Vi har nu kommit fram till byxorna i vår serie om att bygga en basgarderob. Precis som i fallen skjortor och kostymer, finns det några byxmodeller som är en given del av varje väl fungerande garderob. I vanlig ordning är dock rätt storlek, passform och modell först och främst viktiga saker att tänka på när du köper dina plagg.
I det här inlägget kommer vi att främst fokusera på plaggets utformning, och vilka fördelar det kan ha för dig som använder
byxorna. Utöver grundförutsättningen med en väl vald storlek, finns det en mängd andra faktorer som kan göra ett par byxor till ett bra val för dig, eller som rent av gör att du kanske bör tänka om i ditt val av plagg. Liksom ett stort antal modeller att välja på.
Med rätt kunskap kommer du att ha mycket lättare att köpa byxor som passar dig bra. Texten nedan är förhoppningsvis ett litet steg på vägen.
• Storlek, passform och modell• De olika byxorna i basgarderoben• Att kombinera byxor med övriga plaggStorlek, passform och modell
När man talar om hur bra ett par byxor passar, är det viktigt att skilja på begreppen storlek, passform och modell. Allt hänger i grund och botten på personligt tycke och smak, där någon vill ha vida byxor som sitter så långt ner på höfterna att omvärlden får se byxbärarens kalsonger. Någon vill ha vida byxben med en baggy/säckig passform med väldigt långa byxben. Andra föredrar istället ett snitt så smalt att det kräver byxor sydda av stretchtyg. Här kommer vi till resonemanget att skilja på de tre begreppen i underrubriken; Storlek, passform och modell.
"När man talar om hur bra ett par byxor passar, är det viktigt att skilja på begreppen storlek, passform och modell"
Modell
Modellen på byxan anger exempelvis saker som hur vida byxbenen är, hur högt midjan är skuren. För det mesta finns en designmässig tanke bakom de mått ett plagg har fått då det designades, vilket ger plagget dess tänkta utseende. En slags måttmässig balans mellan byxans olika proportioner. Något som ganska snart blir tydligt när man börjar ge sig på att skrädda om exempelvis benvidd på byxor man köpt. Ibland kan en förändring som i tanken skall få byxan att se mycket bättre ut, göra att plagget plötsligt ser konstigt ut och får helt fel proportioner.
Passform
Beroende på byxans modell, har den olika passform, såsom exempelvis smal eller vid. Ibland pratar man om olika begrepp där man laborerat med måtten på ett plaggs storlek för att ge det en annan framtoning. ”Oversized” är ett exempel, där sådana plagg vid första anblick kan ge intrycket av bara vara för stora, men som ändå sitter bra på bäraren vid avgörande delar av plagget. Exempelvis en stor byxa, som ändå sitter bra i midjan, och har rätt benlängd.
En smal jämfört med vid passformGenerellt, kan en bra passform av ett par byxor, som med rätt modell och storlek inte ge varken för mycket eller för lite löst sittande tyg någonstans på plagget. Byxornas passform kan också användas för att påverka intrycket av din kroppsform. Mer om detta längre ned i texten.
Storlek
Här kommer vi till resonemanget om storlek, vilket handlar om de mått som gör att plagget sitter som det är tänkt att sitta på bäraren när plagget skapades. Om en byxa designmässigt skapats för att exempelvis sitta uppe i normal midjehöjd, har den rätt storlek för bäraren när den sitter på det sättet.
Byxor sålda i storlekarna S, M och L ger generellt en ganska liten chans till god passform. De skapas utifrån en slags generell mall, där måtten valts för att hjälpligt passa en större målgrupp. Vanligtvis faller det sig dock så att ett plagg sytt för att sitta bra på många, sitter sällan riktigt bra på någon. Plaggen i din basgarderob skall sitta bra på dig.
Undantagsfall kan vara
pyjamasbyxor, lösare sommarbyxor av modellen med snörning i midjan, eller träningsoverallsbyxor. I den här artikelserien fokuserar vi på ett generellt och relativt tidlöst snitt och passform, för att tydliggöra några grundförutsättningar för en byxa som sitter som den skall enligt skräddarkonstens regler.
