Kvalité och långsiktighet är något som vi på Care of Carl och i Carl Magazine ofta talar om samt är stora förespråkare av. Upplever du det svårt att vårda och bevara plagg i olika typer av material? Nedan finner du vår stora klädvårdsguide som vägleder dig.
Genom ökad kunskap, lämpad klädvård och enkla medel kan du förlänga dina plaggs livslängd avsevärt och hålla dem som nya längre. För att du ska få ut så mycket som möjligt av dina kläder följer här några generella tips samt en guide till hur du tvättar och vårdar dina kläder, med hänsyn tagen till olika material och dess egenskaper.
INNEHÅLL:
• Praktiska tips som förlänger plaggens livslängd
• Handfasta råd innan-, under- och efter tvätt
• Så tvättar du plagg av olika material:
- Ull
- Bomull
- Linne
- Siden
- Polyester
- Polyamid
- Elastan
- Viskos
Praktiska tips som förlänger plaggens livslängd
Vädra plaggen
Många gånger tvättar vi våra kläder för ofta, något som medför att plaggens livslängd förkortas avsevärt. Ett tips är att hänga ut kläderna för vädring mellan användningarna. På så sätt kan du minimera antalet tvättar vilket leder till att dina kläder håller form och kvalité längre.
Följ tvättråden
Ofta krävs specifika temperaturer för att bibehålla originalkvalitén, det är därför viktigt att följa de tvättråd som står angivna i plagget. Det är vidare viktigt att kunna uppvisa att du har tvättat plagget efter angivna tvättråd om du skulle komma att behöva reklamera.
Behandla fläckar direkt
Fläckar är lätta att åsamka sig och svårare att få bort. Ju längre tid du väntar desto svårare blir det att eliminera fläcken så handla snabbt. Punkt-behandla fläcken utifrån substans och blötlägg eller tvätta det kort därefter.
LÄS MER: En fläck behöver inte kosta dig skjortan - så tar du bort demLappa och laga
Ett väl vedertaget sätt att förlänga livslängden på din garderob är att investera i plagg som är värda att laga och underhålla med tiden. En välanvänd oljerock kan exempelvis lämnas in för omvaxning och återvända som ett helt nytt plagg. På samma sätt kan plagg som har blivit för stora eller små tas in och i vissa fall även läggas ut för att åter uppnå önskad passform. Enkla medel kan medföra att dina plagg går att glädjas åt ytterligare säsonger, istället för att rensas ur garderoben.
Borsta dina ullplagg
Innan du bestämmer dig för att tvätta dina plagg, framför plagg av ull, kan det vara en bra idé att försöka borsta av smuts och damm med hjälp av en klädborste.
Klädborsten minskar inte bara oönskad smuts och avlägsnar noppor utan adderar även lyster.
Handfasta råd innan-, under- och efter tvätt
Sortera tvätten
För att förhindra missfärgning orsakad av torr- eller våtfällning är det bra att sortera tvätten. Tvätta i regel nyinköpta plagg, som riskerar att släppa färg, med liknande färger, starka kulörer med liknande nyanser och separera vit och svart.
Använd tvättpåse
Plagg med detaljer, såsom emblem, bör tvättas i tvättpåse för att skydda plaggen såväl som de andra plaggen i trumman under tvätt och centrifugering. Knäpp dragkedjor och kardborreband för att minimera skaderisken. Vid tvätt av skjortor bör du knäppa upp knappar, vika upp kragen samt vända skjortan ut och in för bästa möjliga resultat.
Dosera rätt
Överdosera inte tvättmedel. Tvätten blir inte renare för att du använder mer tvättmedel, snarare tvärt om. För mycket tvättmedel kan faktiskt göra så att din tvätt blir smutsigare och ge upphov till allergiska reaktioner på känslig hud. Då tvättmedlet späds ut med vattnet i tvättmaskinens trumma är det maskintrummans storlek som bestämmer hur mycket tvättmedel du faktiskt behöver använda. Anvisningen på tvättmedelsförpackningen är en bra riktlinje.
Välj ett skonsamt tvättmedel
Att välja ett skonsamt och parfymfritt tvättmedel medför många fördelar. Skadliga ämnen påverkar inte bara miljön negativt utan även din hälsa. Ett tvättmedel med parfym för god doft kan dessutom orsaka allergiska reaktioner. Tänk på att ett flytande tvättmedel lämnar mindre rester. Läs på paketet och kolla efter miljömärkningar för att hitta det alternativ som passar dig bäst.
Avstå sköljmedel
Likt tvättmedel innehåller sköljmedel ofta parfym som kan komma att irritera huden och leda till allergiska reaktioner. Bortsett från att mjukgöra, göra vissa syntetmaterial mindre statiska samt förbättra doften, fyller inte sköljmedel någon större funktion. Vissa material som Gore-Tex och elastan tar dessutom skada av sköljmedel och överdosering kan göra att plagg i vissa material blir noppiga. Avstå därför gärna från sköljmedel om det går och om inte, välj ett skonsammare, miljömärkt alternativ.
