Herrmodets motsvarighet till frågan om vad som egentligen är meningen med livet skulle jag vilja påstå är: Vad är egentligen stil?
Text: Andreas Weinås
Foto: Ted Olsson
Publicerad
2017-12-27
Detta högst subjektiva ämne som stilintresserade män försökt analysera, kategorisera och inte minst bryta ner i regler för att bemästra. Många inser snabbt att ju mer man tror sig kunna i ämnet, desto mer har man kvar att lära och det är en anledning varför jag tycker området är så intressant.
Många mer konservativt lagda vill se ett motsatsförhållande mellan stil och mode där det senare ses som ängsligt, flyktigt och trendigt medan stil är något tidlöst och klassiskt. Problemet med den typ av argumentation är att vad de idag kategoriserar som stil har någonstans haft sitt ursprung i just en trend även om det skedde för närmare 100 år sedan.
Klassiskt herrmode i begreppet kavaj, skjorta, slips har varit relativt oförändrat de senaste 100 åren. Självklart har detaljer som kavajens längd, vidd, slagbredd och inte minst snitt varierat men plaggen och klädseln som sådan har varit ett konsekvent inslag i den manliga garderoben. Det är dock lätt att glömma att under tidigt 1900-tal var detta allt annat än självklart. Då var klädseln betydligt mer formell i genomsnitt och inslag av Jackett eller t.o.m. frack betydligt vanligare än idag.
I takt med att tiden gått har våra formella klädkoder mjuknat för att idag vara näst intill obefintliga i många yrken. Även om detta för vissa kanske känns som ett stilmässigt förfall så är det samma utveckling som skedde i slutet av 1800-talet då Edward VII gjorde något så vulgärt som att låta sin skräddare (Henry Poole på Savile Row) klippa av stjärten på sin Jackett och vips så var Smokingen uppfunnen. Men vad kan man säga om begreppet stil ur ett större perspektiv än själva plaggen? För mig handlar stil i första hand om fyra ledord:
Medvetenhet
Att det är stiligt att framstå som man klätt sig utan större ansträngning (Sprezzatura som italienarna kallar det) är en sak men i 99% av fallen är personen högst medveten om precis vad den har på sig. Det kan vara känslan för passformen på kostymen, jeansen eller skinnjackan samt hur accessoarer och färgkombinationer kan hjälpa till att lyfta stilen. Ytterst få om ens någon stilig och välklädd man är helt omedveten om sin klädsel. Medvetenhet kan också handla om vart och inte minst hur ens plagg är producerade för stil sträcker sig längre än till vilken slipsknut man väljer.
Personlighet
Nästa ledord är personlighet. Med detta syftar jag till att man anpassar sin klädsel efter sitt eget liv, förutsättningar och preferenser. Andra mäns stilquirks kan absolut figurera som inspiration men att kopiera något rakt av är sällan lyckat då man inte är samma person.
Att klä sig personligt handlar dock inte om att klä sig unikt. Det är en av de vanligaste missuppfattningar som jag stöter på där många tror att en personlig stil måste vara extrem och sticka ut. Det handlar snarare om att titta lite kritiskt på såväl klassiska stilregler som rådande trender och fundera på vad som är relevant och tilltalande för just en själv.
Att klä sig efter sina fysiska förutsättningar med en passform som är anpassad efter den egna kroppen är ett annat exempel på hur stil handlar om personlighet.
Måttfullhet
Med måttfullhet syftar jag till den gamla klassiska klyschan ”Lagom är bäst”. Det kan framstå som tråkigt men det är ofta en av de stora nycklarna till ett stilfullt intryck. Genom att kombinera excentriska uttryck med en sober klassisk kostym kan man uppnå en personlig känsla men om detta går till överdrift riskerar armbanden, näsdukarna och de grälla strumporna att helt ta över helhetskänslan. Det handlar om att låta helheten i klädseln komma fram utan att en eller flera detaljer tar över helt. Måttfullhet är ett utmärkt ledord för stil i övriga sammanhang av livet så som mat, dryck, träning eller arbete.
Respekt
Sist men kanske viktigast av alla är respekt. Det summerar den otroligt viktiga poängen att stil handlar om så mycket mer än kläderna vi bär och inkluderar hur vi behandlar människor runt omkring oss. Ett konkret klädrelaterat exempel på detta är när man får en inbjudan till en fest med utskriven klädkod. Det är inte för att göra gästerna osäkra utan tvärtom för att underlätta så att alla känner sig bekväma och inte över- eller underklädda. Därför är det som gäst ett tecken på stil att respektera värdens utskrivna klädkod även om man själv kanske hellre hade burit sina nya sneakers och skinnjacka än svarta oxfords och marinblå kostym till festen med klädkoden Mörk kostym.
Vad tyckte du om den här artikeln?
2 Kommentarer
Hej! Bra artikel! Men jag undrar vilken rock det är på den sista bilden. Riktigt snygg måste jag säga
Med vänlig hälsning, Ivan
Den 03 januari 2018
@Ivan Nygårds: Hej Ivan. Håller helt med dig, är en grym look. Rocken är från Andreas privata garderob och om jag inte misstar mig så kommer den från det Japanska varumärket Cohérence.
För en liknande look ur vårt sortiment skulle jag rekommendera Aqauscutums rock Corby.
https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/aquascutum-corby-double-brested-treanchoat-camel.html
Jon
Den 04 januari 2018