Midjevidd: Generellt kan man säga att en byxa i rätt storlek, skall sitta bra i midjan utan att ett skärp måste användas för att byxorna skall sitta på plats. Byxor som inte sitter uppe utan hängslen eller skärp, är för stora i midjan. Var byxmidjan sen skall sitta, är en smaksak. Ofta säljs byxor utifrån midjevidden angiven i tum, där jeans är ett bra exempel. Ofta anges storlekarna enligt det europeiska storlekssystemet 46, 48, 50, 52 och så vidare. I stora drag motsvarar de olika storlekarna ett midjemått enligt följande:
strl. 44: 74-77 cm strl. 46: 78-81 cm strl. 48: 82-85 cm strl. 50: 86-89 cm strl. 52: 90-93 cm strl. 54: 94-99 cm
|
En enkel illustration av hur byxans midjevidd påverkar passformen. T.v. för stor midja och t.h. en lagom stor midjaPå ett par bra
kostymbyxor skall det också alltid finnas tillräckligt med tyg i midjan för att släppa ut dem en storlek hos skräddare. Midjemåttet är ju som bekant ett ofta varierande kroppsmått. Ändring av midjemåttet är mycket billigt att göra och får dina byxor att sitta som de skall. Att istället dra ihop vidden med ett skärp, är ingen bra lösning då tyget veckar sig med följd att byxorna fortfarande ser för stora ut. Utseendet på byxbaken spelar större roll än man kan tro och märks mer än man kan ana. Fråga din partner.
"På ett par bra kostymbyxor skall det också alltid finnas tillräckligt med tyg i midjan för att släppa ut dem en storlek hos skräddare"
LÄS MER: Byxans passform och potentiella korrigeringarEn viktig punkt i sammanhanget midjevidd är att
jeans av många orsaker i stort sett aldrig går att sy om i midjan. Konstruktionen och tygets tvätt är två stora anledningar. Därför skall jeans alltid passa perfekt i midjan när du köper dem. Helst sitta åt något, då tyget ofta ger med sig något med tiden.
När det gäller användningen av skärp i byxmidjan, ska skärpet som sagt vara en snygg accessoar och inte en avgörande nödvändighet för att byxorna inte skall trilla ned. De flesta byxor säljs med bälteshällor sydda i byxlivet. Det betyder dock inte att byxan måste bäras med skärp. Andra byxmodeller säljs istället helt utan hällor och har ibland små stroppar i sidorna vilka kan fästas i fastsydda knappar. Dessa används för att i viss mån kunna anpassa byxans midjevidd och är exempelvis vanliga på smokingbyxor.
LÄS MER: Konsten att välja rätt skärp
Som en avslutande parentes kan vi i fallet smokingbyxor nämna att de alltid, utan undantag används med svarta hängslen om de bärs som komplett smoking. Även om det rent av finns smokingbyxor som säljs med sydda bälteshällor.
Till vissa byxor kan det ibland passa bäst att bära hängslen istället för ett skärp
Benvidd: Även bland klassiska kläder finns en varierande benvidd. Ibland är byxbenen så vida att den sys med så kallade frontveck (på engelska: pleats) för att kunna övergå i den smalare midjevidden. Frontveck är i vissa avseenden också lite av en modedetalj. På kostymbyxor är de vanliga om byxan har en hög midja.
Frontveck, eller inte är återigen en smaksak. Dock är en kostymbyxa utan frontveck ofta ett mer långsiktigt val och ger vanligtvis ett mer ungdomligt och fräscht intryck om man inte har tydliga åsikter om utformningen på olika små detaljer i sina plagg.
När det gäller smalare skurna byxben är ett riktmärke att de över låren aldrig ska sitta så tight att konturerna av fickornas påsar syns igenom tyget. Har byxorna pressveck skall byxbenet heller inte sitta åt så hårt att pressvecket slätas ut.
Jeans som är på gränsen till för smala när byxans fick börjar synas igenom på lårenFör att även i sammanhanget byxben nämna jeans, går det mycket bra att ta in vidden på benen. Viktigt att tänka på är dock att de flesta jeans har någon form av tvätt/slitning som nötts in i plagget i dess ursprungliga utseende. Syr man in ett par tvättade byxben, kommer detta att synas en bra tid framöver, innan den naturliga nötningen tar överhanden. Mörka eller otvättade denimkvalitér är dock mycket lämpliga att sy in. Kanske har du ett par jeans som ligger oanvända för att de känns för vida? Sy in dem för några hundringar istället för att köpa ett par nya?
Om vi ska återgå till basgarderobsrekommendationen, är ett bra riktmärke ett byxben som är ca 20-21 cm brett om man mäter benslutet liggande platt. Det ger en byxa med en smickrande siluett, som fortfarande passar en majoritet av kroppsformer.
