agerade denna byggnad som skola för de fackliga LO-medlemmarna. Byggnaden hade ett bad, men för det mesta fanns här lärosalar och konferensrum. Tanken var att man då skulle ge kunskap och utbilda, vilket jag tycker är intressant för det är någonting vi fortfarande gör, fast på ett annat sätt.”Huset ritades av den japanske arkitekten Yoji Kasajima, och tanken var att byggnaden skulle ligga inbäddad i naturen och göra så lite väsen av sig som möjligt, trots sin stora yta. Vid byggnationen tog man hänsyn till naturen på platsen och Kasajima sade personligen adjö till de träd som trots allt behövde avverkas.
”Han kramade och pratade med vartenda träd som skulle huggas ned. I Japan har man en stark tro att allting i naturen är besjälat och levande, vilket är mycket tydligt i deras kultur.”, säger Kersti.
Badet, eller spat som de allra flesta hade uttryckt sig, är nyligen renoverat och ritat av den svenska arkitekt- och designbyrån DAP. Här är känslan av rena linjer, öppna ytor och harmoni påtaglig. Anledningen varför de väljer att kalla sig för ett japanskt bad istället för spa blir plötsligt glasklart.
”Här sker allt i steg, och precis som i Japan är renlighet något vi tar på största allvar. Därför genomgår alla våra gäster en en tvagningsritual innan man får njuta av våra varma källor, där man tvagar sig på ett visst sätt. Precis så gör man också på ett Onsen, vilket en anläggning i anslutning till en varm källa kallas i Japan. Vårt japanska bad har ultrafiltrering, vilket innebär att det finns en inbyggd virusbarriär i vår mekaniska vattenrening. Utöver det har vi tydliga instruktioner för hur man håller avstånd i badet och på andra platser i huset”, berättar Kristofer.
Renligheten är också självklar i själva arkitekturen och designen. Hotellrummen är avskalade med tatamimattor och rislampor, och alla rum har utsikt mot vattnet. Det känns som om ledorden varit att om man plockar bort någonting, då vinner man också någonting extra. Som om enkelheten vore svaret på livets svåra frågor. Kersti fortsätter att berätta vidare om vad yasuragi som ord egentligen betyder.
”Det japanska ordet yasuragi betyder utandning, den slags utandning man gör när man släpper taget och andas ut, slappnar av som till exempel när man sakta sjunker ned i en varm källa. När vi omsluts av varmt vatten kommer kroppen att utsöndra hormonet oxytocin, ett hormon som får oss att känna oss lugna och trygga och som motverkar våra stresshormoner. Man brukar säga att första steget med tvagningen är att rena kroppen och det andra steget är när man lägger sig i det varma vattnet och renar själen. Kanske är det så att vi även i vår kultur behöver uppmärksamma vår själ lite mer", säger Kersti.
Kristofer tillägger att fler och fler börjar inse att man behöver ta sig tiden att koppla bort omvärlden. Många har varit permitterade och tiden har helt plötsligt funnits där. Han tillägger att det är viktigt att fortsätta med att ta sig tid, även om allt fler börjar arbeta heltid igen.
”Idag tänker många att man ska unna sig avkoppling, unna sig att åka bort och stänga av vardagen för ett tag. Jag skulle istället vilja att vi vänder på det och börjar förstå att hur livsviktigt återhämtning är, oavsett om du åker till ett fint spa, tar dig tid att gå i skogen eller bara kopplar av hemma utan mobil och skärmar ett tag. Det handlar om att ta sig tid till lugn och ro för att bli en mer närvarande människa och ta ett steg i riktningen för att bli sitt bästa jag.”, säger Kristofer och Kersti tillägger.
”När man befinner sig i stillhet tillåter man sig själv också att tänka nya tankar. Vem vill inte vara mer kreativ eller förändra sig själv till det bättre? Vi tar oss tyvärr sällan tiden för reflektion eftersom de allra flesta idag har ett för packat schema. Ser man det ur ett företagsekonomiskt perspektiv bör man ge sina anställda tid till att göra ingenting. Något som inte alla kanske känner till är att vi har ett helt konferensplan med 23 mötesrum och ett möteskoncept som syftar till att öppna upp för kreativitet och tillit mellan deltagarna."Se mer och boka
här.
Vad tyckte du om den här artikeln?