Fyll maskinen till max
Planera upp din tvätt så att tvättmaskinen inte går halvfull så länge detta inte ombeds i plaggens tvättråd. 30, 40 och 60 grader kan tvättas tillsammans så länge det ömtåligaste plagget styr temperatur och val av program. Ställ vidare in maskinen på låg centrifugering, vilket både sparar på energiförbrukningen och plaggen.
Tvätta inte för varmt
Att använda rätt temperatur då du tvättar dina kläder är viktigt för att de ska bli rena och samtidigt hålla längre utan att krympa, tappa färg eller ändra form. Låga temperaturer reducerar energiförbrukningen avsevärt och många plagg behöver inte tvättas varmare än 30 grader, så länge det inte handlar om underkläder eller hård smuts och fläckar.
Gällande handtvätt
Att tvätta för hand kan vara lurigt och många gör misstaget att avgöra vattnets temperatur genom att känna efter med handen. Kroppstemperaturen ligger dock normalt på 37 grader och vad som upplevs som ljummet är därför alldeles för varmt. Angivelsen handtvätt syftar till 29-30 gradigt vatten och plagg med detta tvättråd bör således tvättas kallt. Känner du dig osäker på handtvätt kan du istället välja att tvätta plaggen i ett ulltvätts- eller handtvättsprogram. Var dock noggrann med att kontrollera så att temperaturen inte överstiger 30 grader.
Torktumla mindre
Många material har en benägenhet att ändra form eller krympa vid höga temperaturer och bör därför inte torktumlas. Tänk på att plantorka dina ull-, polyester- och akrylplagg då dessa kan komma att ändra form. Andra material mår bäst av att dropptorka för att inte skrynkla, t.ex. bomull, linne och viskos.
Så tvättar du plagg av olika material
ULL
Ull är en naturfiber som innehåller ett naturligt fett som heter lanolin och som, i viss mån, gör ullen självrengörande. Ullfibern är krusig och täckt med små fjäll som hakar i varandra i vått tillstånd. Detta gör att obehandlade ullvaror kan komma att krympa eller filta sig vid tvätt i för höga temperaturer.
Ull har en god isolerande förmåga vilket gör att den uppskattas under kyligare dagar, främst i plagg som stickade tröjor, skjortor och byxor.
Så tvättar du dina ullplagg
Ullplagg ska tvättas så sällan som möjligt och vädras helst mellan användningarna. Önskar du tvätta ditt ullplagg gör du det helst för hand i 29-30 gradigt vatten, hellre för kallt än för varmt. Lägg plagget i blöt i ca 20 min tillsammans med ett milt ulltvättmedel, utan att krama, skrubba och vrida då detta kan få plagget att tappa sin ursprungliga form. Byt ut vattnet då det upplevs smutsigt. Skölj sedan ur plagget noggrant i rent vatten. Om ditt ullplagg är grovstickat och tungt, eller om du känner dig osäker på handtvätt, bör du välja att köra plagget i ett ulltvättprogram, alternativt lämna in ditt plagg för kemtvätt.
Ullplagg har en förmåga att tappa sin ursprungliga form och dra ut- eller ihop sig. Hängtorka eller torktumla därför aldrig dina ullplagg utan plantorka dem, gärna på en handduk. Vissa ullplagg är vidare känsliga för att rolla då fibrerna kan fastna i klistersidan vilket drar ut de korta fibrerna och kan orsaka noppor.
BOMULL
Bomull är en växtfiber som kommer från det skyddande fiberhöljet kring bomullsplantans frön. Det finns ett flertal olika bomullskvaliteter, till de mest kända och finare hör Egyptisk-, Pima- och Sea Island bomull. Dessa bomullssorter utmärks av långa fibrer som bildar utmärkta tyger med hög slitstyrka och behaglig känsla.
Bomullen är känd för sin slitstyrka och goda fuktabsorption vilket ger material av bomull svalkande egenskaper, eftertraktad i vår- och sommarplagg som t-shirts, skjortor och tröjor. Den goda fuktabsorptionen leder dock även till att obehandlade bomullsplagg lätt skrynklar och dessutom kan komma att krympa vid tvätt.
Så tvättar du dina bomullsplagg
Bomull är, beroende av fiberkvalitet, ett relativt tåligt material för tvätt och högre temperaturer. Då du tvättar dina bomullsplagg räcker dock en temperatur på 30-40 grader för att undvika att plaggen krymper. Likaså bör du inte torktumla dina bomullsplagg om du önskar bevara formen. Ruska istället de fuktiga plaggen lätt och häng upp på tork. Kom ihåg att hänga upp dina nytvättade skjortor på galge med den översta knappen knäppt för bästa resultat.
LINNE
Linne är naturfiber som utvinns från linplantan. Likt bomullen har linne god fuktabsorption vilket gör att materialet lätt skrynklar men känns svalt mot huden, och därför ofta används i klassiska sommarplagg så som byxor, skjortor och kavajer.