Byxbenens längd är troligtvis det som i det här sammanhanget mest styrs av tycke och smak. Ofta nämns det att ett byxben med korrekt längd sträcker sig till skons klack eller i alla fall ner till halva bakkappan på skon. Det här resonemanget nämner dock inget om vidden på byxbenet. Föredrar man ett smalare skuret byxben, blir förhållande ofta ett helt annat. Ett smalt byxben kan exempelvis bäras avsevärt mycket kortare än ett vidare.
Vida byxben som slutar några centimeter ovanför skon, ser i 99 fall utav 100 bara för korta ut. Om man istället väljer att bära ett smalt byxben något kortare, kan det se fasligt bra ut.
Hur långa ska kostymbyxor vara?
Kostymbyxans längd är något som är väldigt personlig och den kan variera från att byxans nederkant lägger sig och veckar sig på skorna till att den hänger i luften strax ovan skon. Allt beror på vad för snitt och modell det är på kostymen du bär och din personliga smak. LÄS MER: Byxans passform och potentiella korrigeringar |
För att lite mer måttmässigt sätta benlängden i relation till vidden på byxbenet, är de ovan nämnda ca. 21 centimeterna bra för ett byxben som precis vilar på skon och sträcker sig till skons halva bakkappa. Vill man bära sina byxor något kortare än så, ser de bättre ut om de har en benvidd kring 18-19 cm. Synintrycket av byxorna du bär som vi tidigare nämnde i byxdelen av basgarderobsinlägget om kostymen, kan många saker som snitt, färgen och mönstret på de byxor du bär, påverka det visuella intrycket av din kroppsform.
Tydligast i sammanhanget är de måttmässiga proportionernas påverkan. En vanlig missuppfattning är att smala personer bör använda lite vidare kläder för att inte verka fullt så smala. Ett par för vida byxor på en smal person, kan faktiskt ge rakt motsatt effekt då det istället förstärker intrycket av att användaren inte fyller ut plagget. På samma sätt händer det att större personer försöker minska intrycket av breda kroppspartier genom att bära vida kläder, som i det fallet istället bara förstärker intrycket av bredd.
Den gyllene medelvägen för de flesta kroppstyper är att hitta ett väl avvägt snitt på de plagg man bär, där en bredare person faktiskt ofta tjänar på ett mer figurnära plagg som förstärker intrycket av kroppsformens drag. I fallet byxor, exempelvis en benvidd som är relativt smal i förhållande till bärarens ben, utan att för den skull sitta åt för hårt.
Långsmala personer bör undvika alltför åtsittande byxben, om man vill motverka intrycket av smala ben. Mörka smalt skurna jeans, är exempelvis ofta ett plagg som förstärker det smala intrycket avsevärt. Ett sätt att bära smala byxor på smala ben, är att välja en relativt rakt modell som sitter lite tightare över lår och vader, men som ändå sitter något lösare i partiet kring knäna. På så vis förstärks intrycket av ett något bredare ben.
En annan detalj på byxor, som tydligt påverkar synintrycket är slag. Slag är kort förklarat en sydd form av uppvikta veck längst ner på byxbenet. En detalj som var ganska vanlig på kostymer förr, och som på senare år blivit alltmer populär igen. En vettig bredd på slagen är ca. 5 cm, och är rysligt snyggt på ett smalare byxben.
Att lägga till slag på byxorna kan göra mycket för synintrycket
Viktigt att tänka på gällande hur slaget påverkar intrycket av byxorna du bär är att de riskerar att ge byxbenen och därmed också dess bärare ett kortare intryck. Slaget skapar en visuell hållpunkt, ett slags avbrott på den sträcka som utgör din totala längd. Något att tänka på om man är relativt kort och inte vill förstärka intrycket av detta.
Färgmässigt ger mörka färger som grått, marinblått och svart en något avsmalnande syneffekt då de skapar starka kontraster. Ljusare byxor ger inte samma effekt i samma utsträckning. Randiga mönster förstärker intrycket av längd/vidd i linjernas riktning. Är du exempelvis mycket lång och smal, kan ett par mörka kritstrecksrandiga byxor ytterligare förstärka dessa drag.
Rutiga byxor är kanske inte fullt så vanligt. Dock kan en diskret rutmönstrad uddabyxa vara makalöst snyggt ihop med en blazer. Välj gärna en färgkombination där kavajens färg återfinns i någon av mönsterfärgerna. Visuellt kan ett rutmönster förstärka intrycket av bredd.
