Vi har tidigare här i Carl Magazine skrivit om den amerikanska stilen preppy samt rett ut begreppen kring variationerna av denna stil i form av IVY och Trad. Idag är det dags att presentera Sloane Rangern, som enklast beskrivs som preppyns brittiska kusin.
Begreppet Sloane Ranger är fascinerande på många sätt och innefattar så mycket mer än bara stil, även om det är detta vi idag kommer att fokusera på. Att analysera Sloane Rangern ger en god förståelse för England och det konservativa och klassiska klassamhälle detta land på många sätt utgörs av.
Namnet Sloane Ranger syftar till att på ett enkelt och lite raljerande sätt beskriva den brittiska överklass som i generationer haft sitt nav kring den exklusiva adressen Sloane Square i South Kensington i London. Ett område med kanske världens högsta kvadratmeterpriser för ett boende?
När vi tidigare berättade om den amerikanska termen preppy så nämnde vi att det getts ut en bok med namnet
The Preppy Handbook. I fallet med Sloane Rangern är det likadant. 1982 så gav Ann Barr och Peter York ut boken
The Official Sloane Ranger Handbook – The first guide to what really matters in life. Den påminner mycket om Preppy-boken och beskriver allt som rör livet för en Sloane Ranger, från skolor till sociala sammanhang och hur man klär sig. Liksom den amerikanska varianten är boken skriven med glimten i ögat och kusligt precis och tidsenlig.
The Official Sloane Ranger Handbook och Cooler, Faster, More Expensive. Två böcker som avhandlar Sloane Rangern och hans stil. England har länge varit ett land med gamla traditioner och beteenden och detta märks extra tydligt när man tittar på Sloane Rangers då dessa håller fast vid svunna storhetstider. Att komma från rätt familj och ha gått på rätt skolor är det som betyder något och som öppnar de rätta dörrarna.
Den stil som beskrivs i Barrs och Yorks bok är väldigt klassisk och konservativ. Det är mörka kostymer och svarta oxfordskor för männen som jobbar i stan och oljerockar, manchester och bruna brogueskor på fritiden när man beger sig ut på landet (för nästan alla Sloane Rangers har på något sätt tillgång till ett hus av varierande storlek på landet) där man jagar, fiskar, kollar på hästkapplöpning m.m.
Det som gör det intressant när det kommer till stil är att för en Sloane Ranger så gäller det att inte vara för fåfäng eller intresserad av kläder, man står liksom över detta. Det gäller att hålla tillbaka de individuella utsvävningarna. En Sloane Ranger talar mycket hellre om ”vi” och den grupp man tillhör än att lyfta fram sig själv. Lite förenklat är Sloane Rangern den raka motsatsen till mycket av den italienska stilen, där man gärna framhäver sig själv.
Diskreta kostymer av klassiskt snitt skall det vara. De får gärna vara ärvda och lappade och lagade, det vittnar om kvalitet och tradition och en lagom dos av nonchalans. Man visar också gärna upp tillhörighet till en klubb, skola eller college genom diskreta saker som en slips, manschettknappar eller en halsduk.
Så var det under tidigt 80-tal men något hände. Ett känt begrepp bland Sloane Rangers är Big Bang och syftar till de finansiella avregleringar som Margaret Tatcher lät genomföra i England. Dessa förändringar gjorde London till ett attraktivt finanscentrum och det strömmade in pengar och människor till staden, som medförde att livet i The City, som finanskvarteren kallas och som försett många framförallt manliga Sloane Rangers med jobb, blev hårdare. Med mer pengar på spel så blev konkurrensen hård, med de amerikaner och européer som flyttade in. Nu räckte det inte med ett namn och nätverk, nu gällde det att prestera.
Demokratisering kan man kalla det. Vissa Sloane Rangers drog sig tillbaka till landsbygden eller i alla fall en bra bit ifrån Sloane Square där det nu bokstavligen kostade skjortan att bo. Ungefär samtidigt började samhället i stort att ändras. Kändisar och personer som faktiskt åstadkom något blev mer intressanta för tidningarna än dem som ”bara” hade rätt namn.
Allt detta gjorde att det brittiska samhället åtminstone till viss del förändrades. Som en konsekvens av detta kom en, om man får kalla det så, uppdaterad version av den officiella handboken till Sloane Rangern från 1982. Peter York nu ihop med Oliva Stewart-Liberty beskriver vad som hänt sen sist och att detta lett till nya förutsättningar och helt enkelt nya Sloane Rangers. De menar att efter decennier i träda är Sloane Rangern nu tillbaka fast i en rad nya former. Dessa grupper är idag mer styrda av sina intressen än den homogena grupp som tidigare främst var styrda av sin bakgrund och tradition.
Skall man förenkla det lite så är dagens Sloane Rangers bättre utbildade, mer kontinentala och moderna än föregångarna några decennier tidigare. Detta syns i stilen som idag på många sätt är mer personlig och elegant.
När man pratar om preppy som stil är det omöjligt att inte nämna
Ralph Lauren som varumärke, som skapat ett imperium baserat på denna look. I fallet med Sloane Rangers är den närmaste jämförelsen
Hackett och till viss del
Barbour. Båda två brittiska livsstilsmärken vars stil påminner väldigt mycket om den som en Sloane Ranger bär.
Även om det idag är svårare att känna igen en Sloane Ranger så finns det ändå ett par kännetecken som aldrig går ur tiden. Vid valet mellan en dragig Victoriansk lägenhet alternativt ett ombyggt 1700-tals stall i SW1-3 i London eller en ombyggd lägenhet med alla tänkbara faciliteter i Canary Wharf så kommer en Sloane Ranger alltid välja det förstnämnda. En Sloane Ranger äger också alltid en oljerock från Barbour. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara!
Text: Olof NitheniusFoto: Malin Otter