Så tvättar du dina linneplagg
Vid tvätt i högre temperaturer riskerar linneplagg att krympa och tappa färg. Värmen gör vidare att limämnet pektin som linfibrerna innehar naturligt löses upp och glansen i plagget försvinner. Tvätta därför inte dina linneplagg i högre temperaturer än 40 grader i en halvfull maskin. Välj ett kort fintvättsprogram och undvik centrifugering. Tänk även på att tvätta linneplaggen med liknande färger då det finns risk för våtfällning. Torktumla inte utan ruska ut och häng slätt efter tvätt. Genom att göra detta kan du undvika strykning, som vid behov också sker på en låg temperatur.
SIDEN
Siden är ett naturligt material som kommer från de kokongtrådar som silkesfjärilens larver spinner in sig i när de förpuppas. Materialet används ofta i delikata plagg så som underkläder, pyjamasar och accessoarer där glans och mjukhet efterfrågas. Siden har, likt ull, ett naturligt fett och bör behandlas minst lika varsamt.
Så tvättar du dina sidenplagg
Sidenplagg bör tvättas ytterst sällan, häng hellre ut plaggen för vädring mellan användningarna. Om du önskar tvätta dina sidenplagg, och det inte står angivet som kemtvätt i tvättrådet, är det att rekommendera att du gör detta för hand i 30-40 grader. Om du väljer ett fintvättsprogram i maskinen, tänk då på att tvätta i en låg temperatur, använda tvättpåse samt att tvätta plagget separat eller med liknande färger, då det finns risk för våt- och torrfällning. Använd ett enzymfritt-, flytande tvättmedel. Då tunna sidenmaterial lätt kan komma att skrynkla bör du hängtorka plagget på en galge. Siden går oftast att stryka på låg värme men ångning är att föredra, läs noga i plaggets skötselråd.
POLYESTER
Polyester är ett lättskött syntetmaterial som ofta används i tränings- och funktionskläder. Polyesterfibrerna är långa vilket gör att plagg av polyester är slitstarka, håller formen bra samt skrynklar och krymper minimalt. Polyestervaror blir dock lätt statiska och drar åt sig damm och lukt, vilket gör att polyesterplagg behöver tvättas relativt ofta. Som kompensation är plaggen lättskötta och torkar snabbt då fibrerna inte absorberar fukt.
Så tvättar du dina polyesterplagg
Nyckeln till längre livslängd för dina polyesterplagg är tvätt i kallt, 30 gradigt vatten. Då plaggen behöver tvättas relativt ofta sparar du på materialet om du varvar mellan maskin- och handtvätt. Ha i åtanke att polyesterfibrerna är framställda av plaster vilket innebär att de smälter vid höga temperaturer, stryk och torktumla därför helst inte plaggen. Var noggrann med att välja ut ett tvättmedel som är speciellt framtaget för att eliminera lukt vid lägre temperaturer samt ett specialanpassat sköljmedel. Undvik konventionella sköljmedel då dessa sliter och förkortar vissa syntetiskt framställda fibrers livslängd.
POLYAMID
Polyamid- eller nylon är likt polyester ett syntetmaterial som gärna används i bomullssammansättningar tack vare sin slitstyrka. Polyamid absorberar, likt polyester, minimalt med fukt vilket medför att materialet torkar snabbt samt sällan eller aldrig krymper eller skrynklar. Polyamidplagg drar dock åt sig damm och lukt vilket gör att plagg i detta material behöver tvättas relativt ofta.
Så tvättar du dina polyamidplagg
Tvätta dina polyamidplagg likt dina polyesterplagg, i kallt 30-40 gradigt vatten. Då plaggen behöver tvättas relativt ofta sparar du på kvalitén om du varvar mellan hand- och maskintvätt. Undvik hög värme och sköljmedel samt tänk igenom val av tvättmedel.
ELASTAN
Elastan, även kallas lycra eller spandex, är en syntetfiber med god töjbarhet och elasticitet. Fibern kombineras ofta med andra material, såsom bomull, för att ge skapa klädesplagg med stretch, exempelvis jeans.
Så tvättar du plagg som innehåller elastan
Plagg helt i eller uppblandat med elastan bör tvättas kallt, i 30 gradigt vatten. Använd vidare inte sköljmedel då detta kan komma att förstöra fibrernas elasticitet. Elastan är en värmekänslig fiber som inte tål höga temperaturer, torktumla därför inte plaggen utan låt dem hängtorka. På samma sätt använder du med fördel ett fuktigt tygstycke i bomull mellan strykjärnet och plagget då du stryker det.
VISKOS
Viskos, tidigare kallad rayon, är en regenererad fiber som tillverkas av cellulosa. Den delar egenskaper med bomullen, det vill säga absorberar enkelt fukt och känns behaglig mot huden. Obehandlade viskosvaror skrynklar lätt och riskerar att krympa vid tvätt.
Så tvättar du dina viskosplagg
Då viskos kan komma att krympa vid tvätt bör du tvätta dina viskosplagg varsamt. Viskos tappar sin styrka i vått tillstånd, hård tvätt, kraftig centrifugering och dropptorkning kan därför komma att förstöra plaggen. Tvätta istället dina viskosplagg för hand eller i ett fintvättsprogram med kort centrifugering i 30-40 graden och plantorska sedan.