De olika byxorna i basgarderoben
Vi ska nu titta vidare på vilka de de olika byxorna som bör finnas i basgarderoben är och när de kan passa bra att använda. Man pratar ofta om delar av garderoben starkt knutna till vissa årstider.
Gällande byxorna i din basgarderob finns det givetvis modeller som passar bättre under vissa årstider och väderförhållanden, då det exempelvis kräver stark övertygelse för att vilja ha på sig tunna ljusa linnebyxor en iskall svensk vinterdag.
Generellt är dock byxorna som hör till basgarderoben ofta möjliga att använda under större delen av året. Anpassningen till rådande väder och årstid går ypperligt bra att göra med skjortor, strumpor, koftor eller rent av en så enkel detalj som vilket skärp du väljer att ha till byxorna.
Med tiden kommer du troligtvis märka vilken typ av byxor du föredrar i olika situationer. Själv märker jag exempelvis att mörkare byxor och grövre tyger tilltalar mig något mer under vinterhalvåret, även om de också ibland används under vår och sommar. Det brukar falla sig ganska naturligt, baserat på eget tycke och smak.
Då den här artikelserien är tänkt att ge generell kunskap och inspiration, kan vissa nämnda plagg och material kanske inte finnas representerade i Care of Carl's sortiment. Ibland beror det på rådande säsong och ibland på att efterfrågan rent av är för liten bland våra kunder. I vanlig ordning vill vi dock gärna att ni kontaktar oss med tips om det är någon typ av plagg ni letar efter, men saknar i vårt utbud.
Jeans
Jeans är ytterligare ett av de plagg som har mängder av användningsområden i byxgarderoben. Även här ger de ett bra alternativ som både går att bära uppklätt, liksom mycket ledigt och avslappnat till vardags. Från första början var jeans en form av arbetskläder, gjorda för att klara hårt slitage och belastning. Därav det grova tyget, och de nitar (rivets, reds. Anm.) som förstärker flera ställen där många sömmar möts.
Jeansen - ett av garderobens mest mångsidiga plagg En intressant iakttagelse är att herr och damjeans förutom rent formmässiga aspekter, ofta skiljer sig åt då dambyxor ofta utsmyckas med diverse avancerad brodyr framförallt på bakfickor och så vidare, medan fokus på jeans för herrar ofta ligger i olika tvättar av jeanstyger, samt detaljer som selvedgekanter på tyget. Selvedge är en invävd stadkant på mer påkostade jeanstyger, vilken används i lite dyrare modeller och som ofta populärt visas via uppvikta byxben.
LÄS MER: Den stora jeansguiden Som vi nämnt tidigare i sammanhanget jeans, så är det mycket viktigt med rätt midjestorlek. De flesta byxor man köper, kan lätt och billigt anpassas hos skräddare för att uppnå rätt passform. Ett klart undantagsfall är dock jeans och dess midjestorlek. På grund av byxlinningens utformning, är det i de flesta fall nästintill omöjligt att med ett fungerande resultat sy in och minska midjevidden. Dessutom har de flesta jeansmodeller någon form av slitning (på jeansspråk kallad tvätt), som på olika sätt nötts in i det färdigsydda plagget under produktionen. När ett sådant plagg sys om, syns ändringarna ofta då ”tvätten” slitits in i plaggets ursprungsform.
Detta gör att du behöver ha god koll på din midjestorlek när du köper jeans. Denna kan även variera mellan olika tillverkare, även om siffran i tum är densamma. Den kan även variera mellan olika byxmodeller eller till och med mellan plagg av samma modell sydd av olika tyger från samma tillverkare.
Som tumregel ska ett par jeans av bra kvalité sitta perfekt vid köp. Ett par jeans som sitter lite löst i midjan vid köp, kommer att bli hopplöst för stora efter en tids användning och några tvättar. Tygegenskaperna hos jeans varierar något mellan olika leverantörer, men ofta ska byxorna rent av sitta åt något i midjan vid köpet.
Chinos
Bomullsbyxor i olika utföranden är en av de verkliga hörnstenarna i basgarderoben. Ett par khakibeiga
chinos kan fungera året runt. De kan passa lika väl på gästen vid ett dop, eller födelsedagsfest, som till jobbet eller uppkavlade utan strumpor med en välanvänd linneskjorta på sommarstranden.
De beige chinosen är en av garderobens riktiga hörnstenar Som tidigare nämnt kan det vara mycket bra att ha dessa byxor i några olika färger. Dels beroende på årstid, men även beroende på vad du vill bära till dem. Ett mycket bra och användbart komplement till dina klassiska beigea chinos, är ett par i någon grå nyans.
Färgglada bomullsbyxor kan vara en rolig möjlighet till variation i klädseln och livar upp framförallt under sommartid. Det är dock alltid viktigt att hålla sig på rätt sida om gränsen mellan välklätt och utklätt.
Starkt rosa bomullsbyxor, till en club blazer med polerade mässingsknappar kan se spännande ut i klädmärkenas livsstilsbilder, vilket helt och hållet är avsikten. Det kräver dock oerhört mycket av den genomsnittlige klädbäraren för att se avslappnat och bra ut.
Väljer du ett par byxor i en mycket framträdande färg, gör de flesta gott i att omge dem med i övrigt mycket nedtonade plagg. En marinblå
kavaj är ofta ett bra alternativ. Att också blanda in en mönstrad
skjorta, en framträdande
slips eller en djärv kavaj ihop med starkt färgade byxor, blir lätt för mycket.
Mönstrade byxor
En inte fullt så vanlig syn, är mönstrade uddabyxor till enfärgad kavaj. Ofta syns motsatsen med en rutig kavaj och enfärgade byxor. Mönster är som tidigare nämnt dessutom ett mycket bra medel med vilket man kan balansera upp kroppsformen visuellt. Har du exempelvis mycket långa och smala ben, men ändå föredrar en smalare skuren byxa, är ett par rutiga byxor ett mycket bra alternativ då de skapar illusionen av ett något bredare ben.
På samma sätt kan det vara mycket fördelaktigt att välja exempelvis ett par kritstrecksrandiga byxor om man vill förstärka intrycket av benens längd. Som en påminnelse från tidigare, förstärks intrycket i de mönstrade linjernas riktning. Tvärrandigt ökar intrycket av vidd, långrandigt ger illusionen av ökad längd.
Manchesterbyxor
Manchesterbyxor i olika färger, är ett mycket användbart inslag i basgarderoben. Det här är en typ av byxor som gör sig bra till kavajer av lite grövre sort som tweed och flanell. Lämpliga basgarderobsfärger är olika nyanser av beigt, brunt och grått. För den som gillar manchesterbyxor kan även toner av blått, orange och grönt vara riktigt snygga. Precis som i resonemanget om färgglada chinos, bör starkt färgade manchesterbyxor bäras med försiktighet då de lätt tar över intrycket av de kläder du bär.
Manchesterbyxan är ett trevligt inslag i höstgarderoben Manchesterbyxor avfärdas tyvärr ofta som ”gubbiga”. För att hålla ett snyggt och mer aktuellt intryck tjänar man ofta på att välja plagg med ett något smalare snitt.
Flanellbyxor
En gång var
flanellbyxorna ett mycket vanligt inslag i den manliga basgarderoben. Tyvärr föll insikten om detta i glömska under många år. Lyckligtvis har flanellbyxorna åter vuxit i popularitet de senaste åren. Den helt klart snyggaste och mest användbara typen av flanellbyxor är en mörkgrå variant med en fotvidd om ca 19-20 cm.
Flanellbyxorna är ett klassisk och mycket användbart inslag i basgarderoben Ljusgrå flanellbyxor syns ofta. De är dock svårare att kombinera på ett stilfullt och diskret sätt, då den ljusgrå tonen lätt sticker ut och lätt för tankarna till gråmelerade träningsoverallsbyxor. Flanellbyxorna är även den typ av byxor som passar mycket bra att bära med 5 cm breda slag i nederkanten.
LÄS MER: FlanelltygetMollskinn, sammet, cavalry twill
Jag vill här nämna några typer av byxmaterial, som kanske inte känns som givna inslag i varje mans basgarderob. De är dock väl värda att vara medveten om, då de är mycket användbara och gott och väl givna klassiker. Dessa är mollskinn, sammet och så kallad cavalry twill.
Mollskinn kallas ibland även ”krossad bomull, och ger ett twill-liknande tyg (som det man använder i chinos). Ytan blir dock mer uppruggad och luddig, lite i stil med flanell. Bär dem med samma färg och modelltänk som manchesterbyxor.
Sammetsbyxor, klingar kanske inte så tilltalande i många mäns öron. Värt att tänka på är att de egentligen bara är samma typ av tyg som manchesterbyxor, utan det randigt vävda spåren i ytstrukturen. Svarta, mörkgrå och i vissa fall även mörkbruna sammetsbyxor kan vara fasligt snyggt till kavajer av grövre material som tweed och flanell, men kräver lite av extra fingertoppskänsla av bäraren.
Cavalry twill, är en grövre form av bomullstwill som ger en grövre, slitstark bomullsbyxa som gällande tygegenskaper hamnar ungefär i samma kategori som jeans. Det fina med cavalry twill är dock att den istället finns i khakibeiga och bruna toner, vilket ger byxorna en något mer välklädd framtoning än jeans. Framförallt är utformningen i fråga om saker som fickmodeller och snitt ofta densamma som i kostymbyxor, istället för jeansbyxans 5-ficksmodell. Ett klassiskt ställe att köpa sig välsydda cavalry twill-byxor, är Cordings of Piccadilly, i London.
Byxorna till dina kostymer
Ett sista och ibland bortglömt alternativ, är byxorna som hör till dina
kostymer. De fungerar ofta ypperligt bra ihop med kavajer från andra kostymer eller bara ihop med en stickad tröja. Det ger många gånger uppklädda men ändå lite mer avslappnade kombinationer.
I det här sammanhanget är grå kostymbyxor burna ihop med en marinblå kavaj riktigt snyggt. En ofta underskattad färg, är kostymbyxor i nyanser av brunt. Även de passar bra till den marinblå kavajen. Även beiga kavajer passar bra till bruna byxor.
Var dock noga med att inte använda byxorna från en kostym mycket oftare än tillsammans med kavajen som hel kostym, då byxorna slits hårdare än kavajen.
Att kombinera byxor med övriga plagg
Ett grundresonemang som jag själv gärna tillämpar vid exempelvis kombination med kavaj är att skillnaden i färgnyansen mellan kavaj och byxor inte bör vara för iögonfallande. Visst fungerar exempelvis ett par sommarbyxor i färgen off-white bra till en marinblå kavaj, men det ställer ganska stora krav på stilkänslan för att få ihop det till en fungerande helhet.
Blå kavaj och vita byxor, en kombination som inte alltid är helt lätt att lyckas med Extremfallet som påvisar vad jag talar om är en svart kavaj till vita byxor. Kontrasten mellan de båda plaggens färger blir mycket påtaglig och riskerar att ta över hela intrycket av kläderna du har på dig. Samtidigt ser det oftast bäst ut om det ändå är en nyansskillnad mellan kavajen och byxorna, där det många gånger blir en fördel om kavajen upplevs mörkare än byxorna.
Ett exempel på en mycket tidlös kombination av kavaj och byxor är den marinblå blazern ihop med ett par khakifärgade chinos. En blandning som i princip fungerar året om, men bäst kommer till sin rätt under den varmare delen av året. Ett mycket trevligt kombinationsalternativ här, är att även skaffa sig ett par chinos i en mellangrå ton, som kommer att bli ett makalöst snyggt alternativ till den ibland kanske förutsägbara blandningen beigt och marinblått.
Att blanda kavaj och byxor av olika material
Det kan vara riktigt snyggt att blanda exempelvis kavaj och byxor, sydda av olika material. En bra utgångspunkt är att försöka hålla byxor och kavaj till material med liknande utseende och egenskaper. Matta och grövre byxmaterial som jeanstyg passar bra ihop med exempelvis tweed och flanell vintertid. Sommartid blir jeansen bra ihop med linne och bomullskavajer. Tunnare ullkavajer är också en vanlig och fungerande kombination ihop med jeans.
Ett par byxor av tunt ulltyg med slät ytstruktur, riskerar dock att passa mindre bra ihop exempelvis med en kavaj av grovt matt ulltyg och så vidare.
Sammanfattat finns det som ni märkt ovan många saker att tänka på, även när det gäller valet av de byxor du bär. Man behöver inte göra det till en vetenskap i stil med kärnfysik, men ändå ha koll på vad som passar en själv bäst och varför. För att summera allt i en kort avslutande checklista:
• Välj rätt storlek och en modell som passar din kroppsform.
• Se till att göra de små enkla skräddarändringar som får dina chinos eller kostymbyxor att sitta perfekt.
• Jeans är nästintill omöjliga att sy om i midjan, så de bör sitta bra vid köp.
• Tänk på hur färger, mönster och detaljer som slag på byxbenen påverkar synintrycket.
Investera i byxorna för din basgarderob »
LÄS MER: Vad ska en basgarderob innehålla?